Η Ζagorin επενδύει για να μειώσει τα έξοδα

Αντιμετωπίζοντας τα αυξημένα κόστη παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς

Η περιοχή της Ζαγοράς χτυπήθηκε ανελέητα από τα κύματα κακοκαιρίας του Σεπτεμβρίου του 2023, με τις ζημιές στο οδικό δίκτυο της περιοχής να είναι μεγάλες. Αυτές οι ζημιές προκάλεσαν προβλήματα και στους παραγωγούς, με το μήλο και το κάστανο να αποτελούν τα κύρια αντικείμενα ενασχόλησης. Ωστόσο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς συνεχίζει τη δράση του, με τα μήλα Zagorin να βρίσκονται συνεχώς στην αγορά, και όπως τονίζει ο πρόεδρός του, Γιάννης Κράββαρης γίνονται όλες οι προσπάθειες προκειμένου τα κόστη να μειωθούν για όλους.

Συνέντευξη: Χρυσόστομος Τρίμμης

Με τη Ζagorin να έχει μία ιδιαίτερη δυναμική σε όλη τη χώρα, καλείται παράλληλα να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες της εποχής της ακρίβειας. Όπως αναφέρει άλλωστε και ο κ. Κράββαρης: «Σίγουρα, ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος. Έχουμε κι εμείς να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό, έστω και αν δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε κάτι. Πέρυσι είχαμε πληθωρισμό πάλι αλλά προσπαθήσαμε και καταφέραμε να μειώσουμε τις τιμές. Φέτος είχαμε ν’ αντιμετωπίσουμε το εκ νέου αυξημένο κόστος παραγωγής αλλά και το αυξημένο κόστος των μεταφορικών, εξαιτίας και της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το οδικό δίκτυο της περιοχής, μετά τις καταστροφές από την κακοκαιρία του περασμένου Σεπτέμβρη. Φυσικά και το ενεργειακό κόστος μας επηρεάζει».

 

Οι ζημιές έχουν μεγαλώσει τα έξοδα;

Ευελπιστούμε ότι αρχές καλοκαιριού θα αρχίσουν τα έργα. Το σημείο που υπάρχει θέμα στο οδικό δίκτυο είναι στη μεγάλη γέφυρα έξω από τη Ζαγορά. Εκεί μεταφέρουμε τις ρυμούλκες 20-30 μέτρα με άλλο αυτοκίνητο, γιατί το όριο είναι 20-30 τόνοι και δεν μπορούμε να μεταφέρουμε συρόμενα τα φορτία. Αφήνουμε το ένα όχημα πίσω, τα περνάει ένα άλλο αυτοκίνητο και μετά επιστρατεύεται άλλο όχημα. Αυτό είναι σίγουρα ένα επιπρόσθετο έξοδο που επιβαρύνει το προϊόν.

 

 Όσον αφορά τα εφόδια για τους παραγωγούς;

Έρχονται πιο χαμηλές ποσότητες, σίγουρα λόγω του οδικού δικτύου. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε πρόβλημα στη μεταφορά τους. Αρκεί βέβαια να μην έχουμε νέες καταστροφικές κακοκαιρίες. Βέβαια και φέτος μπορεί να έχουμε μειωμένη παραγωγή. Έχουμε αυξημένες θερμοκρασίες που δεν ευνοούν τα δέντρα.

Οι παραγωγοί τι σας λένε για το κόστος καλλιέργειας;

Εδώ έχουμε αρκετή προσωπική εργασία, αλλά η χρονιά είναι δύσκολη για όλους τους παραγωγούς. Περιμένουμε τη σχετική ενίσχυση, και είδαμε ότι και στις κινητοποιήσεις των αγροτών υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα προς την Πολιτεία για τις δενδροκαλλιέργειες.

 

Η μεταποίηση είναι τελικά στα σχέδια του Συνεταιρισμού;

Προσπαθούμε πρώτα να έχουμε ως κύριο στόχο το νωπό προϊόν. Τώρα μελετούμε το ενδεχόμενο μεταποίησης κάστανου, με την καλλιέργεια να βρίσκεται σε εξέλιξη και πρόκειται για ένα ακριβό προϊόν. Ωστόσο αυτήν τη στιγμή κοιτάμε τη διαδικασία της αδειοδότησης νέων ψυκτικών εγκαταστάσεων και έχουμε περάσει και στην εγκατάσταση ενός καινούργιου διαλογητηρίου-συσκευαστηρίου ήδη εδώ και δύο χρόνια, από ένα πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προϋπολογισμού 4,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Ισχύει δηλαδή ότι μία επένδυση σε εγκαταστάσεις μπορεί να φέρει περισσότερα κέρδη και στον Συνεταιρισμό και στους παραγωγούς;

Οπωσδήποτε θ’ αφήσει κάτι περισσότερο στους παραγωγούς. Μέχρι τώρα χρειάζεται κάποιες ποσότητες να τις μεταφέρουμε προς αποθήκευση και σε άλλες περιοχές, όπως ο Βόλος. Είναι ένα επιπλέον έξοδο αυτό. Επενδύουμε για να γλιτώσουμε περιττά έξοδα.

 

Εξαγωγικά πώς κινείται ο Συνεταιρισμός;

Όποτε έχουμε αρκετά προϊόντα, δίνουμε και περισσότερη ποσότητα στο εξωτερικό. Προσπαθούμε κατά κύριο λόγο να διαθέτουμε τα προϊόντα μας στην εγχώρια αγορά, έχοντας σ’ αυτήν και καλύτερες τιμές. Εξαγωγικά δραστηριοποιούμαστε στην Αίγυπτο, στην Ιορδανία και στην Κύπρο, ενώ είχαμε και παρουσία σε μεγάλη διεθνή αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Βουλγαρία. Ωστόσο εδώ και δύο χρόνια, εξαιτίας και του πολέμου στην Ουκρανία, στράφηκε προς την Πολωνία για προϊόντα.

 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δηλαδή σας έχει επηρεάσει, έστω και σ’ αυτό το κομμάτι…

Οπωσδήποτε, όπως τους έχει επηρεάσει όλους. Φέτος μάλιστα, λόγω μειωμένης παραγωγής θα κάνουμε πιο λίγες εξαγωγές, κυρίως στην Κύπρο και μία πιο μικρή ποσότητα στην Αίγυπτο. Η υπόλοιπη παραγωγή ήδη διατίθεται στην ελληνική αγορά.

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.