Γ. Τούντας: «Δεν θα “βγούμε” από την υγειονομική κρίση εύκολα»

«Θα επιταχύνουμε ωστόσο τους ρυθμούς εξόδου, ευελπιστώντας ότι θα βγούμε προς το καλοκαίρι»

Για την εικόνα της πανδημίας, τα κρούσματα και τα πιθανά σενάρια του ιού έκανε λόγο ο Ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, κ. Γιάννης Τούντας, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και την ΜΑΓΝΗΣΙΑ. Ο καθηγητής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπάρχουσα ακόμα μετάλλαξη Δέλτα, αλλά και για το ποσοστό των ανεμβολίαστων  πολιτών που ακόμα δεν έχουν πειστεί να προβούν στην διαδικασία του εμβολιασμού. Από την άλλη θεωρεί πως τα συνεχόμενα rapid test βοηθούν στον έλεγχο των κρουσμάτων, ενώ αισιόδοξα εκτιμά ότι μέχρι το καλοκαίρι θα δούμε το «φως στο τούνελ», που θα προμηνύει το ενδεχόμενο τέλος της υγειονομικής κρίσης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΑ ΚΟΥΤΣΕΡΗ

Ποια είναι η τωρινή εικόνα της πανδημίας σε σχέση με τα κρούσματα και τον εμβολιασμό, αλλά και η δική σας εκτίμηση;

Είμαστε ακόμα σε μια δύσκολη περίοδο και είχαμε πει ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος,  όπως και αποδεικνύεται. Δεκάδες συμπολίτες μας χάνουν καθημερινά τη μάχη για τη ζωή τους, οι διασωληνωμένοι βρίσκονται σε υψηλά νούμερα και δυστυχώς η ίδια εικόνα θα συνεχίσει να υφίσταται και τις επόμενες, λίγες ευελπιστούμε, εβδομάδες. Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός στο όνομα μιας προοπτικής που εκτιμάμε ότι η εικόνα θα είναι βελτιωμένη από τον Μάρτιο και έπειτα. Μάλιστα, όταν κάνω λόγο για εικόνα δεν αναφέρομαι στον αριθμό των κρουσμάτων, καθώς τα κρούσματα εξαρτώνται από τον αριθμό των εξετάσεων που γίνονται κάθε μέρα. Αυτό που πρέπει να παρακολουθούμε είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων, που είναι τα «σκληρά» επιδημιολογικά δεδομένα. Αυτά τα στοιχεία είναι που θα μας οδηγήσουν κάποια στιγμή να δούμε «φως στην έξοδο από το τούνελ». Αυτό, βέβαια, δεν βλέπω να το διαπιστώνουμε πριν από τον Φεβρουάριο. Από τα μέσα του Φεβρουαρίου και έπειτα θα μπορούμε να μιλάμε για πτωτική τάση του επιδημικού κύματος.

Άρα θεωρείτε ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι το «εισιτήριο» της εξόδου από την υγειονομική κρίση;

Είναι ασφαλώς ένα στοιχείο που ενισχύει το αισιόδοξο σενάριο. Δεν θα βγούμε από την υγειονομική κρίση έτσι εύκολα, απλώς θα επιταχύνουμε τους ρυθμούς εξόδου από την υγειονομική κρίση. Από την υγειονομική κρίση ευελπιστώ ότι θα βγούμε προς το καλοκαίρι. Μέχρι τότε θα έχουμε κρούσματα, νοσούντες, ενώ θα χάνονται και ζωές.

Ο κορωνοϊός θα παραμείνει ανάμεσά μας και θα είναι όπως ο ιός της γρίπης; Θα πρέπει να συμβιβαστούμε κατά κάποιον τρόπο;

Αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε 100% βέβαιοι για καμία τέτοια εξέλιξη σε ό, τι αφορά τις ιογενείς επιδημίες , διότι έχουμε δει όλες τις δυνατές εκδοχές. Έχουμε δει ιούς να εξαφανίζονται τελείως και να μην εμφανίζονται ξανά. Έχουμε δει ιούς να περνάν σε μια γενικότερη μορφή και να εμφανίζονται με σποραδικά κρούσματα ή εποχικές εξάρσεις, κάτι που συμβαίνει με την γρίπη. Τέλος, έχουμε δει παραλλαγές και μεταλλάξεις στον ιό που αλλάζουν την εικόνα και τις προβλέψεις, άρα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το μέλλον. Ξέρουμε, όμως, ότι θα είμαστε πολύ καλύτερα εφοδιασμένοι για να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε από τα σενάρια, έχοντας πιο αποτελεσματικά εμβόλια, φάρμακα και έχοντας αποκτήσει τη λεγόμενη παθητική και ενεργητική ανοσία με τα εμβόλια.

Αναφορικά με τα εμβόλια, πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα; Θεωρείτε ότι ο κόσμος που πίστευε ότι θα μείνει αλώβητος έχει πειστεί τελικά να εμβολιαστεί ή χρειάζεται να γίνουν κι άλλα πράγματα προς αυτήν την κατεύθυνση;

Δεν έχουν πειστεί στον βαθμό που θα έπρεπε. Ένα σημαντικό ποσοστό συμπολιτών μας δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν σκοπεύουν να εμβολιαστούν. Στην κοινωνίας μας υπάρχει το ποσοστό του 67% της πλήρους κάλυψης, με τις δύο όμως δόσεις που πλέον, λόγω Όμικρον, γνωρίζουμε ότι δεν επαρκούν.  Ακόμα και η τρίτη δόση που είναι σημαντική και ανεβάζει την ανοσία δεν αποτελεί ισχυρό φραγμό για την συγκεκριμένη μετάλλαξη. Όμως, αποτελεί ισχυρό φραγμό για την Δέλτα και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Μιλάμε συνέχεια για την Όμικρον και ξεχνάμε ότι όλοι οι διασωληνωμένοι και όλοι όσοι χάνουν τη μάχη για τη ζωή τους είναι με την μετάλλαξη Δέλτα. Δεν έχουμε ξεμπλέξει με την μετάλλαξη αυτή. Ίσως ξεμπλέξουμε σε μερικές εβδομάδες ή σε  έναν με δύο μήνες που θα επικρατήσει η Όμικρον.

Τα συχνά rapid και self τεστ από όλους τους πολίτες και κάθε ηλικίας πιστεύετε ότι αποδίδουν με κάποιον τρόπο στην διαχείριση της πανδημίας;

Οι έλεγχοι αποδίδουν. Όσους περισσότερους ελέγχους κάνουμε τόσο περισσότερο μπορούμε να ελέγχουμε την επιδημία. Αυτό που πρέπει όμως να τονίσουμε είναι ότι τα self και rapid test είναι πολύ χρήσιμα όταν βγαίνουν θετικά. Με αυτόν τον τρόπο μας βοηθούν αμέσως να εντοπίσουμε κρούσματα και να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα. Όταν όμως βγαίνουν αρνητικά, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς σε ένα ποσοστό περίπου 50% βγαίνουν ψευδώς αρνητικά λόγω της ασυμπτωματικότητας και του χαμηλού ιικού  φορτίου. Τα τεστ, δηλαδή, μας λένε ότι δεν είμαστε μολυσμένοι, ενώ στην πραγματικότητα είμαστε. Όταν έχουμε συμπτώματα και το τεστ βγει αρνητικό, πρέπει να διενεργήσουμε μοριακό τεστ για να δούμε αν τα συμπτώματα οφείλονται ή όχι στον κορωνοϊό.

Μπορεί να υπάρχουν ψευδώς θετικά self και rapid τεστ;

Όχι! Το ποσοστό σε αυτή την περίπτωση δεν είναι μεγάλο και δεν πρέπει να μας απασχολεί. Εάν έχουμε θετικό rapid test με συμπτώματα δεν χρειάζεται να προβούμε σε μοριακό τεστ. Πρέπει να θεωρούμε τον εαυτό μας μολυσμένο. Είτε είμαστε ανεμβολίαστοι είτε εμβολιασμένοι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.