Μεγάλες ζημιές στα οπωροκηπευτικά, έρχονται ελλείψεις και αυξήσεις τιμών

Λίγοι πλέον οι πάγκοι, όπως τόνισε ο πρόεδρος των παραγωγών λαϊκών αγορών Απ. Τσακανίκας

Oι καταστροφές σε οπωροκηπευτικά από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία είναι μεγάλες και μοιάζουν σίγουρες οι ελλείψεις και οι αυξήσεις τιμών, όπως σημείωσε στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή, ο πρόεδρος των παραγωγών λαϊκών αγορών Μαγνησίας, Απόστολος Τσακανίκας, ζητώντας από την κυβέρνηση να δει πολύ σοβαρά το θέμα του κόστους παραγωγής.
Παρά τις ζημιές και τις ελλείψεις που παρατηρούνται ήδη στις λαϊκές αγορές, ο κ. Τσακανίκας σημείωσε ότι παραγωγοί και έμποροι προσφέρουν κάποια προϊόντα σε εθελοντές που μαγειρεύουν για τους πλημμυροπαθείς. Ωστόσο οι ζημιές σε όλους είναι πολύ μεγάλες, και κάποια προϊόντα λόγω των πλημμυρών και της εποχής δεν θα αντικατασταθούν…
«Ήδη είχαμε μειώσει την παραγωγή λόγω κόστους και αυτό φωνάζαμε εδώ και δύο χρόνια, ότι κάτι πρέπει να γίνει με το κόστος. Τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα. Δεν ξέρω τι αποζημιώσεις θα δώσουν για να μπορέσουν συνάδελφοι να ξανακαλλιεργήσουν.
Ήδη την τελευταία ημέρα στη λαϊκή ήταν πολύ λιγότεροι πάγκοι και πολύ λιγότερα προϊόντα. Άλλα προϊόντα ήταν έτοιμα για συγκομιδή και άλλα θα συλλέγονταν το επόμενο διάστημα» ανέφερε ο κ. Τσακανίκας, επισημαίνοντας ότι ήδη είχαν προηγηθεί ζημιές σε παραγωγούς στην Αγχίαλο από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.
Όσον αφορά τις τιμές, και ο πρόεδρος των παραγωγών λαϊκών Μαγνησίας παραδέχθηκε ότι όταν υπάρχει έλλειψη προϊόντος ανεβαίνει το κόστος για τον καταναλωτή. «Αυτό παρατηρήθηκε πχ και στον καύσωνα με τα φασολάκια, και σε πιπεριές και σε κολοκύθια. Με τους 45 βαθμούς υπό σκιά τα υπαίθρια κηπευτικά εκτέθηκαν και επιδεινώθηκε και η κατάσταση με τη φωτιά στο Βελεστίνο» σημείωσε ο κ. Τσακανίκας, για να συμπληρώσει: «Αντί να πάμε προς το καλύτερο, πάμε προς το χειρότερο. Η κυβέρνηση κάτι θα πρέπει να κάνει με το κόστος παραγωγής. Η Θεσσαλία έχει αρκετά οπωροκηπευτικά, και συνάδελφοι έστελναν ακόμη και Θεσσαλονίκη».
Τέλος, εντοπίζει και πρόβλημα στον ανεφοδιασμό της περιοχής… « Τώρα δεν γίνεται να έρθουν προϊόντα από Θεσσαλονίκη και Λάρισα. Ό,τι έρχεται από Πελοπόννησο, και ό,τι έρθει στη συνέχεια από Κρήτη» κατέληξε…
Απόδοση κειμένου: Χρυσόστομος Τρίμμης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.