Κώστας Λεβέντης: Δεν είδαμε αύξηση τουρισμού στο Βόλο

«Δεν γίνονται συνεδριακά κέντρα όπου δεν υπάρχουν κλίνες»

Το γεγονός ότι φέτος το καλοκαίρι δεν θα έχουμε αύξηση του τουρισμού στη χερσαία Μαγνησία, εκτίμησε μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο Κώστας Λεβέντης μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου. Ο ίδιος είπε ότι το χαμένο ποσοστό τουριστών των Ελλήνων αναπληρώθηκε από ξένους, αλλά όχι με κάποια πολιτική προσέλκυσης νέων αγορών, αλλά χάρη στους ξενοδόχους που έριξαν κατά πολύ τις τιμές που βρίσκονται στα όρια της απελπισίας.
Το μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου εκτίμησε ότι μετά το 2019 τα πράγματα θα σφίξουν ακόμη πιο πολύ, καθώς γειτονικές χώρες που είχαν προβλήματα ήδη σημειώνουν ανάκαμψη, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος.
Η Μαγνησία και η Θεσσαλία είναι μια άλλη Ελλάδα που δεν έχει πολύ κίνηση και οι συγκυρίες είναι αυτές που βοήθησαν τον τουρισμό, όπως και ο ξενοδόχος που έριξε κατά πολύ την τιμή, αλλά θα δούμε την εικόνα της αύξησης του τουρισμού όταν γίνει ταμείο, στο τέλος της σεζόν, ανέφερε.

«Χάθηκαν περιουσίες»
«Μέσα στην κρίση οι ξενοδόχοι έχουν χάσει πραγματικά περιουσίες και έχουν κατεβάσει κατά πολύ το εισόδημά τους. Ο μέσος όρος τιμής δωματίου το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου στη χερσαία Μαγνησία, είναι κάτω από 25 €», είπε ο Κώστας Λεβέντης, που έκανε λόγο για νούμερα απελπισίας και δεν βγαίνει ο επαγγελματίας έτσι.
Το μέλος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε αύξηση του τουρισμού στη χερσαία Μαγνησία, όπου το μόνο θετικό είναι ότι αναστρέφεται το ποσοστό προς όφελος των αλλοδαπών τουριστών, διότι ο Έλληνας συρρικνώνεται.
«Η άνοδος των αλλοδαπών είναι τυχαία και συγκυριακή, διότι δεν κάνουμε στόχευση σε συγκεκριμένη αγορά εκ μέρους του ΕΟΤ και της Πολιτείας», δήλωσε ο κ. Λεβέντης.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι πρέπει να στοχεύσουμε όχι στον μαζικό τουρισμό που έχει στοχεύσει η Χαλκιδική, αλλά να δούμε ποια αγορά είναι ανερχόμενη τα τελευταία χρόνια, όπως είναι το Ισραήλ, επισκέπτες από το οποίο ταξιδεύουν και εκτός τουριστικής περιόδου, όλο το χρόνο. Ο κ. Λεβέντης είπε ότι «πήγαμε, βγάλαμε φωτογραφίες, που είναι απαραίτητες για το επικοινωνιακό, αλλά δεν έγινε δουλειά μέσα στην αγορά».
Όσον αφορά στις υποδομές, είπε ότι δεν έγινε τίποτα στο Βόλο και στο Πήλιο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η προσέλκυση των επισκεπτών.

Μικρά τα νούμερα των πτήσεων
Το αεροδρόμιο, τόνισε, στέκεται από σύμπτωση, καθώς υπάρχουν μόνο λόγια και δεν έχει βοηθήσει κανείς. Για φέτος υπάρχουν πτήσεις με προορισμό την Εύβοια και το Club Mediterranee, υπάρχουν κάποιες πτήσεις που διαχέονται μισές στη Μαγνησία και μισές σε νησιά του Ιονίου και οι πτήσεις από τη Γερμανία και τη Βιέννη, που μπορεί να ταξιδέψει και ο Μαγνησιώτης στο εξωτερικό. Οι υπόλοιπες 5-6 πτήσεις είναι ναυλωμένες και συνδέονται με κάποια καταλύματα της περιοχής, αλλά είναι μικρά τα νούμερα, ανέφερε το μέλος του ΞΕΕ.
Ο Κ. Λεβέντης είπε ότι θα συνέφερε την περιοχή να γίνουν δύο μεγάλα ξενοδοχεία, στο Σωρό και στις Νηές, διότι θα πρόσθεταν 1500 κλίνες και από μόνα τους θα μπορούσαν να κρατήσουν 4-5 αεροπλάνα. Ο ίδιος είπε ότι αν γινόταν αυτό, θα αυξανόταν ο τζίρος για την περιοχή και οι θέσεις εργασίας.
Ο ξενοδόχος χαρακτήρισε λάθος που σταμάτησε η επένδυση στον Αλατά και βάζουμε εμπόδια στις Νηές και τόνισε ότι μ’ αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να γίνει τουριστική ανάπτυξη.

Δεν γίνονται συνεδριακά όπου δεν υπάρχουν κλίνες
Αναφερόμενος στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Βόλου που μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 2500 ανθρώπους, ο κ. Λεβέντης δήλωσε ότι ομοειδής κλίνες στο Βόλο είναι περίπου 300, δηλαδή τα δύο πεντάστερα ξενοδοχεία της πόλης. Αν συμπληρωθούν και περίπου 200 στην Πορταριά, ολοκληρώνεται η χωρητικότητα της περιοχής.
Ο ίδιος τόνισε, ότι τα Συνεδριακά που υπάρχουν (της Μητρόπολης, του Valis και το Forum), δεν έχουν αποδόσεις και συμπλήρωσε ότι δεν γίνεται συνεδριακό κέντρο κάπου που δεν υπάρχουν κλίνες, αν μιλάμε για συνέδρια που φέρνουν λεφτά. «Αν μιλάμε για ένα συνέδριο για παράδειγμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα γίνει δύο μέρες και να γεμίσει όλη η περιοχή που έχει 1500-1600 κρεβάτια, όλων των κατηγοριών, αυτό γίνεται, αλλά τα ξενοδοχεία γεμίζουν και από τις σχολικές εκδρομές», ήταν η δήλωση του κ. Λεβέντη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.