Μαθητές από Βόλο, Γερμανία και Τουρκία κατασκεύασαν ηλιακή μπασκέτα!

Η εφεύρεση των τριών λυκείων που ενισχύει την προστασία του περιβάλλοντος

Η ανταλλαγή μαθητών και μαθητριών στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Erasmus» φέρνει αποτελέσματα και σε δημιουργικό επίπεδο, όπως φάνηκε και στο 4ο Γενικό Λύκειο Βόλου, καθώς μέλη του μαζί με παιδιά από τη Γερμανία αλλά και την Τουρκία παρουσίασαν τη δική τους οικολογική πρόταση-κατασκευή, για το πρόγραμμα των «Green Active Citizens», πραγματοποιώντας όμως και άλλες δράσεις.

Μια μπασκέτα λοιπόν που αντί για ταμπλό έχει ένα ηλιακό πάνελ, είναι ικανή να τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια τις εγκαταστάσεις γύρω της, όπως σημείωσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες που πρότειναν τη συγκεκριμένη… εφεύρεση, αλλά κατασκεύασαν και τρία μοντέλα, που δείχνουν πώς λειτουργεί αυτή.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής του 4ου ΓΕΛ Βόλου, Νίκος Ιωαννίδης, αυτήν τη στιγμή «τρέχουν» δύο προγράμματα στο σχολείο. Το ένα είναι οι «Πράσινοι Ενεργοί Πολίτες» και το άλλο αφορά την κυκλική οικονομία, αξιοποιώντας θέματα που περνούν στη διδακτέα ύλη των σχολείων. Στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος, που προέβλεπε μία καινοτομική παρέμβαση σε σχέση με το θέμα της ηλιακής ενέργειας, τα παιδιά κατασκεύασαν μία ηλιακή μπασκέτα, όπως την ονόμασαν. «Υπάρχει ένα ηλιακό πάνελ που προσαρμόζεται στο ταμπλό της, και από εκεί και πέρα αυτό συσσωρεύει ηλιακή ενέργεια, παρέχοντας ηλεκτρισμό σε ένα σύστημα φωτισμού. Η μακέτα έχει κλίμακα 1:5 και το κάθε σχολείο παίρνει από ένα μοντέλο. Όλη η δουλειά έγινε με τη βοήθεια του διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Σωκράτη Σαβελίδη. Πριν μία εβδομάδα ο κ. διευθυντής τους μίλησε για τον τρόπο που θα μπορούσαν να δουλέψουν και να προσαρμόσουν μία μέθοδο στις απαιτήσεις του προγράμματος και είναι πολύ μεγάλη μας χαρά που έχουμε αυτό το μοντέλο σήμερα» εξήγησε ο κ. Ιωαννίδης.

Μαθητικός ενθουσιασμός

Από την πλευρά των μαθητών του 4ου ΓΕΛ Βόλου, ο Σάββας Πίτσας, από την 1η Λυκείου, εμφανίστηκε ενθουσιασμένος από το τελικό αποτέλεσμα και την κατασκευή της ηλιακής μπασκέτας.

«Όπως ξέρουμε η Οικολογία είναι από τα μείζονα θέματα της εποχής μας. Τις τελευταίες ημέρες προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε την κατασκευή που σχεδιάσαμε. Η μπασκέτα μαζεύει την ενέργεια το πρωί, με τα περισσότερα γήπεδα στην Ελλάδα να είναι ανοιχτά και τις περισσότερες ημέρες έχουμε ήλιο, για να την αξιοποιεί το βράδυ. Έτσι θα μπορούν οι αθλούμενοι θα μπορούν να δραστηριοποιούνται και τις βραδινές ώρες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η συμμαθήτριά του, Ευαγγελία Πολύζου. «Αυτή η εφεύρεση είναι σημαντική, γιατί οι μαθητές γινόμαστε ενεργοί πολίτες και θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, ώστε να μειώσουμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και ευχόμαστε να τη δούμε σε όλα τα σχολεία της χώρας. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς και πιστεύω ότι μπορούμε να βοηθήσουμε πολύ το περιβάλλον» τόνισε η ίδια.

Χαμόγελα και ικανοποίηση από Τουρκία και Γερμανία

Όσον  αφορά τους συμμετέχοντες μαθητές από την Τουρκία, η νεαρή Τουρκιάν Ιπέκ Σεζέν αναφέρθηκε στη συμμετοχή του σχολείου της, από την Αμάσεια (ένα σχολείο που λειτουργεί ως σχολή Δημόσιας Διοίκησης για μελλοντικά στελέχη της τουρκικής Πολιτείας!), αλλά και στη φιλοξενία που προσέφεραν οι Βολιώτες συνομήλικοί της.

«Συμμετείχα στο πρόγραμμα θέλοντας την προστασία του περιβάλλοντος, και αυτό μου έδωσε αρκετά πράγματα σε σχέση με τη διαφύλαξή του. Ευχαριστούμε τους Έλληνες μαθητές για τη βοήθεια και τη φιλοξενία. Ο Βόλος είναι μία ωραία πόλη και μέσω του προγράμματος επιδιώκουμε να γίνουμε ακόμη περισσότερο φίλοι με το περιβάλλον» σημείωσε η Τουρκιάν.

Η Έλενα Πανιάνι από την άλλη εκπροσώπησε τους μαθητές και τις μαθήτριες του γερμανικού σχολείου που συμμετέχει στο πρόγραμμα, από την πόλη Όφενμπαχ.

Η ίδια βέβαια κατάγεται από τη Γεωργία, και συμμετέχοντας πρώτη φορά σε τέτοιο πρόγραμμα, δήλωσε ενθουσιασμένη! «Αρχικά εντυπωσιαστήκαμε από τη φιλοξενία και τη φιλικότητα των Ελλήνων μαθητών. Αρχικά είχαμε έρθει σε επαφή διαδικτυακά και στη συνέχεια βρεθήκαμε από κοντά. Κάναμε 3 workshop, όσον αφορά την κατασκευή της μπασκέτας, αλλά και την κατασκευή κοσμημάτων από πλαστικά ανακυκλώσιμα υλικά, καθώς και την κηπουρική. Για μένα είναι ένα από τα πρώτα προγράμματα που συμμετέχω και προσωπικά είμαι πολύ χαρούμενη ενθουσιασμένη. Μέχρι τώρα συμμετείχα σε προγράμματα αδελφοποίησης, με διαδικτυακές δράσεις, αλλά για μένα είναι το πρώτο πρόγραμμα δια ζώσης δραστηριοποίησης» ανέφερε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα υπάρχουν πολλές δράσεις με οικολογικό περιεχόμενο και ακολουθεί μία ποδηλατοδρομία στο κέντρο του Βόλο, ενώ οι μαθητές θα συζητήσουν στις Μηλιές το πρωί της Πέμπτης για τις επιπτώσεις της πλημμύρας και στη θάλασσα και γενικότερα.

Ρεπορτάζ: Χρυσόστομος Τρίμμης

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.