Κάθετα αντίθετη η Περιφέρεια Θεσσαλίας στο LNG στον Παγασητικό-Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Θα συζητηθεί το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο

Κάθετα αντίθετη στην δρομολογούμενη κατασκευή πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην περιοχή της Κριθαριάς, τάσσεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της ερχόμενης Τρίτης θα συζητηθεί το θέμα της έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, με την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Φώτη Λαμπρινίδη να είναι αρνητική ως προς τη γνωμοδότηση που θα δοθεί. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας “Μαγνησία”, στην εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος επισημαίνονται οι σοβαροί κίνδυνοι που ελλοχεύουν τόσο για την ανθρώπινη ασφάλεια όσο και για το περιβάλλον και το οικοσύστημα του Παγασητικού, το οποίο θα επιβαρυνθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην εισήγηση γίνεται λόγος ότι η συγκεκριμένη επένδυση προσκρούει στον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό του Βόλου, καθώς δεν συμβαδίζει με τις χρήσεις γης που προβλέπονται στη συγκεκριμένη περιοχή, στην οποία επιτρέπονται μόνο έργα κοινής ωφελείας, στα οποία προφανώς δεν εμπίπτει από τη φύση της η συγκεκριμένη εγκατάσταση. Περαιτέρω, το έργο, σύμφωνα και με την μελέτη της ίδιας της εταιρίας, εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας SEVESO III η οποία και έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία. Κατά συνέπεια «ενέχει κινδύνους, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν «Ατύχημα Μεγάλης Έκτασης». Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος σταθμός σχεδιάζεται να εγκατασταθεί σε πολύ μικρή απόσταση από κατοικημένες περιοχές, όπως ο Αγιος Στέφανος και η Κριθαριά, τα αποτελέσματα πιθανού ατυχήματος, δηλαδή η ένταση της ακτινοβολίας σε ατυχήματα φωτιάς, το ωστικό κύμα σε ατυχήματα έκρηξης και η διασπορά τοξικών ουσιών όπως παρουσιάζονται στα σενάρια κινδύνου που περιλαμβάνονται στην ΜΠΕ θα είχαν θανατηφόρα αποτελέσματα σε όσους βρίσκονταν στην πρώτη ζώνη προστασίας, κάτι που επισημάνθηκε και από την πρόεδρο του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα. Στην εισήγηση επίσης γίνεται αναφορά στο ότι ο πλωτός σταθμός χωροθετείται σε σεισμικά ενεργή ζώνη του ρήγματος της Νέας Αγχιάλου, προσθέτοντας ακόμη ένα λόγο για τον οποίο είναι επικίνδυνος. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που χωροθετηθεί εναλλακτικά στα «Πευκάκια» όπως αναφέρει η μελέτη, αυτό δεν είναι εφικτό αφού δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στο master plan του λιμανιού. Όπως αναφέρει επίσης η εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη ΜΠΕ έχουν υποτιμηθεί οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον και δεν είναι μη σημαντικές όπως συμπερασματικά αναφέρεται, αλλά σημαντικές. Ομοίως και οι επιπτώσεις από τον παραγόμενο θόρυβο εντός της θάλασσας είναι σημαντικές, τόσο από τη λειτουργία του σταθμού, όσο και των πλοίων που θα προσεγγίζουν το σταθμό. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα φυσικά χαρακτηριστικά του Παγασητικού κόλπου (κλειστός κόλπος, μικρός ρυθμός ανανέωσης, πλήθος ανθρώπινων δραστηριοτήτων) και τον ικανό αριθμό πλοίων που θα ελλιμενίζονται στην εγκατάσταση προκαλούν περαιτέρω επιβάρυνση στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της περιοχής.

Οι επισημάνσεις που γίνονται στην εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος, συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με όλα όσα έχουν διατυπώσει τα τελευταία χρόνια οι επιστημονικοί φορείς της πόλης, οι οποίοι επανειλημμένως έχουν τοποθετηθεί κατά της χωροθέτησης του σταθμού ΥΦΑ εντός του Παγασητικού Κόλπου. Αρνητικές γνωμοδοτήσεις έχουν επίσης στείλει στη ΡΑΕ οι Δήμοι Βόλου, Ρήγα Φεραίου, Αλμυρού, Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς Μουρεσίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρνητική γνωμοδότηση του Δήμου Βόλου ελήφθη ως απόφαση μόνο με τις ψήφους της μειοψηφίας, μετά από σειρά ενεργειών της Δημοτικής Αρχής Μπέου προκειμένου να αποφύγει την όποια θέση επί του ζητήματος, φθάνοντας στο σημείο να εξαφανίσει την επιστολή της ΡΑΕ με την οποία ζητούνταν η έκφραση γνώμης.

Σημειώνεται ότι στο περιφερειακό συμβούλιο της Τρίτης θα δοθεί ο λόγος σε φορείς και συλλόγους της Μαγνησίας, προκειμένου να πάρουν θέση επί του ζητήματος, μεταξύ αυτών και στον σύλλογο για την ανάδειξη και του Προστασία του Παγασητικού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.