«Μεγάλη καταστροφή αν εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες πάνω απ΄την Κάρλα »

Τόνισε ο Τριαντ. Παπαϊωάννου μέλος του ΔΣ. του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας

Για μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή, στην περίπτωση που εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στο μοναδικό βουνό που βρίσκεται βόρεια της λίμνης Κάρλας, έκανε λόγο ο Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου μέλος του ΔΣ. του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, εκ μέρους του Δήμου Ρήγα Φεραίου. Ο ίδιος ζήτησε από το κράτος να γίνει χωροταξικός σχεδιασμός τοποθέτησης των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών και ειδικά για τα δεύτερα, τόνισε ότι δεν πρέπει να εγκαθίστανται σε καλλιεργήσιμες και παραγωγικές εκτάσεις.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δ. Καρεκλίδη, το συγκεκριμένο βουνό, είναι το μοναδικό που συνορεύει με την λίμνη και από το 1962 που αποξηράνθηκε η λίμνη μέχρι σήμερα, έχει υποστεί τις συνέπειες της αλλαγής του μικροκλίματος. “Και σήμερα σχεδιάζουμε τη δημιουργία ενός εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο μοναδικό βουνό που είναι βόρεια της λίμνης και βρίσκεται στο πρόγραμμα Natura, με δρόμο μήκους επτά χιλιομέτρων, για να περάσουν τα “θηρία” που ξεπερνούν τα 100 μ. ύψος και να γίνει υπόγειος αγωγός μεταφοράς, από το βουνό μέχρι τον Ριζόμυλο 25 χιλιόμετρα”, τόνισε.

Αναφερόμενος στην επένδυση του αιολικού πάρκου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι δεν είναι κανείς αντίθετος με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. “Τουναντίον είμαστε υπέρ, γιατί πρέπει και εμείς να συμβάλουμε ως χώρα να σταματήσει η χρήση λιγνίτη και η ρύπανση του περιβάλλοντος”, τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, δεν φταίνε οι εταιρείες που κάνουν μελέτες για έργα, αλλά το κράτος που όταν έκανε αυτή τη συμφωνία, να κάνει χωροθέτηση που επιτρέπεται να μπουν οι ανεμογεννήτριες, όπως συμβαίνει και με τα φωτοβολταϊκά πάρκα.
Για την περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου, τόνισε ότι πήγε μία εταιρεία, με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τοποθέτηση μετρητές του αέρα που πνέει στην περιοχή.
“Στην περιοχή υπάρχει τοπικό συμβούλιο, δημοτικό συμβούλιο, η περιφέρεια Θεσσαλίας και ο φορέας διαχείρισης της Κάρλας, στον οποίο συμμετέχω ως εκπρόσωπος του Δήμου Ρήγα Φεραίου, που πρέπει να έρθουν όταν πρόκειται να γίνει μία επένδυση, κάτι που δεν έγινε. Στη συνέχεια μάθαμε ότι η εταιρεία υπέγραψε συμφωνητικό με την Ιερά Μονή Φλαμουρίου, που έχει ιδιοκτησία στο δάσος από τη δική της πλευρά και όχι στην κορυφογραμμή που υπάρχει πρόθεση να μπουν ανεμογεννήτριες”, τόνισε ο Τρ. Παπαϊωάννου.

«Στα δικαστήρια με την Μονή Φλαμουρίου»

Ο ίδιος είπε ότι η Τοπική Κοινότητα Καναλίων είναι στα δικαστήρια με την Μονή Φλαμουρίου, για μία συγκεκριμένη έκταση από το 1910, η οποία δεν έχει σχέση με τα σημεία που προτείνεται να εγκατασταθεί η επένδυση ΑΠΕ και ανήκουν εννέα στην πρώην Κοινότητα Καναλίων και άλλα έξι σημεία στην περιοχή Κεραμιδίου. Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του φορέα διαχείρισης Κάρλας, διερωτήθηκε από πού πήρε η εταιρεία την άδεια για να κάνει μετρήσεις και από που θα πάρει – αν πάρει τελικά – την άδεια για να υλοποιήσει την επένδυση που είναι της τάξης των 100 εκ. €.
Ο ίδιος τόνισε, ότι δεν γνωρίζει τι συμφωνητικό έγινε με τη Μονή Φλαμουρίου, απόφαση που αναρτήθηκε στη “Διαύγεια”, ωστόσο η κυρίως έκταση ανήκει στις πρώην κοινότητες και έχουν δηλωθεί παντού.
“Με βάση τις μετρήσεις, η εταιρεία συνέταξε μελέτη και σύμφωνα με τη νομοθεσία, πρέπει να εκφέρει άποψη ο δήμος, επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να εκφέρουν τη γνώμη τους ο φορέας διαχείρισης Κάρλας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η άποψη του δήμου Ρήγα Φεραίου έχει κατατεθεί και αναμένονται οι γνώμες του φορέα διαχείρισης και της περιφέρειας”, επισήμανε ο κ. Παπαϊωάννου.

Καταστροφικές οι συνέπειες

Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι το βουνό στο οποίο η εταιρεία θέλει να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες, είναι το μοναδικό που συνορεύει με την λίμνη και από το 1962 που αποξηράνθηκε η λίμνη μέχρι σήμερα, έχει υποστεί τις συνέπειες της αλλαγής του μικροκλίματος.
“Και σήμερα σχεδιάζουμε τη δημιουργία ενός εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο μοναδικό βουνό που είναι βόρεια της λίμνης και βρίσκεται στο πρόγραμμα Natura, με δρόμο μήκους επτά χιλιομέτρων, για να περάσουν τα “θηρία” που ξεπερνούν τα 100 μ. ύψος και να γίνει υπόγειος αγωγός μεταφοράς, από το βουνό μέχρι τον Ριζόμυλο 25 χιλιόμετρα”, τόνισε.
Στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που είναι αιτιολογημένη, αναφέρονται οι επιπτώσεις που θα έχει η επένδυση στην χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής της λίμνης.
Επίσης, τόνισε ότι επειδή υπάρχει επιδότηση από την ΕΕ για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, για να πιάσουμε το στόχο της μείωσης του 30% της ενέργειας, ήδη στον Θεσσαλικό κάμπο έχουν γίνει αιτήσεις εγκατάστασης Φ/Β για το 30% των εκτάσεων, όπως προκύπτει από τα αιτήματα που κατατέθηκαν στον Φορέα Διαχείρισης, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν χωριά στη Θεσσαλία, που, αν αδειοδοτηθούν τα αιτήματα αυτά, θα είναι “πνιγμένα” στα φωτοβολταϊκά και ζήτησε να γίνει χωροταξικός σχεδιασμός από το κράτος και να μην τοποθετούνται σε καλλιεργήσιμες και παραγωγικές εκτάσεις.
Τέλος ανέφερε ότι πρότεινε να ενημερωθούν εγγράφως για το ζήτημα οι βουλευτές της Μαγνησίας, για να εκφράσουν την άποψή τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.