Ευθύμιος Τσάμης: «Να γνωμοδοτήσει εκ νέου το Περιφερειακό Συμβούλιο για το LNG»

Βασιζόμενο στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Με θετική ματιά είδαν τα μέλη του Συλλόγου για την Προστασία και Ανάδειξη του Παγασητικού την ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου στην οποία υπάρχει θέμα για την γνωμοδότηση του Συμβουλίου για την ενδεχόμενη επένδυση LNG στον Παγασητικό με βάση τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχε κατατεθεί από την εταιρεία. Ο κ. Ευθύμιος Τσάμης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη σημείωσε ότι η εν λόγω συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο ήταν μία επιθυμία του Συλλόγου προκειμένου να επικαιροποιηθεί η γνώμη του και να γίνει συζήτηση και επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα γίνει την Τρίτη 26 Μαρτίου.

 

«Είναι καλοδεχούμενη αυτή η συζήτηση από εμάς γιατί είναι αλήθεια ότι διεκδικούσαμε και πιέζαμε τη νέα περιφερειακή αρχή πριν αναλάβει την 1η Ιανουαρίου, όταν είχαμε μία συνάντηση πριν τη διαδήλωση που διοργανώσαμε με τον κ. Κουρέτα και περιφερειακούς συμβούλους Μαγνησίας, όπου είχαμε μία κουβέντα για να γίνει μία συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάμης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι υπήρξε μεν μία απόφαση από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή για το θέμα, που ήταν αρνητική επί της χωροθέτησης της επένδυσης, όμως αυτή η απόφαση προήλθε μετά από  επερώτηση της Χρύσας Τσαγανού και δεν ήταν μία απόφαση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που ήταν η τελευταία εξέλιξη που προέκυψε και έδειξε ότι τα πράγματα ήταν πιο σοβαρά.

«Οπότε κι εμείς διεκδικούσαμε από τον νέο περιφερειάρχη να έρθει το θέμα προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο και πιστεύουμε ότι θα γίνει μία αναλυτική και διεξοδική συζήτηση και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα παρθεί μία αρνητική απόφαση, όπως έχουν πάρει ήδη όλοι οι Δήμοι της Μαγνησίας. Θέλουμε να υπάρχει μία επίσημη απόρριψη και από την Περιφέρεια για να είναι σύσσωμη η αντίδραση των πολιτικών φορέων της Μαγνησίας, μεταξύ αυτών και της απόφασης του Δήμου Βόλου με τη μειοψηφία και τις επεισοδιακές συνεδριάσεις», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου για την Προστασία και Ανάδειξη του Παγασητικού.

Σημείωσε δε ότι μπορεί η απόφαση της Περιφέρειας να έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, να είναι ουσιαστικά μία έκφραση γνώμης και η απόφαση να είναι στα χέρια του Υπουργείου και της Κυβέρνησης, όμως όπως επεσήμανε «όταν μία Κυβέρνηση έχει απέναντί της όλη την κοινωνία στην πρόταση και την επιλογή που κάνει, φαντάζομαι ότι θα λάβουν τη πολύ σοβαρά υπόψη, άρα έχει την αξία του να πάρει απόφαση το περιφερειακό συμβούλιο σε σχέση και με την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

 

Σημείωσε δε ότι ο Σύλλογος, όπως και άλλοι σύλλογοι, φορείς και πολίτες έχουν εκφράσει την άποψή τους για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς αυτή  ήταν στη διαβούλευση έως τις 19 Δεκεμβρίου. Μάλιστα τα μέλη του Συλλόγου θα δώσουν το παρών στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και θα διεκδικήσουν και την τοποθέτησή τους επί της συζήτησης για να εκφράσουν την άποψή τους για το θέμα.

Ευαίσθητο οικοσύστημα ο Παγασητικός

Σύμφωνα με τον κ. Τσάμη η χωροθέτηση της ενδεχόμενης επένδυσης LNG είναι σημείο κλειδί γιατί εάν γίνει μέσα στον Παγασητικό επηρεάζεται το περιβάλλον.

«Η άποψή μας  και όπως έχουν τοποθετηθεί και κόμματα και βουλευτές είναι όχι LNG στον Παγασητικό. Εάν θέλουν να το κάνουν εκτός Παγασητικού αυτό είναι δικό τους θέμα, δεν μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία είναι θέμα κεντρικής κυβέρνησης, όπως έγινε στην Αλεξανδρούπολη που είναι 17-18 χλμ έξω από το λιμάνι. Εδώ όμως μιλάμε για τον Παγασητικό και το ευαίσθητο οικοσύστημα που έχει κι εκεί είμαστε κάθετα αντίθετοι», τόνισε και επεσήμανε ότι ο Σύλλογος φέρει στο όνομά του την  προστασία και ανάδειξη του Παγασητικού, γιατί ο Παγασητικός δεν άφορά μόνο στο LNG, καθώς και από τα γεγονότα όλοι έχουν δει και αντιληφθεί ότι πρόκειται για έναν πολύ ευαίσθητο κόλπο που έχει υποστεί διάφορα πλήγματα,

«Αναλύσεις του Τμήματος Ιχθυολογίας του ΠΘ  δείχνουν  ιχνοστοιχεία και μέταλλα που βρέθηκαν στον Παγασητικό , δείχνουν διάφορες επιβαρύνσεις μετά τις πλημμύρες. Ο Παγασητικός πρέπει να ιδωθεί και από την Περιφέρεια γιατί επιβαρύνεται συνέχεια και θα επιβαρύνεται για χρόνια από την απορροή των υδάτων από την Κάρλα. Γι’ αυτό και υπάρχει και η πρόταση Κουρέτα για σήραγγα προς το Αιγαίο, για να αποφευχθεί αυτή η επιβάρυνση», τόνισε ο κ. Τσάμης, επισημαίνοντας πως και ο Σύλλογος θα επιδιώξει τη διοργάνωση μίας ημερίδας για την ενημέρωση των πολιτών ως προς την ποιότητα των υδάτων του Παγασητικού, ιδίως μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.