Δολοφονία στη Μακρινίτσα- «Δεν είναι άρρωστος ο κατηγορούμενος, είναι υπερβολικά ζηλιάρης»

Στο επίκεντρο η ψυχική κατάσταση του δολοφόνου των δυο αδελφών

Με τις καταθέσεις αστυνομικών και ψυχιάτρων συνέχισε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας η δίκη του 36χρονου που κατηγορείται για τη δολοφονία της 28χρονης εν διαστάσει συζύγου του και του 30χρονου αδερφού της στη Μακρινίτσα Πηλίου τον Απρίλιο του 2021.

Ο κατηγορούμενος πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση σε δις ισόβια και 6,5 χρόνια φυλάκιση και στο Εφετείο ο συνήγορος υπεράσπισης ζητά την εφαρμογή των άρθρων 34 και 36 του Ποινικού Κώδικα δηλαδή του μειωμένου καταλογισμού και της διατάραξης των πνευματικών λειτουργιών ή της συνείδησης κατά τη στιγμή της δολοφονίας.

Το θέμα της ψυχικής κατάστασης του κατηγορουμένου απασχόλησε σήμερα το δικαστήριο και επ’ αυτού κατέθεσαν ο διορισμένος πραγματογνώμονας ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής και ο ψυχίατρος τεχνικός σύμβουλος που ορίστηκε από την πλευρά της υπεράσπισης. Οι δύο γιατροί κατέθεσαν διαφορετικά συμπεράσματα μετά την εξέταση του κατηγορούμενου.

Ο δικαστικός πραγματογνώμονας αναφέρει στην έκθεση του πως ο 36χρονος πάσχει από διαταραχή προσωπικότητας και πως είχε μέτριο βαθμό καταλογισμού τη στιγμή της δολοφονίας. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο ιστορικό της ψυχικής υγείας του κατηγορούμενου ξεκινώντας από το 2014 όπου διεγνώσθη με αναπτυξιακή διαταραχή και φτάνοντας στον Μάρτιο του 2021 όπου είχε κριθεί πλέον αναγκαία η ακούσια νοσηλεία του καθώς δεν λάμβανε την φαρμακευτική αγωγή που απαιτούνταν για το ψυχιατρικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε.

Ωστόσο ο γιατρός απατώντας και σε ερωτήσεις της έδρας διευκρίνισε πως δεν μίλησε ποτέ για σχιζοφρένεια στη διάγνωση του.

Αντίθετη γνώμη είχε ο συνάδελφος του ο οποίος αφού εξέτασε τον κατηγορούμενο τον Νοέμβριο του 2023 διέγνωσε ότι πάσχει από σχιζοφρένεια και είχε το ακαταλόγιστο τη στιγμή της πράξης. «Ο κάθε σχιζοφρενής είναι ακαταλόγιστος»; ήταν η σχετική ερώτηση της εισαγγελέως της έδρας με τον μάρτυρα να απαντά πως όποιος σχιζοφρενής δεν έχει λάβει φαρμακευτική αγωγή δεν έχει καταλογισμό. Ο ψυχίατρος ανέφερε επίσης και το γονιδιακό υπόβαθρο του κατηγορούμενου καθώς η μητέρα του είχε επίσης διαγνωστεί με σχιζοφρένεια.

Βασικά ερωτήματα της έδρας κατά την εξέταση των ψυχίατρων ήταν και η συμπεριφορά του κατηγορούμενου μετά την πράξη καθώς όπως κατέθεσαν με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην καταδίωξη του, ο τρόπος που οδηγούσε ήταν «επαγγελματικός».

Επίσης το δικαστήριο στάθηκε στα τραύματα των θυμάτων και στον τρόπο που αυτά έγιναν. Δηλαδή ότι οι επιθέσεις του κατηγορούμενου με το μαχαίρι ήταν λίγες και στοχευμένες. Χαρακτηριστική ήταν η κατάθεση του αστυνομικού που έφτασε στο σημείο μετά τη δολοφονία και αντίκρισε την καρδιά του 30χρονου, εκτεθειμένη, δείγμα της βιαιότητας με την οποία έδρασε ο κατηγορούμενος.

«Δεν είναι άρρωστος. Είναι υπερβολικά ζηλιάρης» είπε για τον κατηγορούμενο ο αστυνομικός.

Σήμερα ο κατηγορούμενος κρατείται στο ψυχιατρικό τμήμα των φυλάκων Κορυδαλλού και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή. Την Παρασκευή 28 Ιουνίου αναμένεται η κατάθεση του καθώς το δικαστήριο διέκοψε σήμερα μετά την κατάθεση του ψυχιάτρου τεχνικού συμβούλου λόγω ωραρίου.

Να σημειωθεί πως σήμερα κατέθεσε και η γιαγιά του κατηγορούμενου η οποία τον χαρακτήρισε ως «ευαίσθητο παιδί». Ανέφερε πως δεν έδωσε σημασία στα προβλήματα ψυχικής υγείας του εγγονού της γιατί «δεν ήξερε από αυτά» και όταν αργότερα έμαθε, λόγω και των προβλημάτων της κόρης της, και αναζήτησε βοήθεια, η Πολιτεία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, την «απέρριψε».

Πηγή: Larissanet.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.