Κώστας Αγοραστός: Δεν υπάρχει αέρια ρύπανση στο Βόλο

Με ένταση αλλά χωρίς ουσία, η συνεδρίαση στη Βουλή

Χωρίς την παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ως προς τη δέσμη μέτρων, που προτίθεται να λάβει η πολιτεία για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της αέριας ρύπανση στο Βόλο, πραγματοποιήθηκε στη Βουλή η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών. Μάλιστα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε πως δεν υπάρχει αέρια ρύπανση στο Βόλο, καθώς οι μετρήσεις είναι “καθαρές”, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης ανέφερε πως είναι απόλυτα αποδεκτή η καύση RDF.

Μια συνεδρίαση με θέμα την αέρια ρύπανση στο Βόλο στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής που ανέμεναν όλοι οι πολίτες να δουν και να ενημερωθούν επίσημα για τις πράξεις της πολιτείας, κατέληξε σε αναμάσηση των ίδιων γεγονότων, σε νεύρα και ξεσπάσματα, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Κ. Αγοραστός: Δεν υπάρχει αέρια ρύπανση στο Βόλο
Η Επιτροπή ξεκίνησε με καθυστέρηση και με μεγάλη ένταση. Ο κ. Αγοραστός επέμενε να διορθωθεί, έστω και ετεροχρονισμένα, το θέμα της συνεδρίασης καθώς “δεν υπάρχει αέρα ρύπανση στο Βόλο”, όπως έλεγε επιτακτικά, καθώς όλες οι μετρήσεις είναι κάτω του επιτρεπτού ορίου.
Η πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ζέττα Μακρή καλούσε τον κ. Αγοραστό σε τάξη, όμως εκείνος αντιδρούσε έντονα. Μετά από αρκετά λεπτά που η ατμόσφαιρα άγγιξε “κόκκινο” ξεκίνησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας την τοποθέτησή του.
Ανέφερε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος ουδέποτε έστειλε νέο μετρητή καταγραφής αέριας ρύπανσης, επίσης η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν είχε τη δυνατότητα να εντάξει στο ΕΣΠΑ δίκτυο μετρητών, ο υπάρχων μετρητής καταγράφει μεν τους ρύπους, αλλά έχει πρόβλημα η online μετάδοση των αποτελεσμάτων και ουδέποτε καταγράφηκε ρύπανση στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου.
Ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως υπάρχουν διάσπαρτοι ερευνητές με μη πιστοποιημένους μετρητές και είπε χαρακτηριστικά πως “Καλά τα Ευρωπαϊκά προγράμματα για να έχουν έξτρα μισθό οι καθηγητές, αλλά να είναι και προστιθέμενης αξίας τα αποτελέσματα”, ρίχνοντας εμμέσως βέλη στην ομάδα Γουργουλιάνη που έχει ξεκινήσει ήδη μετρήσεις αέριας ρύπανσης στο Βόλο.
Παράλληλα, είπε πως η Περιφέρεια έχει διενεργήσει μετρήσεις με τον Δημόκριτο για φουράνια και διοξίνες και ζήτησε από το Υπουργείο να “λύσει τα χέρια” της Περιφέρειας, δίνοντας ουσιαστικές αρμοδιότητες και φυσικά χρηματοδότηση προκειμένου να προμηθευτεί, να εγκαταστήσει και είναι αρμόδια εκείνη για τους μετρητές αέριας ρύπανσης.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός

Γεν. Γραμματέας Περιβάλλοντος: Απόλυτα αποδεκτή η καύση RDF
Απόλυτα αποδεκτή είναι η καύση RDF, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος κ. Κωνσταντίνο Αραβώση, ο οποίος τοποθετήθηκε συνεδρίαση για την αέρια ρύπανση στο Βόλο. Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε πως στο Βόλο καταγράφηκαν “επεισόδια” ατμοσφαιρικής ρύπανσης από ΡΜ10 κατά τη διάρκεια του χειμώνα και κυρίως από καύση βιομάζας.
Σημείωσε πως η οσμή, δεν σημαίνει ρύπανση και τοξικότητα και ανέφερε ότι “δεν μπορείς να έχεις ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων εάν δεν χρησιμοποιείς όλες τις τεχνολογίες και μία από αυτές το RDF”.
Σχετικά με τις διοξίνες και φουράνια, ο Γενικός Γραμματέας υποστήριξε πως οι μετρητές που υπάρχουν δεν μπορούν να τα καταγράψουν με τον υπάρχοντα εξοπλισμό. Ανέφερε πως οι Περιφέρειες μπορούν να προμηθευτούν μετρητές αέριας ρύπανσης , χωρίς την μεσολάβηση του Υπουργείου και να έχουν εκείνες την ευθύνη, ενώ ανακοίνωσε ότι θα εισηγηθεί τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας με 120.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για να αποκαταστήσει το online σύστημα του μετρητή στο Βόλο αλλά και για να υπάρξει και νέος μετρητής ανάλυσης των ρύπων.
Ο κ. Αραβώσης ερωτηθείς σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της ΑΓΕΤ, καθώς είναι η μοναδική βιομηχανία στο Βόλο που καίει RDF σημείωσε χαρακτηριστικά πως “Η καύση εναλλακτικών καυσίμων είναι μία διεθνής πρακτική. Δεν μπορείς να έχεις ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων εάν δεν χρησιμοποιείς όλες τις τεχνολογίες και μια από αυτές είναι το RDF”.
Συμπλήρωσε δε, πως είναι απόλυτα αποδεκτή η κατάσταση που επικρατεί στην ΑΓΕΤ, με την καύση δηλαδή RDF, αν υπάρχει ο κατάλληλος μηχανολογικός εξοπλισμός, τα αντίστοιχα φίλτρα κτλ, αλλά δεν απάντησε στη σχετική ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας κ. Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, εάν η ΑΓΕΤ έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Τέλος, σε ότι αφορά την ευρεία συνάντηση αιρετών και φορέων στο Βόλο για το θέμα της αέριας ρύπανσης ο κ. Αραβώσης είπε χαρακτηριστικά πως “Βεβαίως να έρθουμε όταν κληθούμε. Είμαστε σε επαφή με θεσμικούς φορείς και βουλευτές για το θέμα”.

Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ενημερώνει τα μέλη της Μόνιμης Επιτροπής των Περιφερειών της Βουλής

Δ. Κολυνδρίνη: “Καρφί” για την απουσία του Υπ. Περιβάλλοντος
Την απουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος από τη συζήτηση για την αέρια ρύπανση στο Βόλο, έθιξε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη κατά την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής.
«Στεναχωριέμαι για την απουσία του Υπουργού. Κατά εμέ αυτό ερμηνεύεται διττώς. Ή εμείς οι Μάγνητες δεν καταφέραμε να μεταλαμπαδεύσουμε τη σπουδαιότητα και την καίρια σημασία ενός μείζονος προβλήματος που τουλάχιστον, εμείς που ζούμε στην περιοχή το βιώνουμε και είναι τα συμπτώματά του έντονα ή εμείς δεν καταφέραμε με τις συνεχείς συναντήσεις, την αλληλογραφία να το μεταφέρουμε ή ίσως ο Βόλος είναι μακριά από την Αθήνα ακόμη μια φορά, οπότε πρέπει να κουβεντιάζουμε, για να κουβεντιάζουμε», είπε χαρακτηριστικά η Δωροθέα Κολυνδρίνη.
Η ίδια, στην τοποθέτησή της, ανέφερε όλα όσα έχει κάνει η περιφέρεια για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, εξέφρασε την απορία της σχετικά με τα λεγόμενα του Υπουργού πως η περιφέρεια έχει τη δυνατότητα να εγκαταστήσει δίκτυο μετρητών και ζήτησε από την πολιτεία να σκύψει στο ζήτημα αυτό, που έχει ανησυχήσει τους πολίτες.
“Ο Γενικός Γραμματέας είναι πως το Υπουργείο είναι υπεύθυνο για την εγκατάσταση δικτύου μετρητών αέριας ρύπανσης μόνο στην Αττική. Για την υπόλοιπη Ελλάδα υπεύθυνες είναι οι Περιφέρειες. Σήμερα μάθαμε ότι η Ελλάδα, χωρίζεται στην Περιφέρεια Αττικής και τους υπόλοιπους”, υπογράμμισε η κ. Κολυνδρίνη και ζήτησε από το Υπουργείο “να βάλει το χέρι στην τσέπη και να βοηθήσει”.

Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη

Ανάγκη διερεύνησης του προβλήματος
Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συνεργάτης του Καθηγητή Πνευμονολογίας κ. Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη, κ. Γιώργος Σαχαρίδης, όπως και ο κ. Αλέξανδρος Δούρας, Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίοι μίλησαν για τη μελέτη καταγραφής της αέριας ρύπανσης και της οσμής στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου.
Η εν λόγω μελέτη χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, θα διαρκέσει 12 μήνες και ήδη έχουν τοποθετηθεί 12 μετρητές αέριας ρύπανσης σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ σ’ αυτό το project συνεργάζεται και το Νοσοκομείο Βόλου, προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν νοσηρότητα εξαιτίας της ρύπανσης.
Ο κ. Σαχαρίδης τόνισε στην τοποθέτησή του πως η οσμή προέρχεται από μία πηγή, χωρίς να την κατονομάσει, σημείωσε όμως πως εάν λυθεί το πρόβλημα της οσμής δεν σημαίνει πως λύθηκε και το πρόβλημα των μικροσωματιδίων.
Από την πλευρά του ο κ. Δούρας μίλησε για την επιδημιολογική μελέτη που διεξήχθη από το Νοσοκομείο Βόλου, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας και κατέδειξε πως τα εγκεφαλικά στο Βόλο είναι 400 φορές περισσότερα απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα και συσχέτισε, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία αλλά και συνέδρια, τη ρύπανση με τα καρδιακά νοσήματα.

Ο Δρ. Γεώργιος Κ.Δ. Σαχαρίδης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Ο κ. Αλέξανδρος Δούρας, διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Αχιλλοπουλείου

Τοποθετήσεις και εξηγήσεις από τους βουλευτές του νομού
Στη συνεδρίαση, έδωσαν το παρών οι περισσότεροι βουλευτές ζητώντας να μάθουν περισσότερα για τις προθέσεις του Υπουργείου.
Ο κ. Θανάσης Λιούπης ζήτησε από το Υπουργείο να στηρίξει χρηματοδοτικά την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε όλες τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει για την αέρια ρύπανση, αλλά και να γίνουν μετρήσεις για διοξίνες και φουράνια . Τόνισε πως πρέπει να γίνει η ευρεία συνάντηση φορέων στο Βόλο με την παρουσία του Υπουργού ή εκπροσώπων του, προκειμένου συζητηθεί το θέμα, να παρθούν αποφάσεις και να καθησυχαστεί η τοπική κοινωνία.
Ο βουλευτής και με την ιατρική του ιδιότητα συνέδεσε την ρύπανση με την αύξηση των εγκεφαλικών, λέγοντας πως ” σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία η ρύπανση είναι αποτελεί έναν ανεξάρτητο παράγονται κινδύνου, όπως το κάπνισμα, που αυξάνει τα περιστατικά εγκεφαλικών και στο Βόλο έχουμε 400 φορές περισσότερα σε σχέση με όλη τη Ελλάδα’. Τέλος, ζήτησε να συνεχίσει η Περιφέρεια την επιδημιολογική μελέτη που είχε ξεκινήσει από το Νοσοκομείο Βόλου.
Για την ευρεία σύσκεψη φορέων έκανε λόγο και ο κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, ρωτώντας τον Υπουργό εάν θα γίνει στο Βόλο και μάλιστα στη δευτερολογία του διερωτήθηκε εάν δεν έχει συζητήσει το θέμα της σύσκεψης η Περιφέρεια με το Υπουργείο. Στην ερώτησή του εάν γίνονται μετρήσεις από τους υπάρχοντες μετρητές για φουράνια και διοξίνες, ο Γεν. Γραμματέας απάντησε αρνητικά.
Αναπάντητο άφησε το ερώτημα του κ. Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου ο Γενικός Γραμματέας, σχετικά με το εάν έχει η ΑΓΕΤ ελεγμένο μηχανολογικό εξοπλισμό για να καίει RDF, με τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει, χωρίς ωστόσο να παίρνει κάποια απάντηση.
Από την πλευρά της η κ. Κατερίνα Παπανάτσιου τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχει λήψη μέτρων, να συνεργαστεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με το ΑΠΘ, που θα κάνει έρευνες μετά από εντολή της περιφέρειας Θεσσαλίας και να γίνουν μετρήσεις έτσι ώστε να καταδειχθεί εάν είναι κατάλληλα τα φίλτρα και ο εξοπλισμός της ΑΓΕΤ.

Ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θανάσης Λιούπης
Ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας
Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξανδρος Μεικόπουλος
Η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κατερίνα Παπανάτσιου

Οι βουλευτές εκτός νομού
Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν και βουλευτές άλλων νομών, με τη Βουλευτή Λάρισας κ. Λιακούλη να ξεχωρίζει για τις ερωτήσεις της προς τον Γενικό Γραμματέα χωρίς ωστόσο να παίρνει κι εκείνη απάντηση εάν ο μετρητής που έστειλαν στο Βόλο ήταν καινούργιος ή μεταχειρισμένος και ποιος είναι αυτός τελικά που έχει την αρμοδιότητα να αποφασίζει εάν, ποιος και υπό ποιες προϋποθέσεις θα καίει RDF.
Λάβρος ήταν και ο Βουλευτής Α’ Αττικής κ. Μυλωνάκης λέγοντας χαρακτηριστικά πως “εάν βρισκόμουν στη θέση των κατοίκων της Μαγνησίας θα μας έπαιρνα με τις… πεπονόφλουδες και ζήτησε σαφή και ανοιχτά στοιχεία για το θέμα της ρύπανσης αλλά και των υλικών που καίγονται από την ΑΓΕΤ.
Ο βουλευτής ΚΚΕ Λάρισας κ. Λαμπρούλης ανέφερε πως στην Ε.Ε. έχει δοθεί άδεια για καύση 6 εκ. τόνων RDF και στην ΑΓΕΤ 1.15εκ. Αυτό σημαίνει πως σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη αντιστοιχούν 13,5 κιλά, ενώ στο Βολιώτη 57! Τέλος ζήτησε να μάθε τι μέτρα θα λάβει η πολιτεία για την απαγόρευση της καύσης RDF.

Η βουλευτής Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Λιακούλη
Ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, κ. Λαμπρούλης
Η βουλευτής Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σκόνδρα

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.