Κατερίνα Παπανάτσιου: Στο 1,8 δις ευρώ κοστολογούνται οι εξαγγελίες της Ν.Δ.

Η πρώην υπουργός Οικονομικών, κάλεσε την κυβέρνηση να πει που θα βρει αυτά τα χρήματα…

Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ αναφέρθηκε η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, που επισήμανε ότι οι εξαγγελίες κοστολογούνται στα 1,8 δις € και κάλεσε την κυβέρνηση να πει, που θα βρει αυτά τα χρήματα, αν έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι ασφαλείας που υπάρχει ή αν θα κάνει περικοπές δαπανών. «Όλα αυτά περιμένουμε να τα δούμε και να τοποθετηθούμε», ανέφερε η Κατερίνα Παπανάτσιου, που μίλησε στο «Ράδιο Ένα 102,5».

Για το ασφαλιστικό καμία πρόταση

Στη συνέχεια η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα επιμέρους ζητήματα, λέγοντας ότι για το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση δεν κατέθεσε καμία πρόταση. Περιμένουμε κι εμείς να δούμε τι θα καταθέσει, αν και σε διάφορες συζητήσεις διάφορα στελέχη επικεντρώνονται και πάλι στην ιδιωτική ασφάλιση, όχι μόνο στην επικουρική, αλλά και στην κύρια σύνταξη, επισήμανε.
Ακόμη τόνισε, ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει ούτε εργασιακά μέτρα και τόνισε ότι πέρασε μόνο μια μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές κι αυτή στο απώτερο μέλλον.

Ενστάσεις για τη φορολογία

Η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι για τη μείωση της φορολογίας των υπαρχόντων μερισμάτων, η προηγούμενη κυβέρνηση τα είχε μειώσει στο 10% (από 15%) και δεν θεωρεί ότι πρέπει να μειωθεί στο 5%, καθώς δεν πρόκειται για τη φορολογία επιχειρήσεων, αλλά επενδυτών, που δεν είναι σίγουρο ότι θα επενδύσουν ξανά, ενώ δεν είναι σίγουρο, αν θα είναι Έλληνες πολίτες. «Θεωρούμε ότι δεν είναι μέτρο που μπορούμε να στηριχτούμε σε αναπτυξιακή βάση», ανέφερε.
Σχετικά με την ανάπτυξη της οικοδομής η πρώην υφυπουργός Οικονομίας ότι δεν υπάρχει φόρος υπεραξίας (που επιβλήθηκε το 2013 από τη ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε αναστολή του, κάθε χρόνο) για τη μεταβίβαση των ακινήτων, ενώ για τον ΦΠΑ, είπε ότι έγινε για τη φοροδιαφυγή και όχι για κάποιο άλλο λόγο, καθώς τα περισσότερα ακίνητα ξεπερνούν τη δεκαετία, δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ στη μεταβίβαση. «Θα το δούμε, αν και νομίζω ότι δεν είναι από τα πρώτα μέτρα που θα φέρει, αλλά από τα επόμενα», τόνισε.
Η κα Παπανάτσιου εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή δύο μέτρα τώρα, τον ΕΝΦΙΑ και η ρύθμιση των 120 δόσεων.

Για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Η βουλευτής επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασίσει μείωση 20% του ΕΝΦΙΑ στις μικρές και μεσαίες περιουσίες και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εννοεί μεσαία περιουσία μέχρι 1 εκ. € και σ’ αυτή τη βάση ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε στη Βουλή.
Η Κατερίνα Παπανάτσιου ευχήθηκε να δουλέψει η οικοδομή, αλλά πρόσθεσε ότι δεν φτάνει μόνο η μείωση της φορολογίας, που αύξησε τις ανισότητες πριν την κρίση και που είναι αντίθετη με τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει τις αντιρρήσεις του.
«Θεωρούμε ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ, που εμείς είχαμε σχεδιάσει για το επόμενο διάστημα, θα έπρεπε να γίνει στη μικρή και στην πραγματικά μεσαία περιουσία και να πάρει και την αναλογία μιας έκπτωσης η μεγάλη περιουσία, για την επόμενη διετία. Από κει και πέρα, θα βλέπαμε στη σταδιακή μείωση ή και την απαλλαγή σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως ήταν το σχέδιό μας», τόνισε.

«Θα το στερήσει από αλλού…»

Η κα Παπανάτσιου δήλωσε αυτό που θεωρεί δίκαιο για όλους τους πολίτες η νέα κυβέρνηση και τη μείωση 10% που θα δώσει για τις πάνω από 1 εκ. € περιουσίες και 20% κοντά στο 1 εκ. €, θα το στερήσει από τις μικρότερες περιουσίες 100.000 ως 250.000 €. Αναφερόμενη στο θέμα των επιδομάτων που έδινε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής είπε ότι δεν έχει γίνει καμία αναφορά και δεν γνωρίζει τι θα γίνει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.