Κατερίνα Παπανάτσιου: Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και μείωση τιμής της κιλοβατώρας

«Ο κόσμος βλέπει καθημερινά τις αυξήσεις στα είδη διατροφής»

Στο θέμα του προϋπολογισμού του 2022 που «είναι έωλη η εφαρμογή του» αναφέρθηκε η Κατερίνα Παπανάτσιου βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δ. Καρεκλίδη. Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα της ακρίβειας και πρότεινε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, στο πρότυπο της Ισπανίας, και μείωση της τιμής της κιλοβατώρας στο ρεύμα, ώστε να βοηθηθούν τα νοικοκυριά στην περίοδο της κρίσης.
Καταρχήν τα στοιχεία του προϋπολογισμού δεν υπάρχουν τα ποσά που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια είτε για τις επιχειρήσεις, είτε για το κομμάτι της υγείας και τα ποσά εμφανίζονται μειωμένα. Με βάση τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση θεωρεί λήξασα την πανδημία και βλέπει τη μεγάλη ανάπτυξη στην επόμενη χρονιά, ενώ το δεύτερο που καθιστά έωλο τον προϋπολογισμό είναι η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση και η άνοδος των τιμών στην ενέργεια, στα καύσιμα και σε όλα τα προϊόντα.
“Είναι δύο τα ζητήματα που καθιστούν τον προϋπολογισμό έωλο για την εφαρμογή του” τόνισε η πρώην υφυπουργός Οικονομικών.
Σχολιάζοντας την παρατήρηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Α. Γεωργιάδη ότι δεν υπάρχει ακρίβεια, εκτός από το κόστος ενέργειας, που οφείλεται στην ενεργειακή κρίση, η κα Παπανάτσιου τόνισε ο κόσμος βλέπει καθημερινά τις αυξήσεις στα είδη διατροφής και στις στοιχειώδεις αγορές για τα νοικοκυριά.
Η ίδια ανέφερε ότι κανείς δεν αμφιβάλλει ότι το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και το ζήτημα είναι πως το αντιμετωπίζει η κάθε κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γινόταν προσπάθεια να μειωθούν οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στα καύσιμα, το ζητούσαν και δεν το έκανε αποδεκτό η ΕΕ και οι δανειστές. Σήμερα, η ΕΕ λέει στα κράτη να βοηθήσουν τους πολίτες με μείωση των Ειδικών Φόρων στα κατώτατα όρια και να δοθεί η δυνατότητα να μην κοπεί ηλεκτρικό ρεύμα σε καιρό κρίσης για τα νοικοκυριά, επισήμανε.

Η κα Παπανάτσιου δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία για μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, όπως γίνεται στην Ισπανία, που θα είναι αποτέλεσμα ένα αυτοκίνητο να γεμίζει με 25 € και στο πετρέλαιο θέρμανσης το κόστος θα ήταν 300 € λιγότερο ανά τόνο καυσίμου. Επίσης είπε ότι στην Ελλάδα πληρώνουμε την ακριβότερη τιμή κιλοβατώρας στην Ευρώπη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συγκρατήσει τις τιμές και με μείωση του ΦΠΑ.
Για την επένδυση υγροποιημένου φυσικού αερίου
Η βουλευτής αναφέρθηκε στη μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι του Βόλου, λέγοντας ότι έγινε ερώτηση στη Βουλή και η απάντηση ήταν ότι ακόμη δεν έχει δοθεί καμία άδεια και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σημειώνει ότι η επένδυση είναι ακόμη στο στάδιο της τεχνικής, οικονομικής και νομικής αξιολόγησης, ενώ διαπίστωσε ελλείψεις σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος και έχει ζητήσει συμπληρωματικά στοιχεία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.