Επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων για τις Σποράδες

Σύμφωνα με την πρόεδρο των ιδιοκτητών ακινήτων κ. Κρατήρα

Μπορεί να μην υπάρχει έκρηξη στις αγοραπωλησίες ακινήτων στη Μαγνησία, ωστόσο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, το ενδιαφέρον κυρίως της ξένης αγοράς βρίσκεται σε καλό επίπεδο και προσανατολίζεται κυρίως στις Σποράδες και σε τουριστικές και ξενοδοχειακές μονάδες. Αυτό μεταξύ άλλων τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ράδιο ΕΝΑ 102,5 η πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων κ. Λία Κρατήρα, μιλώντας για το επενδυτικό πρόσημο της περιοχής.

“Δεν υπάρχει στο νομό μας η κίνηση που υπάρχει στην πρωτεύουσα σε ότι αφορά τις αγοραπωλησίες . Υπάρχει όμως μία καλύτερη κίνηση, καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια και υπάρχει ενδιαφέρον από αλλοδαπούς ειδικά σε ότι αφορά τις Σποράδες, οι οποίες είναι πολλά υποσχόμενες από πλευρές ανάπτυξης. Οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για τουριστικά συγκροτήματα, ξενοδοχεία κ.α.. Στο Πήλιο έχουμε ένα πρόβλημα με τις μεγάλες μεταβιβάσεις, καθώς με το πρόγραμμα natura, δεν μπορούν να γίνουν αξιοποιήσεις σε μεγάλη κλίμα. Ωστόσο, το ενδιαφέρον για μικρές ιδιοκτησίες στο Πήλιο είναι πάντα παρόν”, ανέλυσε η κ. Κρατήρα.
Ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Πρόσφατα η ΠΟΜΙΔΑ διοργάνωσε το πανελλαδικό της συνέδριο, στο οποίο ακούστηκαν πολλές ειδήσεις που αφορούν τους ιδιοκτήτες. Τονίστηκε πως η μεσαία ιδιοκτησία αποτελεί την οικονομική και κοινωνική ραχοκοκαλιά της χώρας γι’ αυτό και πρέπει να προσεχθεί για να πάει μπροστά η οικονομία μας.
Σύμφωνα με την κ. Κρατήρα, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος ανέλυσε τον τρόπο που θα γίνει η καταχώρηση των αδήλωτων τετραγωνικών στους Δήμους. Η καταχώρησή τους θα γίνει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που αναμένεται εντός της επόμενης μίας εβδομάδας, όπως υποσχέθηκε το Υπουργείο σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και την ΑΑΔΕ.

Εκεί οι ιδιοκτήτες, εξήγησε η κ. Κρατήρα θα αναρτούν τα δικαιολογητικά τους, όπως το Ε9, έναν πρόσφατο λογαριασμό της ΔΕΗ και τα συμβόλαια, εφόσον χρειαστεί. “Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η γραφειοκρατία και οποιαδήποτε επιβάρυνση νόμιμη θα προκύψει από τα επιπλέον τετραγωνικά, θα αρχίσει από 1/1/2020. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν πρόστιμα”, σημείωσε η κ. Κρατήρα.
Παράλληλα, παράταση για να δηλωθούν στους δήμους έχουν πάρει και οι αιτήσεις για τα μη ηλεκτροδοτούμενα μέχρι 30/6/2020.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που συζητήθηκε ήταν και η ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου, που σύμφωνα με την κ. Κρατήρα, θα ελαττώσει τη γραφειοκρατία των συμβολαίων, θα μπορεί να γίνεται άμεσος έλεγχος των ιδιοκτησιακών τίτλων από τους δικηγόρους, μηχανικούς, κάτι που θα διευκολύνει πολύ τη σύνταξη των συμβολαίων των δικαιοπραξιών στο μέλλον. Αυτό, συμπλήρωσε όμως η ίδια, είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, καθώς αν κρίνουμε από την περιοχή μας, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο.

Τέλος, επισημάνθηκε και η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά που θα ανέλθει στο 10% για φέτος και θα γίνει και η είσοδος των περιοχών εκείνων, που δεν υπήρχε το αντικειμενικό σύστημα αξιών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.