Γ. Χαρίτος στο Ράδιο ΕΝΑ: «Παγίδα» ο εφησυχασμός για τον κορωνοϊό

Ο συμπολίτης παιδίατρος μιλά για την εξέλιξη της πανδημίας, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του

Θετικά είναι τα δείγματα από την εξέλιξη της πανδημίας, σύμφωνα με τον γνωστό συμπολίτη παιδίατρο κ. Γιώργο Χαρίτο, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή. Παρόλα αυτά, ο κ. Χαρίτος χαρακτήρισε ως παγίδα τον ενδεχόμενο εφησυχασμό, τονίζοντας πως αυτό το διάστημα με την άρση των μέτρων και την επιστροφή στην κανονικότητα, θα πρέπει να είναι ένα διάστημα προετοιμασίας για τυχόν δεύτερο κύμα του ιού το ερχόμενο φθινόπωρο.
Αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας φάνηκε ο γνωστός κι αγαπητός παιδίατρος της πόλης κ. Γιώργος Χαρίτος σχολιάζοντας πως τα δείγματα είναι πολύ θετικά και το καλοκαίρι βοηθά στην πολύ καλή πορεία της πανδημίας.
Ο ίδιος ανέφερε πως από την ώρα που άρθηκε το Lockdown ο κόσμος κυκλοφορεί και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει συνάθροιση, ευτυχώς όμως σε εξωτερικούς χώρους, ενώ πολλοί συμπολίτες συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει κορωνοϊός.
Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά κρύβει την παγίδα του εφησυχασμού, με τον γιατρό να τονίζει πως και το άνοιγμα των σχολείων δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί. «Κατά τη γνώμη μου έχουμε ένα πλεονέκτημα κι αυτό είναι ότι ο ιός δεν πολυκυκλοφορεί ανάμεσά μας, δηλαδή ούτως η άλλως η Ελλάδα από την αρχή πήγε καλά σε αριθμούς, σε περιστατικά πήγε πολύ καλά και σε θανάτους. Οι θάνατοι αυτοί αφορούν κυρίως σε ένα κομμάτι του πληθυσμού κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας με συνοδά προβλήματα. Άρα νομίζω ότι ο ιός δεν πολυ-υπάρχει αυτή τη στιγμή, με την έννοια που υπήρχε πριν από 1-2 μήνες. Θα μπορούσε κανείς να κάνει 30 χειραψίες στην παραλία του Βόλου κι ενδεχομένως πάλι δεν θα κολλούσε, διότι δεν υπάρχει τόσο πολύ ο ιός στην κοινότητα.
Αυτό όμως είναι μια παγίδα, γιατί μπορεί να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό. Ο εφησυχασμός δεν είναι καλό πράγμα.
Ευτυχώς έχουμε άλλες χώρες που την έχουν πατήσει και διδασκόμαστε από το παράδειγμά τους. Για παράδειγμα στη Γαλλία άνοιξαν τα σχολεία, η οποία Γαλλία σίγουρα βρισκόταν σε πολύ χειρότερο σημείο από την Ελλάδα από πλευράς περιστατικών και νοσηρότητας και τις πρώτες 10 ημέρες λειτουργίας των σχολείων υπήρξαν 70 περιστατικά σε παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να υποτιμούμε τις καταστάσεις όσο κι αν λέμε ότι τα παιδιά νοσούν ελαφρύτερα, που ισχύει, όσο κι αν λέμε ότι τα παιδιά δεν μεταδίδουν με πολύ μεγάλη συχνότητα στους ενήλικες, αλλά ισχύει ο κανόνας να φυλάμε τα ρούχα μας για να έχουμε τα μισά. Να μην απελευθερωθεί εντελώς ο κόσμος, να μην το υποτιμήσει το θέμα ολοκληρωτικά, γιατί υπάρχουν ακόμη πολλά καινούργια πράγματα που μαθαίνουμε γι’ αυτό τον καινούργιο ιό και δεν πρέπει να βρεθούμε προ εκπλήξεως».
Αναφορικά με τυχόν δεύτερο κύμα του ιού το ερχόμενο φθινόπωρο, ο κ. Χαρίτος φάνηκε αισιόδοξος ότι από του χρόνου το φθινόπωρο ο ιός θα γίνει ενδημικός, δηλαδή ναι μεν θα υπάρχει, αλλά όχι με αυτή τη σφοδρότητα της πανδημίας που υπήρχε φέτος.
Βέβαια, επίσημες φωνές από επίσημους φορείς, όπως από τον γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ή του Γραμματέα του Αμερικανικού CDC, του αντίστοιχου ελληνικού ΚΕΕΛΠΝΟ, που κάνουν λόγο για δεύτερο και σφοδρότερο κύμα το φθινόπωρο και οι οποίες θέσεις αναπαρήχθησαν και από τον κ. Τσιόδρα, θα πρέπει να αξιολογηθούν.
« Εμείς για να είμαστε σίγουροι θα πρέπει να δουλεύουμε το σενάριο ότι το φθινόπωρο θα υπάρχει ένα δεύτερο κύμα κι αν αυτό δεν επιβεβαιωθεί στο βαθμό που λένε, θα είμαστε χαρούμενοι. Το πρόβλημα είναι ότι εάν το δεύτερο κύμα έρθει, θα μας βρει προετοιμασμένους ψυχολογικά, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι εύκολο να επιβληθεί ένα γενικευμένο lockdown όπως τώρα, γιατί δεν είμαι σίγουρος ότι η οικονομία το αντέχει. Άρα το δεύτερο εκείνο κύμα αν όντως είναι σφοδρότερο, δεν θα μπορούμε να τους κλείσουμε όλους για λόγους οικονομίας κι επομένως θα έχουμε περιστατικά», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος, σχετικά με την επισκεψιμότητα στα παιδιατρεία ο κ. Χαρίτος ανέφερε πως δεν υπάρχει μεγάλη νοσηρότητα κι με το άνοιγμα των σχολείων υπήρχαν πολύ λίγα παιδιά άρρωστα που επισκέφθηκαν τα ιατρεία.
«Ευτυχώς με το άνοιγμα των σχολείων δεν είχαμε άρρωστα παιδιά να έρχονται στα ιατρεία μας. Βέβαια σε σχέση με αυτό που βλέπαμε τον Απρίλιο, που πρακτικά κάναμε ιατρείο για τους εμβολιασμούς και δεν βλέπαμε άρρωστα παιδιά, τώρα βλέπουμε κυρίως σε ηλικίες του Γυμνασίου ένα μικρό αριθμό 2-3 την ημέρα, αλλά σ’ αυτό βοηθάει και η εποχή, καθώς το καλοκαίρι οι αναπνευστικές ιώσεις υποχωρούν, όπως και ο κορωνοϊος είναι μία αναπνευστική ίωση», κατέληξε ο γνωστός παιδίατρος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.