Δημήτριος Βαργιάμης στο Ράδιο ΕΝΑ: «Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητούν οικονομική δημοκρατία»

«Αυτή τη στιγμή τα προβλήματα αντί να μειώνονται, δημιουργούνται νέα και δυστυχώς η νέα χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη »
Τι ανέφερε ο Γεν. Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδας

Στον Βόλο βρέθηκε χθες το απόγευμα ο Δημήτρης Βαργιάμης Γεν.Γραμματέας ΓΣΕΒΕΕ και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Υδραυλικών Ελλάδας (Ο.Β.Υ.Ε.), προκειμένου να παρευρεθεί στην εκδήλωση για την κοπή πίτας της ΟΕΒΕΜ. Ο κ. Βαργιάμης, λίγες ώρες νωρίτερα, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας πως αυτό που επιζητούν, είναι οικονομική δημοκρατία.

Στιγμές σαν κι αυτή είναι όμορφες, μαζί με συναδέλφους Σας Κ. Βαργιάμη, όπου όμως, μεταξύ άλλων, συζητιούνται πάντα και τα ζητήματα που προβληματίζουν. ..

Όχι μόνο τα κουβεντιάζουμε, αλλά προωθούμε και προτείνουμε λύσεις και κυρίως ζητάμε το αυτονόητο από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, γιατί διαχρονικά η ΓΣΕΒΕΕ δεν έχει αλλάξει την πολιτική της στα θέματα που βγάζει στην επιφάνεια και τις διεκδικήσεις που έχει, δεν αλλάζει δηλαδή η πολιτική της με βάση ποια κυβέρνηση έχουμε στην εξουσία κι αυτή τη στιγμή τα προβλήματα αντί να μειώνονται και να λύνονται, δημιουργούνται νέα και δυστυχώς η νέα χρονιά που μπήκε βλέπουμε ότι θα είναι μία δύσκολη χρονιά για μας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση για την κοινωνία, γιατί κι εμείς είμαστε ένα κομμάτι της κοινωνίας, άνθρωποι της διπλανής πόρτας.

Τα προβλήματα ουσιαστικά, σας πλήττουν διπλά γιατί είστε καταναλωτές, ως κομμάτια όπως είπατε της κοινωνίας, αλλά ταυτόχρονα σας πλήττουν τα όποια βάρη και στις επιχειρήσεις σας…

Στις επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε μία περίοδο δεκαετούς κρίσης, συν δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης συν έναν χρόνο ενεργειακής κρίσης, πληθωριστικής κρίσης, η οποία συσσωρεύεται σε μια χρονική περίοδο 13 ετών, που ουσιαστικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν πλάτη, πλήρωσαν το μάρμαρο και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έφυγαν από την επιχειρηματική ζωή σχεδόν 200.000 επιχειρήσεις την περίοδο της κρίσης και τα προβλήματα δεν λύνονται. Το λέω αυτό γιατί κάποιοι έχουν βάλει ως κυρίαρχο αφήγημα ότι είμαστε εμείς το πρόβλημα της χώρας, δηλαδή ο μεγάλος αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα. Αυτό είναι, με έναν τρόπο πολύ ευγενικό, μια λαθεμένη εκτίμηση γιατί πολύ απλά στην Ευρώπη, ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι σχεδόν ίδιος. Εμείς έχουμε 99,9% μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι κοντά στο 95%.
Απλά αυτό το αφήγημα, ότι το πρόβλημα είμαστε εμείς έρχεται να «κουμπώσει» στο που θα μοιραστούν αυτά τα περιβόητα χρήματα, τα πολλά λεφτά που ακούγονται ότι έρχονται στη χώρα, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητα, μέσα από το νέο ΕΣΠΑ, μέσα από τα γεωργικά ταμεία, τα οποία είναι πάρα πολλά. Όμως το θέμα είναι σε ποιον θα κατευθυνθούν και εάν θα πιάσουν τόπο στη χώρα. Αυτό θα πρέπει να το ξαναδούμε, γιατί ιστορικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έπεσαν πολλά χρήματα στη χώρα. Το θέμα είναι δημιουργήθηκε υποδομή, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις ούτως ώστε η χώρα να παράξει εθνικό προϊόν, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να πάμε σε μια περίοδο από δω και πέρα που η χώρα θα αναπτύσσεται με εξορθολογισμένο τρόπο και όχι στρεβλό, γιατί η ανάπτυξη που έχουμε είναι στρεβλή. Εμείς ζητάμε από τους κυβερνώντες ίδιες υποχρεώσεις και ίδια δικαιώματα. Ζητάμε μία οικονομική δημοκρατία. Δεν μπορεί να εξαιρείται το σύνολο σχεδόν της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας από το νέο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας. Συνεχώς θα αποκλείονται μεγάλα κομμάτια και βέβαια οι έρευνες του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ έδειξαν ότι πρόσβαση στο περιβόητο αυτό ταμείο έχει μόνο ένα 3,5% των επιχειρήσεων κι αυτό το λέει και η Τράπεζα της Ελλάδος, γιατί πολύ απλά όλα τα λεφτά αυτού του ταμείου θα περάσουν μέσα από τις τράπεζες. Από τις τράπεζες εμείς είμαστε αποκλεισμένοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Λόγω των προβλημάτων που είχαν δημιουργηθεί φαντάζομαι και προσπαθήσατε να αντιμετωπίσετε…

Οι τράπεζες έχουν μια πολιτική, που λέει ότι θα δώσουμε λεφτά στους καλούς πελάτες, σε αυτούς που έχουν την δυνατότητα να φέρουν πλούτο και σε μας και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ελληνικός λαός έβαλε πλάτη για να μην έχουν πρόβλημα οι τράπεζες. Τέσσερις ανακεφαλαιοποιήσεις έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, ξεκινώντας από το 2009, σχεδόν 80 δις έχει βάλει ο ελληνικός λαός μέσω του κράτους για να στηριχθούν οι τράπεζες και οι τράπεζες δυστυχώς όχι μόνο δεν ανοίγουν τις πόρτες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά συνεχώς βάζουν και βάρη, μέσα από τις προμήθειες και το παράδοξο είναι ότι παρενέβη ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας, ουσιαστικά γύρισαν την πλάτη στον Πρωθυπουργό και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.
Το παράδοξο που συμβαίνει σε αυτή τη χώρα. Εμείς δεν ζητάμε τα τεράστια νούμερα για να κάνουμε μεγάλες επενδύσεις κι αυτό το αφήγημα στη χώρα πρέπει να σταματήσει. Όλοι μιλάνε για μεγάλες επενδύσεις, κάποιες έχουν γίνει στη χώρα, κάποιες δεν έχουν γίνει, αλλά κι αυτές που έχουν γίνει θα πρέπει να δούμε τι ποιοτικά χαρακτηριστικά έχουν. Εμείς ζητάμε κάποια μικροποσά, κάποια κεφάλαια για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε σε πρώτη φάση και σε δεύτερη φάση να μπορέσουμε κι εμείς να μπούμε στον επιχειρηματικό στίβο και να πραγματοποιήσουμε κι εμείς το δικό μας επιχειρηματικό όνειρο, που σε πολλές περιπτώσεις είναι αυτό που δημιουργεί και θέσεις εργασίας, αλλά κυρίως δημιουργεί Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.