Κορίνα Κρέτσου: Μεταμόρφωση όχι μόνο της λίμνης, αλλά και της οικονομίας

Από αριστερά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός η Επίτροπος της Ε.Ε. για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Κορίνα Κρέτσου, ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης
Έγιναν τα εγκαίνια του μεγάλου έργου της Κάρλας

Ευρωπαϊκό παράδειγμα καλής συνεργασίας χαρακτηρίστηκε το έργο της λίμνης Κάρλας, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων που τελέστηκαν σήμερα το πρωί από την επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. Κορίνα Kρέτσου, τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξανδρο Χαρίτση και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης, ο εκπρόσωπος του Κυρ. Μητσοτάκη Κων. Τσιάρας, οι υφυπουργοί Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος, Μάκης Μπαλλής, της ΝΔ Χ. Μπουκώρος, της Χρυσής Αυγής Παν. Ηλιόπουλος, πολιτικές κι στρατιωτικές Αρχές του τόπου καθώς επίσης περιφερειακοί σύμβουλοι και οι δήμαρχοι Ρ. Φεραίου, Ζαγοράς – Μουρεσίου και Αλμυρού Δημ. Νασίκας, Παναγιώτη Κουτσάφτης και Δημ. Εσερίδης, καθώς και πλήθος κόσμου. Το παρών έδωσε και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος τη Βουλής Νίκος Κατσαρός.

Η επίτροπος, με τον υπουργό και τον περιφερειάρχη έφτασαν στο Στεφανοβίκειο στις 9.50 και αφού περιηγήθηκαν στο Κέντρο Πληροφόρησης, πήγαν στο αντλιοστάσιο, όπου έγινε η τελετή των εγκαινίων.
Στην εξέδρα που είχε στηθεί με φόντο τη λίμνη, μίλησαν η επίτροπος Κορίνα Κρέτσου, ο υπουργός Εσωτερικών Αλεξ. Χαρίτσης, ο περιφερειάρχης Κώστα Αγοραστός, καθώς και ο 81χρονος σήμερα ψαράς στη λίμνη, όταν ήταν σε ηλικία 25 χρονών, Λεωνίδας Χατζηζήσης.
Το αερόστατο που είχε προγραμματιστεί να βρίσκεται στον αέρα, για να έχουν οι προσκεκλημένοι πανοραμική θέα της λίμνης, τελικά έμεινε «καθηλωμένο» στο έδαφος, καθώς φυσούσε αέρας, κάτι που ήταν απαγορευτικό για να φουσκώσει και να πιάσει ύψος.

Παράδειγμα καλής συνεργασίας
Η Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. Κορίνα Κρέτσου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι μ’ αυτό το μεγάλο έργο, ο βιότοπος αποκτά ζωή. Η αναβίωση της Κάρλας φέρνει τη διατήρηση της βιοπικοιλότητας και αποτελεί παράδειγμα για όλη την περιοχή.
«Θέλω να συγχαρώ τους εργαζομένους και μηχανικούς για το έργο τους. Είναι ορατό σύμβολο της ευρωπαϊκής συνοχής. Είναι μια μεταμόρφωση όχι μόνο της λίμνης, αλλά της οικονομίας. Επενδύσουμε επίσης σε σχολεία, νοσοκομεία, έργα υποδομών. Όλα αυτά τα έργα είναι η δύναμη ότι μπορείς να αλλάξεις τη ζωή των ανθρώπων», δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος.

Η παραγωγική συνεργασία φέρει
σημαντικά αποτελέσματα

Ο υπουργός Εσωτερικών και πρώην αναπληρωτής Οικονομίας και Ανάπτυξης αρμόδιος για έργα ΕΣΠΑ Αλ. Χαρίτσης είπε ότι είναι μια πολύ σημαντική μέρα, καθώς εγκαινιάζουμε ένα πολύ ιδιαίτερο έργο, ένα έργο σύνθετο που περιλαμβάνει μια πολύ σημαντική περιβαλλοντική διάσταση, την αποκατάσταση της λίμνης Κάρλας, αλλά ταυτόχρονα έχει και μια πολύ ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση, καθώς προσφέρει άρδευση στον κάμπο της Θεσσαλίας, ύδρευση στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου και αντιπλημμυρική προστασία στην ευρύτερη περιοχή.

«Είναι πίεση μια μέρα πολύ σημαντική, γιατί δείχνει όταν υπάρχει παραγωγική, ειλικρινής συνεργασία μεταξύ του κεντρικού κράτους, της Αυτοδιοίκησης και των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μπορούμε να έχουμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα, γιατί μιλάμε για ένα έργο που πριν από λίγα χρόνια καρκινοβατούσε, πέρασε από 40 κύματα, αλλά με τη στενή συνεργασία και την πολύ ουσιαστική δουλειά που έγινε, απ’ όλους, καταφέραμε σήμερα να φτάσουμε στο σημείο να το εγκαινιάσουμε», δήλωσε ο υπουργός, που έκανε λόγο για επιτυχία όλων των εμπλεκόμενων.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έκανε μια σημαντική δουλειά, ενώ ευχαρίστησε όλα τα στελέχη, τον περιφερειάρχη για τη συνεργασία και τις υπηρεσίας του υπουργείου, αλλά και όσους αγκάλιασαν το έργο από την αρχή (αρχαιολόγους, εργαζόμενους και υπεύθυνους για την περιβαλλοντική προστασία).

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι τώρα που μπαίνουμε σε νέα φάση με την οικονομία, είναι η καλύτερη φάση να αξιοποιήσουμε ως θετικό παράδειγμα αυτό το έργο, για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία που έχουμε ανάγκη και να μην ξαναζήσουμε τα φαινόμενα του παρελθόντος.

Ιστορική μέρα για τη Θεσσαλία και την Ελλάδα
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός χαρακτήρισε ιστορική την ημέρα για τη Θεσσαλία και για την Ελλάδα, καθώς κερδήθηκε το στοίχημα της αξιοπιστίας της χώρας, πετύχαμε να μην επιστρέψουμε χρήματα στην Ευρώπη, αλλά κερδήθηκε το στοίχημα του περιβάλλοντος, της παραγωγής, της ύδρευσης του Βόλου, της ιστορίας, του πολιτισμού και της ανάπτυξης της περιοχής.

Όπως είπε είναι το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που έγινε τα τελευταία χρόνια στη χώρα, με πάνω από 700 εκ. € προϋπολογισμό και 325 εκ. € το κόστος για την Ελλάδα. «Από δω θα παίρνει νερό ο Βόλος αι θα αρδεύονται τα χωράφια της περιοχής με χαμηλό κόστος, εδώ βρέθηκε πέντε αρχαιολογικοί χώροι και ιδρύσαμε το Μουσείο στα Κανάλια. Είναι σημείο αναφοράς αποτελεσματικότητας, σε δύσκολες εποχές και παράδειγμα προς μίμηση», δήλωσε ο περιφερειάρχης, ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν διαχρονικά.

Ο 91χρονος Νίκος Ζήσος είναι ο γηραιότερος εν ζωή ψαράς της λίμνης Κάρλας, εδώ δείχνοντας την άδεια που αλιείας που είχε πάρει περί το 1952 από το Υπουργείο Βιομηχανίας.

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.