H Madame Ginger παρουσιάζει στους Βολιώτες τη vegan κουζίνα ενόψει Πάσχα

«Έχει ανοίξει ένας νέος κόσμος υλικών και συνταγών»

Ο περισσότερος κόσμος τη φωνάζει Madame Ginger, αλλά στις προσωπικές της στιγμές είναι απλά η Μαριλού. Λατρεύει την Κυψέλη, περιοχή όπου μεγάλωσε και μετά από πολλά χρόνια επέστρεψε για να φτιάξει το Madame Gigner’s Food Studio. Το πιο αγαπημένο της project είναι η σειρά vlogs με τίτλο #EatLikeALocal στο κανάλι της στο YouTube, μέσα από την οποία μοιράζεται τα αγαπημένα της food spots της πόλης, αλλά ενόψει και του Πάσχα μας μιλά για τη μαγειρική, τη vegan κουζίνα, τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν και τα project που τρέχει!

 

Συνέντευξη: Χρυσόστομος Τρiμμης

  • Kατ’ αρχάς θα θέλαμε να μας εξηγήσετε πώς προέκυψε το Madame Ginger και τι σημασία έχει η συγκεκριμένη ρίζα για σας και πιθανότατα για τις συνταγές σας;

Η αλήθεια είναι ότι το όνομα Madame Ginger είναι προϊόν marketing. Ψάχνοντας το όνομα του blog μου πριν 12 χρόνια και με εμπειρία 6 χρόνων στην επικοινωνία, ήθελα το όνομα αυτό να είναι προσωποκεντρικό και να γίνει το nickname μου. Βρήκα το Madame και μου άρεσε πολύ και ήθελα το δεύτερο στοιχείο να έχει σχέση με το φαγητό. Τα αγαπημένα μου υλικά όπως το σκόρδο δεν θα ήταν πολύ εύηχα, οπότε χρησιμοποίησα το ginger που είναι σπιρτόζικο και «μένει». Δεν μπορώ να πω ότι το χρησιμοποιώ πολύ συχνά, κυρίως σε ροφήματα και πιάτα που προέρχονται από ασιατικές χώρες.

 

  • Aπό την Επικοινωνία και τις Δημόσιες Σχέσεις στη Μαγειρική. Πώς προέκυψε η μετάβαση αυτή και πόσο εύκολο/δύσκολο ήταν;

Η μεγάλη αυτή αλλαγή προέκυψε στα 27 μου, όταν απολύθηκα από μία μεγάλη εταιρεία επικοινωνίας που δούλευα. Το θεώρησα ένα καμπανάκι για να σκεφτώ τι πραγματικά θα μου άρεσε να κάνω στην ζωή μου και γράφτηκα σε σχολή μαγειρικής, ενώ παράλληλα έπιασα δουλειά σε ένα καφέ ως σερβιτόρα, και στη συνέχεια ως μαγείρισσα. Στη συνέχεια δούλεψα στο τότε εστιατόριο του Χριστόφορου Πέσκια, μετά ανέλαβα ένα brunch και αργότερα ανέλαβα το New York Sandwiches.

Παράλληλα είχα ανοίξει και το «Madame Ginger» και κάποια στιγμή που είχε αρχίσει να γίνεται γνωστό, αποφάσισα να αφήσω τις κουζίνες και να αφοσιωθώ σε αυτό 100%. Έτσι φτάσαμε στο σήμερα και σκέφτομαι ότι ήταν αρκετά δύσκολα τα πρώτα χρόνια, αλλά τόσο όμορφα και δημιουργικά που το έχω πια ξεχάσει.

 

 

  • Η δραστηριοποίησή σας βλέπουμε ότι είναι πολυσχιδής, με έναν πλήρως ενημερωμένο ιστότοπο αλλά και έντονη παρουσία και σε άλλα Μέσα. Πώς προέκυψαν όλα αυτά;

Ανήκω στη γενιά που έπιασε τα blogs και τα social media από την πρώτη τους μέρα, οπότε τόσο στο «Μadame Ginger» όσο και στις πλατφόρμες που δραστηριοποιούμαστε, από το YouTube και το Facebook μέχρι το Instagram και το TikTok, ανεβάζουμε υλικό τα τελευταία 12 χρόνια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εγώ και η ομάδα μου καλούμαστε να μαθαίνουμε συνεχώς κάτι καινούργιο, να το εξερευνούμε και το χρησιμοποιούμε ώστε το «Madame Ginger» να γίνεται γνωστό σε όλο και περισσότερο κόσμο και να τους προσφέρει χρήσιμο αλλά και διασκεδαστικό περιεχόμενο. Παράλληλα έχουμε κάνει την πρώτη ελληνική plant-based εκπομπή μαγειρικής στην ελληνική τηλεόραση πριν 3 χρόνια και έχουμε εκδώσει 2 βιβλία με τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.

Προκειμένου να τα καταφέρουμε όλα αυτά, δουλεύουμε σκληρά και έχουμε μαζί μας στρατηγικούς, πολύτιμους συνεργάτες όπως την ginger communications που αναζητεί και χειρίζεται τις εμπορικές συνεργασίες μας, ώστε η εταιρεία μας να έχει έσοδα, να καλύπτει τις ανάγκες παραγωγής για όλο αυτό το content, τον χώρο που νοικιάζουμε, το προσωπικό, τον εξοπλισμό κτλ, ώστε τελικά όλο αυτό το περιεχόμενο να φτάνει στον follower δωρεάν. Όλα αυτά τα μάθαμε και τα στήσαμε τελείως εμπειρικά, μέρα με την μέρα, είναι πολύ συναρπαστικό όλο αυτό το ταξίδι.

  • Πώς αντιμετωπίζει το ίδιο κοινό τις vegan γεύσεις και συνταγές;

Οι περισσότεροι το αντιμετωπίζουν με ενθουσιασμό, καθώς από την άνοδο του βιγκανισμού παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα, έχει ανοίξει ένας νέος κόσμος πειραματισμού με υλικά, τεχνικές και συνταγές από chef και food bloggers. Πριν λίγα χρόνια δεν θα βλέπαμε κάποιος μάγειρας να χρησιμοποιεί τη φάβα για να φτιάξει την βάση μιας πίτας χωρίς φύλλο ή μίας ομελέτας χωρίς αυγά και αυτό αρέσει στον κόσμο, του δίνει νέες ιδέες για να μην τρώει τα ίδια και τα ίδια. Κάποιοι πάνε και ένα βήμα παρακάτω και αντιλαμβάνονται την άμεση επίπτωση της διατροφής τους στο περιβάλλον και την ευζωία των ζώων οπότε αποφασίζουν να την ακολουθήσουν ολοκληρωτικά. Υπάρχουν βέβαια και οι -ευτυχώς λίγοι – αντιδραστικοί που για κάποιον περίεργο λόγο προσβάλλονται που κάποιος επιλέγει να μην τρώει ζωικά.

 

«Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε όλον αυτόν τον πλούτο στη γη μας»

 

  • Mπορούμε να χρησιμοποιούμε πρώτες ύλες της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας και μόνο για να κάνουμε μία πλήρως vegan διατροφή;

Ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κουζίνας είναι παραδοσιακά χορτοφαγικό έτσι κι αλλιώς, με όλα αυτά τα όσπρια, τις σούπες, τα λαδερά, τις πίτες και τις αλοιφές που συναντάμε σε όλη την Ελλάδα. Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε όλον αυτόν τον πλούτο στη γη μας και μπορεί να αποτελέσει μία πολύ σωστή βάση για να ακολουθήσει κάποιος μία χορτοφαγική ή αυστηρά χορτοφαγική διατροφή.

 

  • Είναι όλες οι vegan προτάσεις κατάλληλες για μία περίοδο  θρησκευτικής νηστείας όπως  είναι η Σαρακοστή;

Ναι φυσικά, αφού η vegan διατροφή δεν περιέχει κανένα ζώο ή ζωικό παράγωγο. Μάλιστα λαμβάνω συχνά μηνύματα στα social media μας από followers που μας ακολουθούν ώστε να μαθαίνουν νέες τεχνικές και συνταγές που μπορούν να μαγειρεύουν τις μέρες που νηστεύουν.

 

  • H κουζίνα της Ορθόδοξης Πίστης έχει τάσεις vegan;

Φυσικά! Υπάρχουν αρκετές ομοιότητες στην διατροφή ενός πιστού και ενός vegan, υπάρχουν όμως και αρκετές διαφορές. Η μεν ακολουθείται θεωρητικά 220 ημέρες τον χρόνο και περιέχει κάποια ζωικά όπως θαλασσινά και μέλι, η δε ακολουθείται 365 ημέρες τον χρόνο και δεν περιέχει κανένα ζωικό παράγωγο. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις στην νηστεία όπως κάποια μοναστήρια που ακολουθούν μία αυστηρά χορτοφαγική διατροφή 365 ημέρες τον χρόνο.

 

  • Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η πιο απαιτητική διατροφικά από θρησκευτικής άποψης. Μπορεί να είναι και γευστική βάσει των περιορισμών που υπάρχουν;

Όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο άνθρωπος βρίσκονται στα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους. Εξάλλου από εκεί τα λαμβάνουν και τα ζώα και λειτουργούν ως διαμεσολαβητές για τον άνθρωπο. Όπως σε μία κρεαφαγική  διατροφή, έτσι και στην χορτοφαγική, χρειάζεται να τρώμε θρεπτικά γεύματα, όσο το δυνατόν λιγότερες επεξεργασμένες τροφές και να συνδυάζουμε σωστά τα υλικά μας ώστε να παίρνουμε και να απορροφούμε όλα τα θρεπτικά τους συστατικά.

Για παράδειγμα αν συνδυάσουμε όσπρια με ξηρούς καρπούς ή σπόρους ή δημητριακά ολικής άλεσης έχουμε μία ολοκληρωμένη πρωτεΐνη.

 

  • Η ολοκλήρωση της Νηστείας της Σαρακοστής έχει συνδυαστεί την Κυριακή του Πάσχα με κατανάλωση άφθονου κρέατος και ανάλογων πιάτων. Μπορεί να υπάρξει εναλλακτική vegan, για ένα πλούσιο εορταστικό τραπέζι;

Τόσο για το τραπέζι του Μεγάλου Σάββατου όσο και για την Κυριακή του Πάσχα, οι εναλλακτικές που υπάρχουν μπορούν να μας καλύψουν γευστικά και διατροφικά και κυρίως να μας απαλλάξουν από τα πρηξίματα και τις δυσφορίες που μας προκαλούν τα βαριά και γεμάτα λιπαρά πιάτα των ημερών.

Μία πεντανόστιμη αλλά ελαφριά σούπα μανιταριών με πολλά μυρωδικά και ταχινολέμονο, αντικαθιστά την βαριά μαγειρίτσα ενώ ένα κουνουπίδι πρασοσέλινο είναι μία πολύ αγαπημένη μου εναλλακτική του χοιρινού.

Για την Κυριακή φτιάχνω συνήθως μανιτάρια στην λαδόκολλα με μουστάρδα που θυμίζει κλέφτικο, πατάτες στον φούρνο, χορτόπιτα και διάφορες αλοιφές για την μέση, όπως μία ρεβιθοσαλάτα που μοιάζει με αυγοσαλάτα και τυροκαυτερή με φυτικό λευκό τυρί.

Για το κλείσιμο φρέσκα φρούτα, ένα ελαφρύ ένα γαλακτομπούρεκο με σιμιγδαλόκρεμα αμυγδάλου ή έναν σοκολατένιο κορμό είναι οι πιο αγαπημένες μου επιλογές.

 

  • H «Κασετίνα the cookbook, 61 λαχταριστές συνταγές για όλους» (εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ)  πως προέκυψε και τι διαφορετικό  ίσως περιλαμβάνει;

Η κασετίνα μας περιέχει το πρώτο βιβλίο μου με τις εκδόσεις ΜΙ§ΝΩΑΣ, το ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ και μία υφασμάτινη τσάντα για τα ψώνια όσων την αποκτήσουν με στάμπα την χειρονομία που σημαίνει σ’αγαπώ στη νοηματική και είναι το σήμα κατατεθέν μας και την λέξη GINGERAKI. Τζιντζεράκια αποκαλούμε όσους μας ακολουθούν, μαγειρεύουν τις συνταγές μας, έχουν τα βιβλία μας στην κουζίνα τους και ακολουθούν τα tips μας για να ζουν όσο πιο οικολογικά γίνεται. Αυτή η κασετίνα βγήκε για τα gingerάκια μας!

 

*Η εκπομπή της Madame Ginger «Cook With Ginger» προβάλλεται κάθε Δευτέρα & Τετάρτη στο Instagram και στην οποία μαγειρεύει για τα gingerάκια της εύκολες, γρήγορες, πολύ νόστιμες και plant-based συνταγές. Είναι συγγραφέας των βιβλίων ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ & GREEN ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ από τς εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ και καθηγήτρια plant-based μαγειρικής στο ΙΕΚ ΣΒΙΕ.

 

 

Κόκκινη φακή παντρεμένη

Ένα πιάτο για την Σαρακοστή γεμάτο πρωτεϊνη, η παντρεμένη μου θυμίζει την κλασική φάβα αλλά χρησιμοποιώ κόκκινη φακή που είναι εξίσου νόστιμη και πολύ πιο θρεπτική.

 

Απαραίτητο συνοδευτικό, ένα προζυμένιο ψωμί και μπόλικο ελαιόλαδο.

Μερίδες: 4 Χρόνος προετοιμασίας: 5-10 λεπτά Χρόνος μαγειρέματος: 20-25 λεπτά

 

Υλικά:

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 καρότο, κομμένο σε φέτες

500 γρ. κόκκινη φακή

2 σκελίδες σκόρδο

1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή νερό

Ελαιόλαδο

Αλάτι & φρεσκοτριμμένο

 

Υλικά για το σερβίρισμα:

Κάπαρη

Ψωμί

Κρεμμύδι, κομμένο σε χοντρές φέτες

Ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση:

1) Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα 3 κ.σ. ελαιόλαδο, μόλις κάψει ρίχνουμε το

κρεμμύδι και τα καρότα και σοτάρουμε για 6-8 λεπτά.

 

2) Πλένουμε πολύ καλά τη φακή, τη σουρώνουμε και τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα σκόρδα και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.

 

3) Περιχύνουμε με τον ζωμό, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση. Όταν αρχίσει να βράζει η φακή, χαμηλώνουμε τη φωτιά μισοκλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να μαγειρευτεί για 10-15 λεπτά.

 

4) Όταν η φακή μας είναι έτοιμη αποσύρουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε καλά με το ραβδομπλέντερ, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι.

 

5) Σερβίρουμε με πολύ ελαιόλαδο, κρεμμύδια, κάπαρη και φρυγανισμένο ψωμί.

 

 

Μανιτάρια κλέφτικο στη λαδόκολλα με σως μουστάρδας

Μία από τις πιο νόστιμες συνταγές του Madame Ginger το κλέφτικο στη λαδόκολλα με μανιτάρια θα ικανοποιήσει όλους όσοι δεν επιθυμούν να καταναλώσουν κρέας την Κυριακή του Πάσχα και όχι μόνο!

Μερίδες: 6-8 Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά Χρόνος μαγειρέματος: 50-55 λεπτά

Υλικά:

6 κ.σ. μουστάρδα

20 ml λευκό κρασί

Ξύσμα & χυμό από 1 λεμόνι

3 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη ή 1 κ.γλ. ξερή

3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι ή 1 κ.γλ. ξερό

2 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες

2 ξερά κρεμμύδια, σε μικρά κομμάτια

2 πράσινες πιπεριές, σε μικρά κομμάτια

500 γρ. λευκά μανιτάρια, ολόκληρα

500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, ολόκληρα

250 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, κομμένα στη μέση

200 γρ. κασέρι ή φυτικό τυρί της επιλογής μας, κομμένο σε κύβους

Ελαιόλαδο

Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση:

1) Σε ένα μπολ βάζουμε 5 κ.σ. ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, τη ρίγανη, το θυμάρι, το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά.

 

2) Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τα διάφορα μανιτάρια περιχύνουμε με την σως μουστάρδας και ανακατεύουμε πολύ καλά να καλυφθούν ομοιόμορφα.

 

3) Σε 6 φύλλα λαδόκολλας μοιράζουμε τα μανιτάρια και στα 3 από τα 6 προσθέτουμε το κασέρι. Κλείνουμε την λαδόκολλα καλά σαν πουγκί και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί.

 

4) Ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190 °C στον αέρα για 40-45 λεπτά. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο ανοίγουμε τα πουγκιά και ψήνουμε για ακόμη 10 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά τους και να πάρουν χρώμα.

 

5) Βγάζουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε με τη λαδόκολλα.

 

 

Φρικασέ με τρία μανιτάρια

Μία νόστιμη και θρεπτική παραλλαγή της μαγειρίτσας που μπορεί κανείς να φτιάξει εύκολα και γρήγορα και θα την αγαπήσει όλη η οικογένεια.

Μερίδες: 4 Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπτά Χρόνος αναμονής: 10 λεπτά.

Φυλάσσουμε καλυμμένο στο ψυγείο για 3-4 μέρες.

Υλικά:

120 ml ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

400 γρ. μανιτάρια λευκά, ολόκληρα

400 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, κομμένα στα 4

200 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, χοντροκομμένα

Φύλλα από 1 μαρούλι, ψιλοκομμένα

1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

½ ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο

½ ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)

500 ml ζωμό λαχανικών, καυτός

3 κ.σ. ταχίνι

Χυμό από 2 λεμόνια

Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

1) Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε όλα τα μανιτάρια και σοτάρουμε για 10 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Προσθέτουμε το μαρούλι, τον άνηθο, το μάραθο και τα μυρώνια, ανακατεύουμε και περιχύνουμε με τον ζωμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με κλειστό το καπάκι για 20-25 λεπτά.

2) Χτυπάμε καλά το ταχίνι με το λεμόνι με ένα πιρούνι και ρίχνουμε αργά 2-3 κουταλιές καυτό ζωμό από το φρικασέ, ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε αργά το ταχινολέμονο στο φρικασέ, ανακατεύοντας απαλά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 2 λεπτά.

3) Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το φαγητό να «κάτσει» για 10 λεπτά και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.

 

 

Φωτογραφίες: Νεφέλη Καραφυλλάκη και Αλέξανδρος Ιωαννίδης

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.