Μαθητές της Λέσβου πρωτοπορούν με άρμα το… Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Το Γυμνάσιο Άγρας χρησιμοποίησε το Foodoxys και δημιουργεί πακέτο προϊόντων ευεξίας

Έχοντας …άρμα και ως μέντορα γνώσης το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ειδικότερα την ερευνητική ομάδα του Καθηγητή Βιοχημείας κ. Δημήτρη Κουρέτα, το Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Άγρα της Λέσβου, χρησιμοποίησε την πατέντα Foodoxys, δημιουργώντας ένα πακέτο προϊόντων ευεξίας, που θα στηρίζεται στο βιομετρικό προφίλ κάθε τουρίστα και απευθύνεται στα ξενοδοχεία της Λέσβου και του Βορείου Αιγαίου. Κι ενώ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και οι καινοτομίες του ταξιδεύουν με επιτυχία στο εξωτερικό, αλλά και σε πολλά σημεία στην Ελλάδα, στη Μαγνησία κανείς φορέας δημόσιος ή ιδιωτικός δεν “εκμεταλλεύθηκε” την παρεχόμενη γνώση για να τη θέσει σε εφαρμογή ή για να την χρησιμοποιήσει με τις δικές του ιδέες, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο μπροστά.

Ποια είναι και τι κάνει η Foodoxys

Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα αφουγκραζόμενη την ανάγκη για μέτρηση των επιπέδων των αντιοξειδωτικών σε διάφορα προϊόντα αλλά και στον ανθρώπινο οργανισμό, ίδρυσε την εταιρεία FoodOxys, η οποία είναι εταιρεία spin-off του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Σημαντική καινοτομία της εταιρείας, είναι ότι μέρος των μετοχών της εταιρείας έχουν διανεμηθεί σε νέους ερευνητές που είναι απόφοιτοι του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Με αυτό τον τρόπο οι νέοι επιστήμονες παραμένουν στην Ελλάδα και επενδύουν στη χώρα εν μέσω μίας δύσκολης οικονομικά κατάστασης. Οι απόφοιτοι του τμήματος Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας που είναι ταυτόχρονα και μέτοχοι είναι οι: Νίκος Γκουτζουρέλας, Μαρία Κανάκη και Φώτης Τέκος.
Οι ερευνητές της εταιρείας με μία μόνο σταγόνα αίμα, μετρούν τα αντιοξειδωτικά στο αίμα και καταρτίζουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής. Απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε αθλητές, ομάδες και ακαδημίες, όπου μπορούν να μετρηθούν ατομικά όλοι οι συμμετέχοντες και αναλόγως τα αποτελέσματα του καθενός, μπορεί να δημιουργηθεί εξατομικευμένο διαιτολόγιο ανάλογα με τις ανάγκες κάθε οργανισμού. Μάλιστα, η πατέντα αυτή είχε εντυπωσιάσει στην 84η ΔΕΘ και την Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως, η οποία είχε υποβληθεί στο τεστ αυτό.

Η εφαρμογή από το σχολείο της Λέσβου

Το γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Άγρας συνεργάζεται τα τελευταία τρία χρόνια με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από το οποίο έχει προμηθευθεί το μηχάνημα-πατέντα του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας για τον εντοπισμό αντιοξειδωτικών στον ανθρώπινο οργανισμό και στις τροφές.
Τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινή”, το σχολείο παρουσίασε το πρώτο αντιοξειδωτικό και βιολειτουργικό κρουασάν. Το «biolife» κρουασάν παράγεται από ρόδι, πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, αλεύρι από εκχύλισμα σταφυλιών, ανθοκυανίνες, προανθοκυανιδίνες και φαινόλες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση και εκχυλίσματα της πρωτεΐνης από ορό γάλακτος (δημοφιλές συμπλήρωμα στον χώρο της αθλητικής διατροφής). Περιέχει, όμως, και αρώνια μελανόκαρπη, «super food» που κατέχει την πρώτη παγκόσμια θέση στη διεθνή κλίμακα των φαρμακευτικών φυτών.

«Με… προσωπική πλέον δίαιτα»

Η σχολική αυτή υπερτροφή, που χάρισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό «Bravo Schools», αλλά και έναν διαδραστικό πίνακα τον οποίο το σχολείο παρέλαβε τις προηγούμενες ημέρες, θα παράγεται και θα διανέμεται στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης (Σερβία, Βέλγιο). Για την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων, αλλά και για τη νέα δράση που απευθύνεται στον τουριστικό κλάδο, οι μαθητές θα δημιουργήσουν μια επιχείρηση: θα γίνουν μέτοχοι. Ήδη το σχολείο έχει βρει χορηγούς και σύμβουλο επιχειρήσεων για την προώθηση της «εταιρείας», η οποία μετά την παρουσίαση όλων των δράσεων θα διαλυθεί.
Το πακέτο προϊόντων ευεξίας του σχολείου της Αγρας θα παρέχει σε έναν επισκέπτη του νησιού –τουρίστα, περιπατητή, αθλητή– ένα προσωπικό διαιτολόγιο σε συνδυασμό με εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, χαμάμ κ.ά. Το πακέτο αυτό θα απευθύνεται επίσης σε ομάδες, ακαδημίες, αθλητές διαφόρων ηλικιών, καθώς και σε άτομα παχύσαρκα ή υπέρβαρα.

Κανένα ενδιαφέρον από τη Μαγνησία, αλλά και από τη Λάρισα

Κι ενώ η καινοτόμα πατέντα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει ενθουσιάσει τους μαθητές της Λέσβου και η FoodΟxys συνεργάζεται πλέον με τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη, αλλά και με τη μεγαλύτερη διαιτολογική κλινική στην Ευρώπη, την Buchinger Clinic, στην περιοχή μας δεν υπάρχει το αντίστοιχο ενδιαφέρον!
Ο κ. Κουρέτας ερωτηθείς από τη ΜΑΓΝΗΣΙΑ εάν για την καινοτόμα αυτή πατέντα της Foodoxys ενδιαφέρθηκε κάποιος δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας του νομού Μαγνησίας, ο Καθηγητής ήταν ξεκάθαρος. “Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που είναι πρωτοπόροι. Πότε θα ξυπνήσουν στη Θεσσαλία ή στην Ελλάδα δεν με απασχολεί. Ούτε στη Μαγνησία, ούτε στη Λάρισα έχει ενδιαφερθεί κάποιος για την πατέντα”, τόνισε σχετικά ο κ. Κουρέτας, ο οποίος διερωτήθηκε και για την Επιτροπή Ερευνών .
Η ΜΑΓΝΗΣΙΑ επικοινώνησε με την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον προϊστάμενο της ΕΛΚΕ κ. Μεσαλούρη ρωτώντας τον για τις ενέργειες που έχει κάνει ως προς την προώθηση του προϊόντος επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως “Η μεγαλύτερη προβολή του έργου του κ. Κουρέτα με την Foodoxys ήταν στην 84η ΔΕΘ με δικό της περίπτερο. Από κει κι έπειτα αυτό είναι ένα θέμα που αφορά την Εταιρεία Αξιοποίησης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς πρόκειται για εταιρεία που έχει δημιουργηθεί. Στη στρατηγική του το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έχει εντάξει την προώθηση των προϊόντων που υλοποιούν οι ερευνητές του, τα μέλη του και οι εταιρείες, καθώς αποτελούν τμήματα του Π.Θ.”.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.