Κωνσταντίνος Χόρτης: «Ελλείψεις σε πάνω από 200 φαρμακευτικά σκευάσματα»

Έντονη ανησυχία από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες

Για το θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων, παρασκευασμάτων και αναλωσίμων μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή ο κ. Κωνσταντίνος Χόρτης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες, τονίζοντας πως υπάρχουν ελλείψεις σε πάνω από 200 σκευάσματα, με αποτέλεσμα πολλοί χρόνιοι ασθενείς να βρίσκονται σε μεγάλη ανησυχία, ενώ από την εξέλιξη αυτή υπάρχουν κίνδυνοι άμεσοι και έμμεσοι για την υγεία των ασθενών ακόμη και για την ίδια τη ζωή τους.

 

Σύμφωνα με τον κ. Χόρτη οι ελλείψεις σε φάρμακα παρατηρούνται εδώ και πολύ καιρός, όμως το θέμα οξύνθηκε τους τελευταίους μήνες και κυρίως τις τελευταίες εβδομάδες, με το πρόβλημα να είναι οριζόντιο και να περιλαμβάνει φάρμακα που αφορούν καρδιοπαθείς, διαβητικούς, πάσχοντες από νεοπλασματικές νόσους, νεφροπαθείς κ.α..

«Πρόκειται για πάνω από 200 σκευάσματα όπως υπολογίζεται με ελλείψεις που δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας ως ασθενείς και αναγκαζόμαστε να αναζητούμε κάποιο γενόσημο, να περιμένουμε την προμήθεια του συγκεκριμένου φαρμάκου το οποίο είπε ο γιατρός ότι είναι το ενδεδειγμένο για την περίπτωσή μας, να προσφύγουμε σε άλλο, πολύ ακριβότερο σε ορισμένες περιπτώσεις κτλ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χόρτης.

Συμπλήρωσε δε πως η καθημερινότητα του χρονίως πάσχοντα και του ατόμου με αναπηρία γιατί , όπως σχολίασε η χρόνια πάθηση κατά κανόνα συνεπάγεται με κάποια μορφή αναπηρίας, είναι ήδη βεβαρυμμένη μετά τα μνημονιακά χρόνια, την κρίση του κορωνοϊού κτλ., την σημερινή κρίση, επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο με αυτές τις ελλείψεις.

«Αυτό δεν σημαίνει μόνο πρακτικές δυσκολίες που αφορούν στην υγεία και τελικά στην ίδια μας τη ζωή, αλλά και την ψυχολογική μας κατάσταση. Επικρατεί μία κατάσταση αβεβαιότητας, ανασφάλειας σε ανθρώπους ήδη βεβαρυμμένους από κάθε άποψη», τόνισε ο κ. Χόρτης.

Που έγκειται το πρόβλημα

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες  με υπόμνημά του ο Σύνδεσμος έθεσε το θέμα στον Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη και παράλληλα έθεσε ρητορικά το ερώτημα στο που οφείλονται αυτές οι ελλείψεις και μάλιστα ενός μεγάλου αριθμού σκευασμάτων.

«Η απάντηση είναι απλή και γνωστή. Οφείλεται στις παράλληλες εξαγωγές των μεγάλων φαρμακαποθηκών, των εμπόρων χονδρικής φαρμάκων σε χώρες του εξωτερικού κυρίως στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες, όπου το περιθώριο κέρδους είναι πολύ καλύτερο για τους ίδιους απ’ ότι είναι στην Ελλάδα. Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν στοχοποιούμε το σύνολο κανενός επιχειρηματικού κλάδου και αφετέρου η όλη διαδικασία δεν είναι παράνομη, είναι σύννομη, επιβάλλεται και προβλέπεται από το Κοινοτικό Δίκαιο. Επομένως στην ολότητά της ως πρακτική δεν μπορεί από το Υπουργείο και την ελληνική πολιτεία να απαγορευτεί και πρακτικά και νομικά είναι αδύνατο. Αυτό όμως που προβλέπεται από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι η ύπαρξη ενός αποθέματος, ενός στοκ τουλάχιστον 3 μηνών με βάση τα στοιχεία, τα οποία συγκεντρώνονται στο Υπουργείο από το γνωστό σύστημα το «ΗΔΙΚΑ», έτσι ώστε να αποφευχθούν στην πράξη ελλείψεις για ευρείας κατανάλωσης σκευάσματα, τα οποία συστηματικά εξάγονται σε χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο», εξήγησε ο κ. Χόρτης.

Οι καρδιοπαθείς με το υπόμνημά τους αυτό ζητούν να μάθουν εάν εφαρμόζεται το νομικό πλαίσιο κι αν όχι, για ποιο λόγο. Παρεμβάσεις μάλιστα έχουν γίνει πολλές και από τους Φαρμακοποιούς, Ομοσπονδίες, Ενώσεις Συλλόγους Ασθενών, ακόμη και από μεμονωμένους ασθενείς.

«Η αιτία του προβλήματος δεν αμφισβητείται από κανέναν. Η μοναδική λύση, σύμφωνα με εμάς είναι να τεθούν κάποιοι περιορισμοί  οι οποίοι θα λειτουργούν αποτρεπτικά σε ότι αφορά στην εξαγωγή σκευασμάτων και αναλωσίμων, προς χώρες ΕΕ και κυρίως τη Γερμανία και τη Β. Ευρώπη. Είναι νόμιμο αλλά εδώ τίθεται το αιώνιο ζήτημα του νόμιμου και του ηθικού. Όταν ο ασθενής δεν έχει πρόσβαση στο φάρμακο της επιλογής του το οποίο είναι και επιλογή του θεράποντος ιατρού και αναγκάζεται να προσφύγει, είτε σε κάποιο άλλο σκεύασμα συνήθως γενόσημο, είτε να περιμένει κάποιες εβδομάδες, ενίοτε και μήνες για να λάβει την ενδεδειγμένη αγωγή αυτό υποκρύπτει και συνεπάγεται κινδύνους και άμεσους και έμμεσους για την υγεία του και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και για τη ζωή του», εξήγησε ο κ. Χόρτης.

 

Η εξέλιξη από το Υπουργείο

Μετά την ανάδειξη του θέματος, σύμφωνα με τον κ. Χόρτη, υπήρξε παρέμβαση του Υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη που προχώρησε στην εκπόνηση και διατύπωση μιας σειράς μέτρων τα οποία στοχεύουν στο να περιορίσουν έστω προσωρινά το εύρος των εξαγωγών. Πρόκειται, όπως δήλωσε ο Υπουργός,  για 120 σκευάσματα κυρίως αυτά που δεν έχουν γενόσημα και η απαγόρευση αυτή θα είναι για μακρύ χρονικό διάστημα.

Όπως είπε ο κ. Χόρτης, υπάρχει άλλο ένα πλέγμα με 2-3 μέτρα, που αποσκοπούν στο να καλυφθούν έστω και προσωρινά οι ελλείψεις που παρουσιάζονται και με βάση τα στοιχεία που αφορούν την κατανάλωση κτλ..

«Αυτή είναι η εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση κι εμείς αυτό προτείνουμε να απαγορεύεται η εξαγωγή φαρμάκων, όταν διαπιστώνεται η έλλειψη αυτών. Τις προηγούμενες δύο φορές που επιχειρήθηκαν απαγορεύσεις δεν υπήρχε το αντίστοιχο αποτέλεσμα. Περιμένουμε να δούμε πως θα εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, γιατί συνοδεύεται και από κάποιες άλλες πρόνοιες κι αν στην πράξη θα αποτρέψει την έλλειψη αυτή συγκεκριμένων σκευασμάτων. Οπωσδήποτε κινείται στην σωστή κατεύθυνση και θα πρέπει να το πιστώσουμε στον κ. Πλεύρη ότι έστω και με καθυστέρηση το Υπουργείο παρεμβαίνει και μάλιστα κατόπιν σχετικής ερώτησης της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Γιαννακοπούλου. Μένει να δούμε σε ποιο βαθμό και εάν θα λύσει το πρόβλημα, που είναι σοβαρό», κατέληξε ο ίδιος.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.