Μικρές υπερβάσεις μικροσωματιδίων, συνεχείς έλεγχοι τα βράδια στο νομό

Υδράργυρος και χλώριο, ενός των επιτρεπτών ορίων στην ΑΓΕΤ
Οι υπηρεσίες της Π.Ε. Μαγνησίας, δεν μπόρεσαν να ταυτοποιήσουν οσμές στην ατμόσφαιρα

Μικρές υπερβάσεις του μέσου όρου των 50 μgr/m3 σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στην πόλη του Βόλου, όπου γίνονται συνεχείς έλεγχοι των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας τα βράδια, αλλά δεν έχουν ταυτοποιηθεί οι οσμές στην ατμόσφαιρα, που έρχονται σε αναντιστοιχία με τα καταγεγραμμένα αποτελέσματα.
Τα παραπάνω ανέφερε στο «Ράδιο Ένα» η αντιπεριφερειάρης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη που αναφέρθηκε και στις μετρήσεις στην ΑΓΕΤ, μέσω on line μέτρησης και του SRF που παρελήφθη προς καύση και διαπιστώθηκε ότι υδράργυρος και χλώριο ήταν ενός των επιτρεπτών ορίων.
Όπως ανέφερε η κ. Κολυνδρίνη, το Σαββατοκύριακο, υπήρχαν ωριαίες υπερβάσεις, όμως ο μέσος όρος δεν ξεπέρασε τα 50 μgr/m3, που είναι ένα όριο που ο νόμος ορίζει όχι ως επικίνδυνο, αλλά από κει και πέρα πρέπει να γίνουν συστάσεις στον πληθυσμό για μέτρα πρόληψης.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, μέχρι και την Παρασκευή, ο μέσος όρος ήταν εντός των επιτρεπομένων ορίων. Το Σάββατο (58 μgr/m3) και την Κυριακή, σημειώθηκαν υπερβάσεις. Την Κυριακή ο μέσος όρος των μικροσωματιδίων ήταν 67 μgr/m3, που σημαίνει ότι σημειώθηκαν περισσότερες ωριαίες υπερβάσεις των ανώτερων επιτρεπτών ορίων.
«Πέρα από την περιγραφή και καταγραφή του φαινομένου αυτού, υπάρχει και μια αίσθηση που δημιουργείται ειδικά τις βραδινές ώρες για τους κατοίκους της πόλης, από μια οσμή, που όμως είναι αναντίστοιχη από τα καταγεγραμμένα αποτελέσματα», επισήμανε.
Η κ. Κολυνδρίνη εξήγησε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβάλλεται, καθώς, βάσει της διάταξης που διέπει την περιβαλλοντική νομοθεσία και το ΦΕΚ που ακολουθεί το υπουργείο και η Περιφέρεια, από τα 50 μέχρι και τα 100 μgr/m3 προβλέπονται συστάσεις, που σημαίνει ότι είναι ένα μέσο διάστημα, στο οποίο πρέπει να ενημερωθεί ο πολίτης τι να αποφύγει, τι να προσέξει και τι πρέπει να κάνει.
«Από τα 110 μgr/m3, με απόφαση του Περιφερειάρχη και εφόσον αυτός ο μέσος όρος εμφανιστεί για τέσσερις συνεχόμενες μέρες, τότε λαμβάνονται μέτρα, όπως ο περιορισμός της δραστηριότητας των βιομηχανικών, ή η απαγόρευση λειτουργίας των καυστήρων», δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης.

Έλεγχοι κλιμακίων
Η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, πέραν του ότι προβαίνει σε συστάσεις, όταν ο μέσος όρος ξεπερνά το ανώτατο όριο των 50 μgr/m3, τις συμβουλές για τα υλικά καύσης, εδώ και 15 ημέρες βγαίνουν τα βράδια κλιμάκια ελέγχου και ο τελευταίος έλεγχος έγινε από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί της Κυριακής.
«Σκοπός μας είναι να ελέγχουμε και τις βραδινές ώρες εργοστάσια και κυρίως να μπορέσουμε να επισημάνουμε την αναγκαιότητα να μην κάνει κανείς σε υπαίθριο χώρο, που φαίνεται πιο αθώο. Για το λόγο αυτό έλεγχοι έγιναν στις περιοχές Νεάπολης, Αγ. Παρασκευής και στην περιοχή της Βαμβακουργίας», δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης.
Σύμφωνα με την κ. Κολυνδρίνη από τους ελέγχους που έγιναν δεν εντοπίστηκαν υπολείμματα καύσεων, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Περιφερειακή Ενότητα θα συνεχίσει να κάνει αυτό που έκανε, με έμφαση στους ελέγχους με περισσότερα κλιμάκια.
Η ίδια τόνισε ότι αυτή την περίοδο, οι Διευθύνσεις Υγείας, Περιβάλλοντος και Βιομηχανίας, ασχολούνται μόνο με τους ελέγχους τις βραδινές ώρες. Η ίδια υπερασπίστηκε το έργο των υπαλλήλων, που είπε ότι υπερβάλλουν εαυτό για να κάνουν ελέγχους τα βραδιά ακόμη και Σαββατοκύριακα. Ακόμη τόνισε ότι δεν μπορούν κάποιοι αβασάνιστα και χωρίς στοιχεία να «δαιμονοποιούν» πηγές που πιθανολογούν από το σπίτι τους ότι οφείλεται η μόλυνση και σημείωσε ότι η αιθαλομίχλη είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες.
Εντός των ορίων το SRF
Σχετικά με ελέγχους που έγιναν σε εργοστάσιο που «ενοχοποιούν» δημοσιεύματα, τόνισε ότι ολοκληρώθηκε η αυτοψία του ΚΕΠΠΕ και συντάχθηκε έκθεση από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος του υπουργείου, έγιναν συνεχείς μετρήσεις, ελήφθη υλικό όταν μεταφέρθηκε στη βιομηχανία προς καύση και έγινε ανάλυση για υδράργυρο και χλώριο και βρέθηκαν όλα τα αποτελέσματα εντός των επιτρεπτών ορίων.
Η κ. Κολυνδρίνη τόνιζε ότι τα αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί δεν συνυφαίνονται με το πρόβλημα της οσμής και πρόσθεσε ότι από τον Ιούλιο έχει ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα on line μετρήσεων, όπου κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει τις μετρήσεις του συγκεκριμένου εργοστασίου ανά πάσα στιγμή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.