Ιωάννα Λαλιώτου: Χάνουν ευκαιρία 1.500 μαθητές ΕΠΑΛ

Με την αναστολή λειτουργίας δέκα συνολικά διετών προγραμμάτων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Στον… «αέρα» είναι οι επιλογές περίπου 1.500 μαθητών ΕΠΑΛ που αφορούσαν προγράμματα διετούς φοίτησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σύμφωνα με όσα είχε αποφασίσει η προηγούμενη Κυβέρνηση, μετά την απόφαση της Υπουργού Παιδείας για αναστολή εφαρμογής.
Κοινωνικό θέμα εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει η απόφαση για την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των 10 προγραμμάτων διετών σπουδών, που λειτουργούσαν στο Π.Θ. για απόφοιτους των ΕΠΑΛ, καθώς ένας αριθμός παιδιών δεν έδωσε καν Πανελλαδικές εξετάσεις με την προοπτική αυτή να σπουδάσει και να εργαστεί στον τόπο του.
Η αντιπρύτανης του Π.Θ. Ιωάννα Λαλιώτου, μίλησε στο «Ράδιο Ένα» και εξέφρασε την άποψη ότι αυτά τα προγράμματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν για φέτος και παράλληλα να αλλάξει το πλαίσιο, καθώς ήταν ώριμα να λειτουργήσουν.

Από τις εκλογές και μετά και από την ανάληψη της νέας πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Παιδείας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει ενημερώσει το υπουργείο γα τα στάδια στα οποία βρίσκεται μετά τη συγχώνευση με τα δύο ΤΕΙ που το καθιστά πλέον Πανεπιστήμιο πέντε πόλεων, δήλωσε η Ιωάννα Λαλιώτου.
«Οι επαφές μας με το υπουργείο ήταν πάρα πολύ καλές μέχρι τώρα και έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα, υπάρχει αμέριστη υποστήριξη στο εγχείρημα, ενώ αναμένονται άμεσα και οι πρώτες προκηρύξεις για μόνιμο καθηγητικό προσωπικό στα νέα τμήματα του Π.Θ.», τόνισε η αντιπρύτανης.

Ως προς τα διετή προγράμματα, είχε επίσης γίνει ενημέρωση προς το υπουργείο και το Π.Θ. ήταν έτοιμο να λειτουργήσει αυτά τα προγράμματα από τον ερχόμενο Οκτώβριο, ανέφερε.
«Μας αιφνιδίασε όντως η ενημέρωση αυτή που έγινε στον πρύτανη από τον υφυπουργό Παιδείας Β. Διγαλάκη ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των προγραμμάτων αυτών που είναι 10 συνολικά στο Π.Θ. και απευθύνεται σε αποφοίτους των ΕΠΑΛ», δήλωσε η κα Λαλιώτου.

Η αντιπρύτανης αναφορικά με τη δήλωση της υπουργού Παιδείας, ότι είναι πολιτική βούληση ο ανασχεδιασμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης, τόνισε ότι αυτό είναι επιθυμητό και θεμιτό, αλλά πρόσθεσε ότι δημιουργεί πρόβλημα, καθώς υπάρχον περίπου 1500 απόφοιτοι ΕΠΑΛ στη χώρα, που φέτος θα απορροφούνταν στα προγράμματα διετούς δωρεάν φοίτησης με εξασφαλισμένους δημόσιους πόρους.

«Γι’ αυτά τα προγράμματα υπήρχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους νέους. Στο Πανεπιστήμιο έχουμε δεχτεί πάρα πολλές επικοινωνίες, από γονείς και από παιδιά, που ζητούσαν πληροφορίες και το ενδιαφέρον παραμένει», τόνισε η Ιωάννα Λαλιώτου, που πρόσθεσε ότι ένας αριθμός παιδιών δεν έδωσε καν Πανελλαδικές εξετάσεις με την προοπτική αυτή και είχαν σκοπό να απορροφηθούν σ’ αυτά τα προγράμματα.

Να ληφθεί πρόνοια για φέτος
«Θέλω να πιστεύω ότι στο πλαίσιο και ενόσω θα ανασχεδιάζεται η επαγγελματική εκπαίδευση, θα πρέπει να υπάρξει και μια πρόνοια για τους φετινούς», ανέφερε η ακαδημαϊκός. Όπως είπε, όλες αυτές οι πολιτικές δεν είναι στα χαρτιά, αλλά απευθύνονται σε νέους ανθρώπους, οι οποίοι ψάχνουν διεξόδους τώρα και εκτίμησε ότι προκύπτει ένα μεγάλο κοινωνικό θέμα.

Οι ειδικότητες στο Π.Θ που τελικά δεν θα πραγματοποιηθούν:
– Ειδικός Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών και Εστίασης, Λάρισα
•Τεχνικός Ποτοποιίας – Αποσταγματοποιΐας, Λάρισα
•Τεχνικός Αγροτικών Καλλιεργειών, Λάρισα
•Μεσίτης – Διαχειριστής Ακίνητης Περιουσίας, Βόλος
•Τεχνικός Κηποτεχνίας και Αστικού Πρασίνου, Βόλος
•Εργοδηγός – Τεχνικός εργοταξίου, Βόλος
•Τεχνικός Δενδροκομίας-Ελαιοκομίας, Λαμία
•Ειδικός οργάνωσης δραστηριοτήτων σε εναλλακτικές και ειδικές μορφές τουρισμού, Τρίκαλα
•Ειδικός Σχεδιασμού – Παραγωγής Επίπλου, Καρδίτσα
•Τεχνικός Αγροδιατροφής Κτηνοτροφικών Προϊόντων, Καρδίτσα».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.