Διαβεβαιώσεις, έλεγχοι και ανησυχίες στο Βόλο για ραδιενεργό (;) RDF από τη Φυλή

Σταμάτησε την καύση η τσιμεντοβιομηχανία

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Αντιπεριφερειάρχη κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη, μετά τα ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν, για την ποιότητα του RDF που έρχεται από τον ΧΥΤΑ Φυλής και καίγεται στην ΑΓΕΤ, τα οποία προήλθαν από δημοσίευμα της εφημερίδας “Έθνος” αφήνοντας υπόνοιες ότι περιέχουν ραδιενέργεια.
Μιλώντας η ίδια στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη, τόνισε πως ήδη την Πέμπτη- ημέρα δημοσιοποίησης του θέματος- σταμάτησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας ένα φορτηγό με RDF με κατεύθυνση την ΑΓΕΤ και χθες άλλα τρία, προκειμένου να ελεγχθεί όλο το υλικό και να ληφθούν δείγματά του. Ακόμη, τα συνεργεία έχουν λάβει δείγμα RDF και από τις αποθήκες της ΑΓΕΤ, ενώ πιστοποιημένη εταιρεία, θα πάρει υλικό και θα το στείλει προς εξέταση στη Γερμανία.
Να μην υπάρξει η παραμικρή σκιά στο θέμα της τοξικότητας των απορριμμάτων που ξεκινούν από το ΧΥΤΑ Φυλής και καταλήγουν προς καύση στην ΑΓΕΤ, ζήτησε η κ. Κολυνδρίνη. Για το λόγο αυτό, προκειμένου να αποκλειστεί το όποιο κακό ενδεχόμενο, αφηνόταν αίολο μέσα από τα δημοσιεύματα έδωσε η ίδια εντολή αυτομάτως στις υπηρεσίες της Περιφέρειας να μεταβούν στο εν λόγω εργοστάσιο, να κάνουν ελέγχους.
Ακόμη έστειλε δύο επιστολές, μία στην Ελληνική Εταιρεία Ατομικής Ενέργειας και μία προς το Δημόκριτο που τους καλούσε να έρθουν να πάρουν δείγματα, προκειμένου να ελεγχθούν ως προς την τοξικότητά τους τα απορρίμματα και ζήτησε από την εν λόγω εταιρεία μέχρι να γίνει ο έλεγχος – χθες ήταν στο σημείο πιστοποιημένη εταιρεία, που θα πήρε υλικό και θα σταλεί και στη Γερμανία- να σταματήσει αυτές τις ημέρες την καύση, μέχρι να διαλευκανθεί το θέμα.
“Επειδή τα αστικά απόβλητα συναποτελούν το εναλλακτικό αυτό καύσιμο του RDF κι όχι τα βιομηχανικά ή τα ιατρικά, που ενδεχομένως έχουν ραδιενεργά στοιχεία, θεωρώ ότι θα αποκλείσουμε το όποιο κακό ενδεχόμενο. Επειδή δεν θέλω να υπάρχει η παραμικρή σκιά και δεν πρέπει να βασιζόμαστε, ούτε σε δημοσιεύματα που λένε το κακό ή αβασάνιστα λένε το καλό, ο καλύτερος τρόπος είναι να οδηγούμαστε σε ασφαλή συμπεράσματα με ελέγχους”, υπογράμμισε η κ. Κολυνδρίνη.
Σταμάτησε την καύση RDF η ΑΓΕΤ
Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε στην τοπική κοινωνία, με αφορμή και το δημοσίευμα του ‘”Έθνους” και την κινητοποίηση των αρμόδιων συνεργείων της Περιφέρειας, η ΑΓΕΤ σταμάτησε την καύση του RDF, αλλά και την παραλαβή από φορτηγά που παίρνουν από την εν λόγω εταιρεία καύσιμη ύλη.
” Υπήρξε μία συνεργασία με το εργοστάσιο σε επίπεδο ότι αποδέχτηκαν τους ελέγχους και έχουν σταματήσει και τα φορτηγά. Ελέγχεται όλο το υλικό και το αποθηκευμένο, το οποίο δεν είναι μόνο από τη Φυλή, αλλά και από την Ιταλία”, τόνισε η κ. Κολυνδρίνη.

Η ίδια σχολίασε πως τα αστικά απόβλητα που βρίσκονται στους πράσινους κάδους είναι αυτά που παλετοποιούνται και έρχονται προς καύση. “Εάν θεωρήσουμε ότι υπάρχει ραδιενεργό στοιχείο σ’ αυτά, τότε όλος ο νομός Αττικής έχει ραδιενέργεια. Εμείς πάντως εξετάζουμε και τα πιθανά σενάρια. Θα πρέπει να αποκλείσουμε κάθε κακό ενδεχόμενο, να έχουμε τα αποτελέσματα, επιστημονικά τεκμηριωμένα κι όχι στη θεωρία για να ησυχάσουμε όλοι μας. Από την άλλη και οι ίδιες οι εταιρείες, από τη στιγμή που δεν έχουν να κρύψουν κάτι, δεν έχουν να φοβηθούν”, είπε χαρακτηριστικά η Αντιπεριφερειάρχης.
Τέλος, σημείωσε πως το εργαστήριο στη Γερμανία, όπου θα αποσταλεί δείγμα είναι πιστοποιημένο, ενώ ερευνητές και από το Δημόκριτο θα έρθουν στην περιοχή να λάβουν δείγμα και τα στοιχεία όλων θα συσχετιστούν.

Ο δήμος Βόλου ανησύχησε και διαβεβαιώνει ότι θα παράγει srf καλύτερο από …το rdf της Φυλής
Μετά την πολύμηνη σιωπή στο θέμα της ρύπανσης της πόλης, ο Δήμος Βόλου φέρεται να ανησύχησε από το δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ και την γενικότερη αναστάτωση που προκλήθηκε, παίρνοντας θέση στο όλο θέμα, και πέρα από το κάλεσμα στην ΑΓΕΤ, να σταματήσει αυτοβούλως την καύση του rdf , πληροφορεί τους πολίτες ότι το δικό του εργοστάσιο, το οποίο επιμένει ότι θα κατασκευάσει στο ΧΥΤΑ Βόλου, θα παράγει καλύτερο ποιοτικά …προϊόν με διεθνή στάνταρτς. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, «τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την πιθανότητα καύσης rdf, με ραδιενεργά απόβλητα, από την ΑΓΕΤ, υλικό που φέρεται να παράγεται από τον ΧΥΤΑ του Δήμου Φυλής, αναμφίβολα προκαλούν αίσθημα ανησυχίας, γεννούν ερωτήματα και χρήζουν άμεσων απαντήσεων. Η ανακοίνωση της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), με την οποία τα σχετικά δημοσιεύματα και οι μελέτες επί των οποίων αυτά βασίστηκαν χαρακτηρίζονται ότι στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης και πως καμία απολύτως ένδειξη για ύπαρξη ραδιενεργών αποβλήτων δεν προκύπτει για τον ΧΥΤΑ Φυλής, βεβαίως και λαμβάνεται απ όλους σοβαρά υπόψη, ωστόσο από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σβήσει και την εύλογη ανησυχία της κοινωνίας. Ο Δήμος Βόλου παρακολουθεί με τη δέουσα σύνεση και σοβαρότητα το θέμα και αν και από το νομικό πλαίσιο που διέπει την όλη διαδικασία ελάχιστα έως καθόλου περιθώρια θεσμικών παρεμβάσεων έχει, εν τούτοις δεν θα διστάσει να παρέμβει αποφασιστικά αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει και ο παραμικρός κίνδυνος για την δημόσια υγεία και την ασφάλεια των πολιτών.
Αναμένοντας λοιπόν τα αποτελέσματα των ελέγχων, που διενεργούνται, καλεί την ΑΓΕΤ για όσο διάστημα απαιτηθεί να σταματήσει αυτοβούλως την καύση του rdf που προμηθεύεται από την συγκεκριμένη πηγή, επιδεικνύοντας την κοινωνική της ευθύνη και ευαισθησία έναντι μιας ολόκληρης κοινωνίας που ανησυχεί . Τέλος επισημαίνουμε ότι ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος των ελέγχων, η αναταραχή αυτή έρχεται να δικαιώσει και να ενισχύσει τη θέση μας ότι η παραγωγή δευτερογενούς υλικού καύσης από την Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων που σχεδιάζουμε και προγραμματίζουμε, θα διασφαλίζει μέσω της επιτροπής κοινωνικού ελέγχου, που θα συσταθεί, την ποιότητα και την καταλληλότητα του παραγόμενοι υλικού, στη βάση των διεθνών αλλά και εθνικών στάνταρτς που οι αρμόδιοι οργανισμοί θέτουν.
Όπως και την πάγια θέση μας ότι η προστασία του Περιβάλλοντος είναι ένα άκρως σοβαρό και ευαίσθητο θέμα για να αφεθεί στους Λημνιούς και τους Μπαξεβανόπουλους ή στα παντοειδή κομματόσκυλα της δήθεν Αριστεράς. Καλούμε όλους αυτούς που χρησιμοποιούν τα θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας για προσωπική προβολή να σταματήσουν να τρομοκρατούν την κοινωνία και να δυναμιτίζουν την κοινωνική ειρήνη με αστήρικτες ή και ανυπόστατες φήμες, συνειδητοποιώντας επιτέλους το μέγεθος και τη σημασία των θεμάτων με τα οποία επιλέγουν να προωθήσουν ιδιοτελή ή κομματικά συμφέροντα».

Νάνσυ Καπούλα: Θα πούμε όχι στην παραγωγή SRF από το δήμο
Σύμφωνα με την πρόεδρο, κ. Νάνσυ Καπούλα, βασικός τομέας όπου το ΤΕΕ Μαγνησίας δραστηριοποιείται και συνεργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς φορείς είναι το περιβάλλον. «Μείζονα θέματα όπως η διαπιστωμένη χημική οσμή μας απασχόλησαν και προχωρήσαμε στην υπόδειξη κατάλληλης επιστημονικής μεθοδολογίας για τον εντοπισμό των υπευθύνων. Όντως η μέθοδος τελικά θα εφαρμοσθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και είμαστε βέβαιοι ότι από τα τεκμήρια της επιστήμης κανείς πλέον δε μπορεί να ξεφύγει», ανέφερε.
Για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, είπε ότι το ΤΕΕ έχει θέση και θα την επαναλάβει την επόμενη εβδομάδα σε ειδική συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας. Και αν τελικά ο στόχος που θέτει η Αυτοδιοίκηση για την πόλη μας είναι η παραγωγή SRF το ΤΕΕ Μαγνησίας θα διαφωνήσει εκ νέου.
«Γιατί όλοι γνωρίζουμε πως η βέλτιστη λύση είναι η παραγωγή ανακυκλώσιμων προϊόντων με παράλληλη γραμμής αξιοποίησης του βιοαερίου και του παραγόμενου κομπόστ. Είναι λογικό λοιπόν να διεκδικούμε για την πόλη μας το βέλτιστο και όχι πρακτικές που βρίσκονται σε γκρίζες ζώνες περιβαλλοντικής διαχείρισης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιτροπή Αγώνα Πολιτών: «Όχι» στην καύση RDF
Την ανησυχία τους για την ποιότητα των σκουπιδιών που μεταφέρονται από τον ΧΥΤΑ Φυλής προς καύση στους κλιβάνους της τοπικής τσιμεντοβιομηχανίας, εξέφρασαν πολίτες του Βόλου, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της «Επιτροπής Αγώνα πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών», για συγκέντρωση έξω από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, χθες το μεσημέρι.
Το μέλος της επιτροπής Στέλιος Λημνιός τόνισε ότι η επιτροπή κάλεσε τους πολίτες σε ήπια διαμαρτυρία, για να επιδώσει ένα ψήφισμα στην κα Κολυνδρίνη, που προΐσταται των υπηρεσιών και των κλιμακίων ελέγχου περιβάλλοντος, με το οποίο ζητείται η άμεση απαγόρευση εισόδου στη Μαγνησία του συγκεκριμένου υλικού, η δήμευση και η επιστροφή στην Αττική του καυσίμου που ήδη έφτασε στον Βόλο.
«Η πληροφορία που είχαμε από τον αθηναϊκό τύπο σχετικά με την επικίνδυνη χωματερή των Άνω Λιοσίων, απ’ όπου έρχονται και καίγονται σκουπίδια δεμένα σε μπάλες, στο εργοστάσιο που λειτουργεί μέσα στην πόλη μας, δε επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό», ανέφερε ο κ. Λημνιός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά τα καύσιμα δεν προβλέπεται να ελέγχονται σε ραδιενέργεια, γι’ αυτό και η κινητοποίηση της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, ήταν άμεση μετά από τις καταγγελίες της επιτροπής, κάτι που είναι θετικό. Το μέλος της επιτροπής, είπε ότι δεν σταματάει το πρόβλημα εδώ, διότι τα ύποπτα φορτία, δεν έρχονται μόνο από τη Φυλή, αλλά και από την Ευρώπη, θέμα που η επιτροπή ανέδειξε για πλοίο που ελλιμενίστηκε τρεις μέρες στην Ουέλβα, πριν έρθει στο Βόλο.
«Το ότι καίγονται σκουπίδια σε τέτοιες μεγάλες ποσότητες μέσα στο Βόλο, είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει», ανέφερε.
Για την ανακοίνωση της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, ο κ. Λημνιός είπε ότι είναι μια κατά παραγγελία ανακοίνωση, που ήρθε αμέσως μετά τη δημιουργία του προβλήματος, αναφέρεται στο παρελθόν με αοριστία, δεν δίνει συγκεκριμένα στοιχεία και αμφισβητεί τις μετρήσεις που έκανε πιστοποιημένη εταιρία.
«Βρώμικο παιχνίδι από τον Δήμο»
Για τη Δημοτική Αρχή Βόλου, το μέλος της επιτροπής είπε ότι «αγνοεί το πρόβλημα, κάνει ότι δεν γνωρίζει και εξέδωσε ανακοίνωση που λέει «να γιατί εμείς πρέπει να κάνουμε τα δικά μας σκουπίδια και γιατί η ΑΓΕΤ πρέπει να καίει τα Βολιώτικα σκουπίδια και ενδεχομένως των Τρικάλων και της Λάρισας, γιατί θα γνωρίζουμε ποια σκουπίδια καίγονται» και χαρακτήρισε απαράδεκτο να παίζεται ένα τέτοιο παιχνίδι στο βωμό των επιχειρηματικών συμφερόντων, που προσβάλει την τιμή και τη νοοτροπία μας.

Και νοσοκομειακά απόβλητα
Το μέλος της Επιτροπής Ιφιγένεια Ηλιοπούλου η επιτροπή αναφέρεται και σε δημοσιεύματα ου 2013 ότι στον ΧΥΤΑ Φυλής βρέθηκαν και νοσοκομειακά απόβλητα, προερχόμενα και από θεραπείες για καρκίνο. Όπως είπε, αναφέρονται αρκετά περιστατικά ιδιωτικών φορτηγών με νοσοκομειακά απόβλητα, που είναι ραδιενεργά και μπαίνουν στον ΧΥΤΑ Φυλής, διότι εκεί είναι η μόνη μονάδα που μπορούν να αποτεφρωθούν.
Η κα Ηλιοπούλου διερωτήθηκε αν τέτοια απόβλητα, αντί να καταλήξουν στη μονάδα επεξεργασίας, που κοστίζει περισσότερο, πάνε τελικά σε άλλο σημείο της Φυλής.
Η Φαίη Τζανετουλάκου, μέλος της επιτροπής, τόνισε ότι η ύπαρξη των νοσοκομειακών αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Φυλής, απ’ όπου έρχονται τα πακέτα συσκευασμένα στο Βόλο, έρχεται να μας δικαιώσεις, σε μια από τις κατηγορίες σε αγωγή της εταιρίας, στην οποία απαντήσαμε με αγωγή που αναμένεται να εκδικαστεί προσεχώς.
«Θα θέλαμε από τις Δημοτικές Αρχές να μην καταφέρονται με τέτοιο απαξιωτικό τρόπο στους πολίτες που προσπαθούν για το καλύτερο. Δεν υπάρχουν Λημνιοί και Μπαξεβανόπουλοι, όπως κοροϊδευτικά παραλάσσει και τα ονόματα ο κ. δήμαρχος, είμαστε πολίτες, έχουμε παιδιά και νοιαζόμαστε για τα παιδιά μας. Επίσης έχουμε αποδείξει ότι είμαστε διάφανοι και δεν έχουμε κανένα κομματικό πρόσημο, κάτι που απομάκρυνε πολύ κόσμο από την επιτροπή πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το ψήφισμα
Στο ψήφισμα που κατατέθηκε στο γραφείο της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας αναφέρεται ότι η “βόμβα” που έσκασε στην Αττική για τα ραδιενεργά απόβλητα στη Φυλή, “έπληξε” άμεσα την πόλη μας μιας και ο Χ.Υ.Τ.Α. της Φυλής και το εργοστάσιο SRF που βρίσκεται εκεί, αποτελεί έναν βασικό προμηθευτή σκουπιδιών της Lafarge-Holcim κι ενδεχομένως και άλλων τοπικών βιομηχανιών που έχουν άδεια καύσης σκουπιδιών (RDF).
Ήδη έχουν καεί χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών προερχόμενα από τη χωματερή της Φυλής. Άραγε έγινε ποτέ έλεγχος ραδιενεργών ισοτόπων στις συσκευασίες σκουπιδιών της Lafarge-Holcim που έρχονται από την Αττική;
«Οι πολίτες του Βόλου, μετά από αυτές τις σοκαριστικές αποκαλύψεις απαιτούμε: Την άμεση απαγόρευση εισαγωγής στο νομό μας καυσίμου υλικού από εκεί όπως και δέσμευση του ήδη υπάρχοντος υλικού και επιστροφή στον τόπο παραγωγής του».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.