«Είναι μύθος ότι θα πεθάνουμε, εάν έχουμε ή αν αποκτήσουμε καρκίνο»

Η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Σοφία Ιωάννου μίλησε στο «Ράδιο-Ένα» για την σημασία της πρόληψης

Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου η χθεσινή και για ακόμη μία φορά το θέμα της πρόληψης έρχεται στο προσκήνιο, καθώς φαίνεται πως οι Έλληνες αν και …τρέμουν από φόβο μήπως νοσήσουν, δεν προλαμβάνουν και δεν εξετάζονται τακτικά. Το σπουδαίο μήνυμα της πρόληψης, αλλά φυσικά και της εξέλιξης της ιατρικής επιστήμης πάνω στο θέμα του καρκίνου, τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Μαγνησίας κ. Σοφία Ιωάννου, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή.
“Ο καρκίνος δεν σκοτώνει πάντα. Μην έχουμε το μύθο ότι επειδή έχουμε καρκίνο ή θα αποκτήσουμε καρκίνο, θα πεθάνουμε. Η επιστήμη προχωράει, τα φάρμακα εξελίσσονται κάθε μέρα και πιο πολύ. Το θέμα είναι να υπάρχει η πρόληψη. Η πρόληψη είναι το Α και το Ω”, τόνισε πολύ χαρακτηριστικά η κ. Ιωάννου, σημειώνοντας πως από το 2000 που καθιερώθηκε ως Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου η 4η Φεβρουαρίου, έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στο θέμα της πρόληψης.

Μικρό παραμένει το ποσοστό των πολιτών
που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις

Ωστόσο, η αύξηση του ενδιαφέροντος για προληπτικές εξετάσεις, μάλλον δεν απασχολεί πολλούς Έλληνες, καθώς σύμφωνα με την κ. Ιωάννου, βάσει των στατιστικών το ποσοστό των Ελλήνων που υποβάλλεται σε προληπτικές εξετάσεις, είναι πολύ μικρό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο παρόλο που οι Έλληνες φοβούνται τον καρκίνο!
“Δεν γίνεται από τη μία να φοβόμαστε κι από την άλλη να μην εξεταζόμαστε. Δεν μπορεί κι ο Θεός να μας βάλει το χέρι και να μας πει εσείς δεν θα αρρωστήσετε”, είπε γλαφυρά η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Μαγνησίας, σημειώνοντας πως το κάπνισμα, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η κακή διατροφή και η μη άσκηση επιβαρύνει τον οργανισμό.
Όμως η ίδια μίλησε και για τις περιπτώσεις που ο καρκίνος “εισβάλει” στη ζωή μας. “Από τη στιγμή που γίνουν οι εξετάσεις και βρει κάποιος τον γιατρό του, που θα ακολουθεί αυτό που θα του πει, αντιμετωπίζεται ο καρκίνος. Αν υπάρχουν βέβαια καλύτερες υπηρεσίες υγείας, εύκολη πρόσβαση στα νοσοκομεία κι αν υπάρχει και μείωση κόστους θεραπείας, τότε θα είναι ακόμη καλύτερα τα πράγματα”, ανέφερε.
Βέβαια, ο καρκίνος όσο και τον “ξορκίσεις” δεν είναι μία εύκολη ασθένεια. “Δεν είναι καθόλου εύκολο κι αν δεν το έχει περάσει κάποιος δεν μπορεί να το καταλάβει και ίσως δεν μπορούν να το καταλάβουν και κάποιοι που είναι στο οικογενειακό ή το συγγενικό περιβάλλον. Σου λένε κάνει λίγο υπομονή. Αυτός που το περνάει στο δέρμα του, αυτός ξέρει πως αισθάνεται. Από κει και πέρα είναι μια πολύ …πλούσια αρρώστια. Πρέπει να έχεις μια σωστή διατροφή, να έχεις τις βιταμίνες σου για να στηριχθείς, γιατί δεν είναι μόνο η χημειοθεραπεία. Πρέπει να έχεις και μία ηρεμία και πάντα τον γιατρό σου δίπλα σου για να σε στηρίξει. Ο γιατρός ξέρει πως θα σε χειριστεί. Ο γιατρός θα σου πει τι κάνεις, όταν πονάς. Ο γιατρός και κανένας άλλος. Ούτε ο άντρας σου, ούτε η γυναίκα σου”, ανέφερε η κ. Ιωάννου ανοίγοντάς μας την πόρτα σε μια πραγματική και όχι ουτοπική καθημερινότητα ενός καρκινοπαθή.

Κάλεσμα σε εθελοντές

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Μαγνησίας είναι δραστήριος, όμως έχει ανάγκη κι από άλλους εθελοντές με την κ. Ιωάννου να καλεί όσους ενδιαφέρονται να συνδράμουν στο έργο του Συλλόγου να έρθουν κοντά και να εγγραφούν ως μέλη, για να βοηθούν και το Σύλλογο και τους καρκινοπαθείς και τους συγγενείς αυτών. Τέλος, να σημειωθεί πως την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου στον Άγιο Νικόλαο, ο πάτερ Χαρίλαος θα τελέσει λειτουργία για την ημέρα των καρκινοπαθών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.