Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας

Εκδήλωση της ΟΕΒΕΜ για την μετά Covid εποχή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τον κίνδυνο να μην καταφέρουν να επιβιώσουν στην εποχή μετά τον κορωνοϊό βλέπει μία στις τέσσερις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργο Καββαθά, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στην εκδήλωση της ΟΕΒΕΜ για το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο ίδιος τόνισε πως το 93% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένο από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Δώρα Καναβιτσά έθεσε το θέμα του κουρέματος των κορωνοχρεών ως κορωνίδα των διεκδικήσεων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Τα πλάνα της κυβέρνησης για την στήριξη των επιχειρήσεων ανέλυσαν ο κ. Τριαντόπουλος Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αλλά και ο Γεν. Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος.

Δώρα Καναβιτσά: Η βοήθεια να είναι πιο μεγάλη και πιο στοχευμένη

Η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Δώρα Καναβιτσά τόνισε πως τα προβλήματα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι πολλά. Εκτός από τις δύο κρίσεις, αυτή των μνημονίων και του κορωνοϊού, οι επαγγελματίες έχουν να αντιμετωπίσουν τώρα και το θέμα των ανατιμήσεων που επιτείνει τον φόβο και την αβεβαιότητα για το μέλλον.
“Η βοήθεια που υπάρχει χρειάζεται να γίνει μεγαλύτερη, πιο στοχευμένη και γίνεται, διευρύνεται το επίδομα θέρμανσης, ο ΦΠΑ μειώνεται και σε άλλα προϊόντα, αλλά πρέπει να γίνει και ένα γενναίο κούρεμα χρεών που δημιουργήθηκαν λόγω πανδημίας. Να γίνει με κριτήρια αλλά να γίνει γενναίο κούρεμα, γιατί οι δόσεις ανακυκλώνουν το χρέος δεν μας βοηθούν σε τίποτα. Κορωνίδα της βοήθειας που ζητάμε είναι η χρηματοδότηση απ’ όπου κι αν προέρχεται”, τόνισε η ίδια.

Γιώργος Καββαθάς : Μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει πρόβλημα βιωσιμότητας

Τον κώδωνα του κίνδυνου έκρουσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, θέτοντας ζητήματα όπως της ρευστότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Επεσήμανε πως μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει πρόβλημα βιωσιμότητας, ενώ το 93% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένο από το τραπεζικό σύστημα.
“Οι επιχειρήσεις στη μετά covid εποχή έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα από την προηγούμενη κρίση της δεκαετίας συν τα προβλήματα της πανδημίας και τις επόμενες προκλήσεις, όπως είναι η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και άλλα όπως χρηματοδότησης και ρευστότητας γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης είναι έτσι δημιουργημένο που να χρειάζεσαι την παρέμβαση του τραπεζικού συστήματος για να μπορείς να αντλήσεις πόρους. Κι αυτό είναι το ζητούμενο για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Το 93% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αλλά και των μικρομεσαίων είναι αποκλεισμένο από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ προκύπτει ένας φόβος, ένας κίνδυνος στο 36,7% των επιχειρήσεων, δηλαδή μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει πρόβλημα βιωσιμότητας. Εάν θέλουμε να παρομοιάσουμε την οικονομία και τις μικρές επιχειρήσεις με έναν πολυτραυματία , ο πολυτραυματίας μπήκε στην Εντατικής, βγήκε, πήγε σε θάλαμο, πήρε εξιτήριο, αλλά χρειάζεται να πάει σε Κέντρο Αποκατάστασης. Χωρίς τη στήριξη των επιχειρήσεων στην επανεκκίνησή τους δεν θα υπάρχει βιωσιμότητα για πολλές από αυτές”, δήλωσε ο κ. Καββαθάς.

Χρήστος Τριαντόπουλος: Οι συνεταιρισμοί και η σύμπραξη είναι ο δρόμος
Παρών στην εκδήλωση και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστος Τριαντόπουλος που μίλησε για τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν. Ο ίδιος σημείωσε πως ο δρόμος που πρέπει να ανοίξει είναι αυτός της σύμπραξης και των συνεταιρισμών των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι “Εστιάζουμε σε δομικά προβλήματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας και μέσα από ένα νέο θεσμικό πλαίσιο του Υπουργείου Οικονομικών με την προώθηση μέσα από φορολογικά κίνητρα της συνεργασίας και της σύμπραξης βοηθάμε να ενισχυθεί η δυναμική ανάπτυξης και εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.
Ο συνεταιρισμός είναι κάτι που πιστεύω βαθιά. Είμαστε σε μια περιοχή που η ιστορία του συνεταιρίζειν είναι βαθιά, ζούμε σε μια περιοχή που έχει έντονο συνεταιριστικό στοιχείο οπότε η συνεργασία και η σύμπραξη είναι το μέλλον και ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε, όπως πολλές χώρες της Ευρώπης”.

Ευάγγελος Κυριαζόπουλος: Εστιάζουμε σε τουριστικές επεμβάσεις στις Σποράδες- Στην αρχή του 2022 οι διαδικασίες ιδιωτικοποίηση του λιμένα Βόλου

Στην εκδήλωση μίλησε και ο Γεν. Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος τονίζοντας τον ρόλο που μπορεί να παίξει ένα λιμάνι στην ανάπτυξη μίας περιοχής. Μιλώντας για τον Βόλο, ο ίδιος ανέφερε ότι στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς θα ξεκινήσει και η διαδικασία ιδιωτικοποίησης για το λιμάνι του Βόλου. Σε ότι αφορά ενδεχόμενο δημιουργίας μαρίνας στο λιμάνι ο κ. Κυριαζόπουλος επεσήμανε ότι “Οι μαρίνες και οι τουριστικοί λιμένες που φιλοξενούν σκάφη αναψυχής είναι σύνθετο θέμα. Την καλύτερη μαρίνα να φτιάξει ο λιμένας του Βόλου, εάν γύρω δεν υπάρχουν ανά 15-10 ναυτικά μίλια άλλες μαρίνες δεν θα μπορεί να λειτουργήσει το δίκτυο. Πρέπει εκτός από τη μαρίνα να έχεις γύρω και άλλες υποδομές υποστήριξης. Στο σχέδιό μας δεν είναι μόνο ο Βόλος, αλλά να αξιοποιηθεί όλος αυτός ο θαλάσσιος πλούτος στην χώρα και να δημιουργήσουμε τις θαλάσσιες αγορές για την ανάπτυξη του τουρισμού. Μία από αυτές και αξιόλογη είναι των Σποράδων και Βόρειου Ευβοϊκού. Βρισκόμαστε σε μια μια διαδικασία, σημειακά να κάνουμε τέτοιες επεμβάσεις”.

Στην εκδήλωση μίλησαν και ο Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Μιχαήλ Ζουμπουλάκης και η πρόεδρος ΑΕΔΕΠ, Πρόεδρος & Δ/Σ Διοίκησης και Διαχείρισης Α’ Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου, Επιχειρηματίας – Οικονομολόγος Ιωάννα Κιντά.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.