Ενδιαφέρον ξένων επιχειρήσεων μετάλλου για δημιουργία νέων επενδύσεων στον Βόλο

Επαφές και δραστηριοποίηση του Επιμελητηρίου, με έμφαση στο λιμάνι και το αεροδρόμιο

Μεγάλο κρίνεται το ενδιαφέρον εταιριών του εξωτερικού, κυρίως στον τομέα του μετάλλου, για να εγκατασταθούν και να επενδύσουν στην Ελλάδα αλλά και ιδιαίτερα στον Βόλο, όπως ανέφερε στο «Ράδιο Ένα» και τον Ηλία Κουτσερή, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Τέλης Μπασδάνης.
Όπως είπε, υπάρχει ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα για ανάπτυξη στην περιοχή μας επενδύσεων, κυρίως για τον τομέα του μετάλλου, από εταιρίες του εξωτερικού ή μέσω θυγατρικών τους εταιριών.
Ο κ. Μπασδάνης τόνισε ότι το Επιμελητήριο στηρίζει τον Φορέα Διαχείρισης της Α’ Βιομηχανικής Περιοχής, με πολλές δράσεις, ώστε η ΒΙ.ΠΕ. να γίνει πιο ελκυστική για τους δυνητικούς επενδυτές, ενώ στη διάθεσή τους βρίσκονται η Β’ ΒΙ.ΠΕ. και το Βιοτεχνικό Πάρκο. «Είμαστε δίπλα, εξετάζουμε και στηρίζουμε την όποια προσπάθεια. Θα πρέπει οι βιομηχανικές περιοχές να γίνουν ελκυστικές, ασφαλείς και να παρέχουν υψηλές υπηρεσίες, ώστε να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών που θα επιλέξουν να επενδύσουν στο Βόλο, σε σχέση με μια άλλη περιοχή της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Ο ίδιος είπε, ότι για να ορθοποδήσει ξανά η οικονομία, η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει με μέτρα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις την πραγματική οικονομία και όχι με την υπερφορολόγηση.

Θετική η επιχορήγηση
εξωστρεφών επιχειρήσεων

Η εκτόξευση των δεκαετών ομολόγων στο 4,5 % και των επταετών στο 4,2%, έχει επηρεάσει πολύ την ελληνική πραγματικότητα, όταν το αντίστοιχο Γερμανικό ομόλογο είναι στο 0,4%, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρει έναν άλλο τρόπο να διαχειριστεί την οικονομία, ώστε να μην υπάρχει εκροή ζεστού χρήματος προς τους δανειστές, τόνισε ο κ. Μπασδάνης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, η κυβέρνηση εξήγγειλε ότι μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος ΕΠΑνΕΚ θα ρίξει στην αγορά 400 εκ. € για επιδοτήσεις κυρίως επιχειρήσεων με εξωστρεφή προσανατολισμό, κάτι που θα είναι πολύ θετικό εφόσον υλοποιηθεί. Ο κ. Μπασδάνης εξήγησε ότι μεσοσταθμικά, πολλές επιχειρήσεις θα μπορέσουν να έχουν μια επιδότηση της τάξης των 60.000 €, που θα είναι πολύ σημαντικό για επιχειρήσεις του πρωτογενή τομέα που πέρασαν στην τυποποίηση των προϊόντων τους, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν το στοιχείο της καινοτομίας, να τα προωθήσουν στις αγορές του εξωτερικού.
Μικροπιστώσεις έως 25.000 ευρώ
Ο ίδιος είπε εξαγγέλθηκε ακόμη, ότι εξωτραπεζικά πολλοί φορείς, μεταξύ των οποίων και τα Επιμελητήρια, θα έχουν την ευχέρεια να δίνουν μικροπιστώσεις, χωρίς ιδιαίτερες εξασφαλίσεις μέχρι το ποσό των 25.000 €, όπου υπάρχουν επαρκή κεφάλαια και με την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να στηρίξουν επιχειρήσεις που κάνουν προσπάθειες και έχουν προοπτική.

Στήριξη των μικρών επιχειρήσεων,
εξαγωγές τοπικών προϊόντων

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου έκανε τη διαπίστωση ότι η Ευρώπη φρενάρει την ανάπτυξη και εμείς πρέπει να επιχειρήσουμε σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον και το Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προσπαθούν να προωθήσουν τις τοπικές επιχειρήσεις με κοινές δράσεις και παρουσιάσεις προϊόντων και μικρών κυρίως επιχειρήσεων.
Ο κ. Μπασδάνης δήλωσε ότι «για μας, προέχει η ανάδειξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων και να τις στηρίξουμε στις αγορές του εξωτερικού μέσω των εκθέσεων και των επιχειρηματικών αποστολών». Όπως είπε, το Επιμελητήριο έχει υποβάλει προς την Περιφέρεια ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το 2019 και εκτίμησε ότι μέσα απ’ αυτή τη συνεργασία, θα μπορέσουν να τονωθούν οι εξαγωγές κάποιων τοπικών επιχειρήσεων.

Επαφές για λιμάνι και αεροδρόμιο

Ο Τέλης Μπασδάνης τόνισε ότι βήματα έγιναν και στο θέμα της τουριστικής προσέλευσης και τόνισε ότι μέσω του αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου και του λιμανιού του Βόλου, να δοθεί μεγαλύτερη αποδοτικότητα στην κρουαζιέρα. Όπως είπε, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος, το Επιμελητήριο θα συμμετάσχει στην έκθεση κρουαζιέρας στο Μαϊάμι, για απευθείας επαφές με εταιρίες κρουαζιέρας, διότι ο Βόλος μπορεί να γίνει εύκολα προορισμός, σε συνδυασμό με το Ελληνικό νησιωτικό σύμπλεγμα, το λιμάνι του Πειραιά και τα παράλια της Τουρκίας. Αναφορικά με το αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου, είπε ότι γίνονται συζητήσεις με αρκετές αεροπορικές εταιρίες του εξωτερικού, ενώ τόνισε ότι ευελπιστεί και στην οικονομική στήριξη της Περιφέρειας για κάποιες πτήσεις.
Ο κ. Μπασδάνης υποστήριξε ότι προς την κατεύθυνση αυτή, θα γίνει δουλειά και τον χειμώνα, ώστε να έρθουν και νέες πτήσεις, διότι είναι σημαντικό να καθιερωθεί στη συνείδηση των πολιτών της ευρύτερης περιοχής ότι το αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου, πρέπει να είναι το αεροδρόμιο της κεντρικής Ελλάδας, που ενδείκνυται για ποιοτικό, θεματικό και εναλλακτικό τουρισμό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.