Έλλη Σαμουηλίδη στο Ράδιο ΕΝΑ: «Ο Οκτώβρης έχει πολλές ημέρες με μηδενικά ταμεία»

Η B’ Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου έκανε λόγο για αποκαρδιωτική εικόνα στην αγορά του Βόλου

Πολλές ημέρες χωρίς …σεφτέ είναι εμπορικά καταστήματα στον Βόλο, με την B’ Αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Έλλη Σαμουηλίδη να επισημαίνει, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη, ότι η κατάσταση στην εμπορική αγορά είναι αποκαρδιωτική. Η ίδια τόνισε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει είδος καταστήματος που να μην περνά σοβαρή κρίση, ενώ ήταν αρνητική σε μια ενδεχόμενη μείωση ωραρίου που δεν θα αφορά στο σύνολο των καταστημάτων, να περιλαμβάνει δηλαδή και τα μεγάλα εμπορικά και τις αλυσίδες.

«Η εικόνα στην εμπορική αγορά είναι αποκαρδιωτική. Είναι  πάρα πολύ δύσκολο το επιχειρείν στις μέρες μας και είναι μία δύσκολη απόφαση κάποιου να  ασχοληθεί με αυτό το κομμάτι . Οι έμποροι είναι δεύτερης και τρίτης γενιάς και ελάχιστοι είναι αυτοί που ξεκινούν τώρα. Μάλιστα, πολλοί συνταξιοδοτούνται και δεν υπάρχουν διάδοχες καταστάσεις», επεσήμανε χαρακτηριστικά η κ. Σαμουηλίδη, τονίζοντας ότι υπάρχουν προβλήματα που αφορούν επιχειρήσεις ανάλογα με το αντικείμενό τους, υπάρχουν όμως και πολλά κοινά προβλήματα όπως γραφειοκρατικά, ασφαλιστικά, φορολογικά, και πλέον και  ενεργειακά.

Σε ότι αφορά στην κίνηση στην αγορά αλλά και στις σκέψεις των εμπόρων η κ. Σαμουηλίδη μετέφερε την επικρατούσα εικόνα λέγοντας ότι «ο Οκτώβρης έχει πολλές ημέρες με μηδενικά ταμεία. Αυτό προκύπτει από συζητήσεις που γίνονται στον Σύλλογο αλλά και από συζητήσεις με συναδέλφους, που εκφράζουν την αγωνία τους, την αμφιβολία τους, το άγχος τους τι θα γίνει την επόμενη μέρα, πως θα καταφέρουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις που έχουμε όλο αυτό το διάστημα γιατί και οι καταναλωτές είναι φοβισμένοι και επιφυλακτικοί που οι αγορές τους είναι τα απολύτως απαραίτητα».

Σημείωσε ότι η ένδυση περνά πολύ δύσκολες ημέρες, ενώ αναφέρθηκε και σε μια εποχικότητα των καταστημάτων, η οποία τόνωσε την αγορά έστω για λίγο διάστημα.

«Σε κάποια καταστήματα υπάρχει μια εποχικότητα. Ξεκινώντας τα σχολεία, οι ανάγκες των παιδιών πρέπει να καλυφθούν, οπότε υπήρχε κινητικότητα σε ότι σχετίζεται με τα παιδιά, φόρμες, ρούχα, παπούτσια, βιβλιοπωλεία. Μετά από αυτή την περίοδο, πραγματικά δεν υπάρχει κάποιο είδος που είναι στα φόρτε του. Αναμένουμε την περίοδο των γιορτών κι ας ελπίσουμε να βοηθήσει και ο καιρός και ανατραπεί αυτό το κλίμα», είπε η κ. Σαμουηλίδη.

Αναφορικά με το προφίλ των ανθρώπων που κινούν την αγορά η κ. Σουηλίδη σημείωσε πως σε γενικές γραμμές οι γυναίκες είναι αυτές που αφήνουν περισσότερα χρήματα στην αγορά σε σχέση με τους άνδρες, κυρίως όμως επειδή κάνουν αγορές για πολλά μέλη της οικογένειας. Βέβαια, αυτή την περίοδο δεν καταναλώνουν όσο κατανάλωναν στο παρελθόν, ενώ οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον καλλωπισμό (κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, ονυχοπλαστικής) δουλεύουν καλύτερα από τα εμπορικά καταστήματα.

Αλλάζουν έδρα για να εκμεταλλευτούν την κίνηση

Αναφερόμενη σε κινήσεις που κάνουν ορισμένοι έμποροι για να κρατηθούν «ζωντανοί» επεσήμανε πως υπάρχουν κάποιες μετακινήσεις σε πιο κεντρικά σημεία απ’ ότι πριν με την ελπίδα ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα.

Ωστόσο, όπως τόνισε, υπάρχουν πολλά καταστήματα στο κέντρο της πόλης, διαθέσιμα, όμως δεν γίνονται μετακομίσεις γιατί τα ενοίκια είναι πολύ μεγάλα και ορισμένοι έμποροι διστάζουν. «Πριν από κάποια χρόνια για να ανοίξει κάποιος μαγαζί στην Ερμού «έβγαζε» κάποιον και θεωρούνταν αδιανόητο να μείνει ένα τέτοιο ακίνητο χωρίς εμπορική δραστηριότητα. Τώρα υπάρχουν στην Ερμού και κλειστά μαγαζιά», ανέφερε και συμπλήρωσε πως δεν έρχονται στην περιοχή μας ούτε καταστήματα μεγάλων brand, ούτε αλυσίδες, καθώς το τοπίο είναι αβέβαιο.

Το ενεργειακό κόστος έχει επιβαρύνει τις επιχειρήσεις- Μειωμένο ωράριο αλλά για όλους

«Το εμπόριο νοσεί αλλά δεν πεθαίνει. Είναι ένας κανόνας που τον άκουγα από τον παππού μου ακόμη, όντας έμπορος κι αυτός. Αυτή είναι μία περίοδος που νοσεί. Είναι σίγουρο πως θα επανακάμψει», είπε χαρακτηριστικά η κ. Σαμουηλίδη αναφερόμενη στην παρούσα περίοδο, όπου το ενεργειακό κόστος είναι ένα μείζον πρόβλημα.

Όπως επεσήμανε αυτή την περίοδο υπάρχουν καταστήματα, που δεν αφήνουν τη βιτρίνα τους φωτισμένη όλο το βράδυ, όμως δεν γίνεται να υπάρξει κατάστημα χωρίς φωτισμό και θέρμανση.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο ενός μειωμένου ωραρίου στην εμπορική αγορά η κ. Σαμουηλίδη σημείωσε πως μόνο ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης πρότεινε στα μέλη του να κλείνουν ορισμένες ημέρες 2 ώρες νωρίτερα.

«Το μέτρο δε φαίνεται να δουλεύει γιατί δεν ακολούθησαν την πρόταση του Συλλόγου τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά που βρίσκονται στους ίδιους δρόμους με τα πολυκαταστήματα εξ ανάγκης έμειναν κι αυτά ανοιχτά», είπε η ίδια και χαρακτήρισε ως μεγάλη παγίδα το θέμα του ωραρίου καθώς, όπως εξήγησε «ο νόμος δίνει το δικαίωμα να ανοίξει ένα κατάστημα στις 9 το πρωί και να κλείνει στις 9 το βράδυ. Οι αποφάσεις των Συλλόγων δεν έχουν χαρακτήρα επιβολής, αλλά πρότασης, που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει το ωράριο που υπάρχει ως νόμος». Κατέληξε δε πως η μείωση του ωραρίου δεν είναι ένα βήμα που λειτουργεί, τονίζοντας πως εάν υπάρξει αυτή η περίπτωση για μειωμένο ωράριο να γίνει νόμος, ώστε να είναι υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.