Λιούπης στο Ράδιο ΕΝΑ: «Πρέπει να βρούμε δικές μας λύσεις για τον Βόλο και τη ρύπανση»

Προκρίνει τις συζητήσεις και τις συνεργασίες ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ

Την αναζήτηση λύσεων μέσω συνεργασιών όλων των φορέων προκρίνει ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ, Αθανάσιος Λιούπης όσον αφορά το θέμα της ρύπανσης στον Βόλο, τονίζοντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ότι πρόκειται για μία πόλη με ιδιαιτερότητες, αλλά και το ότι οι κινήσεις γίνονται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Έχοντας απαντήσει θετικά στην πρωτοβουλία του βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μαραβέγια για σύσκεψη, ο κ. Λιούπης ανέφερε ότι η ισχύουσα νομοθεσία πρέπει να εφαρμοστεί και στον Βόλο, επισημαίνοντας όμως ότι: «Είναι μία πόλη που έχει ιδιαίτερες περιβαλλοντικές συνθήκες, με το Πήλιο και μεγάλες βιομηχανίες και μέσα στον αστικό ιστό. Πρέπει να προσαρμόσουμε αυτά τα στοιχεία και τις ιδιαιτερότητες με λύση αυτής της δύσκολης εξίσωσης. Δεν μου αρέσει να έχει ο καθένας προσωπική γνώμη χωρίς επιστημονική βάση και να επιμένει. Πρέπει πραγματικά να προσπαθήσουμε και να δούμε αν υπάρχει ρύπανση ή όχι».

Για τις σχετικές μελέτες ο κ. Λιούπης σημείωσε ότι τα όργανα της Περιφέρειας δεν έχουν δείξει έως τώρα ρύπανση, αντίθετα με τη μελέτη Γουργουλιάνη-Σαχαρίδη. «Εκεί είναι ένα μπέρδεμα, ποιον να πιστέψεις. Θα περίμενα πριν δημιουργηθεί η σύγχυση στον κόσμο, να συζητήσουν για τα διαφορετικά αποτελέσματα. Κάποιος προφανώς δεν μέτρησε καλά» υπογράμμισε ο κ. Λιούπης. Συγχρόνως δήλωσε ότι το πρόβλημα της δυσοσμίας είναι δυσεπίλυτο και γι’ αυτό γίνεται έρευνα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια, που θα μπει σε εφαρμογή άμεσα για να εντοπιστεί και να αποδοθούν ευθύνες.

Για το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων, την παραγωγή SRF και τη γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου, ανέφερε ότι υπάρχει ο συνειρμός ότι το παραγόμενο προϊόν θα καίγεται από την ΑΓΕΤ και ότι αστερίσκος στη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει να κάνει με τη θέληση αυτό που θα παράγεται να μην καίγεται εκεί. «Εκεί είναι το όλο θέμα.  Η συγκεκριμένη τσιμεντοβιομηχανία είναι μέσα στην πόλη του Βόλου και παγκοσμίως δεν υπάρχει κάτι ανάλογο. Κάθε ενεργοβόρος επιχείρηση θα ρυπάνει. Στο περιφερειακό συμβούλιο είχαμε ψηφίσει εναντίον δύο φορές, γιατί οι περιβαλλοντικοί όροι δεν είχαν έρθει ποτέ στην Περιφέρεια και είχαν προστεθεί πολλοί κωδικοί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτοί δείχνουν διαφορετική ποιότητα των καυσίμων και δεν είχαμε ερωτηθεί γι’ αυτό. Δεν ξέρω τη λύση, μιλούν πολλοί για φυσικό αέριο, αλλά και αυτό παράγει αέρια του θερμοκηπίου» συμπλήρωσε ο βουλευτής Μαγνησίας.

«Το άλλο μεγάλο θέμα είναι ότι αλλιώς είναι να διαχειρίζεσαι τα δικά σου απορρίμματα και αλλιώς να κάνεις εισαγωγή. Δεν μπορώ να απαντήσω τι είναι προτιμότερο. Πρέπει να βρούμε γενικότερα απαντήσεις και δικές μας λύσεις» επεσήμανε επίσης.

Όσον αφορά το Πανεπιστήμιο, ο κ. Λιούπης εξέφρασε την άποψη ότι αυτό πρέπει να είναι το κέντρο της έρευνας και των προτάσεων. «Έχει εξαιρετικούς επιστήμονες που μπορούν να μας κατευθύνουν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.