Μείωση τιμών φαρμάκων, σημαίνει αύξηση τιμών αγοράς απ΄ τους ασφαλισμένους!

Φωτό αρχείου
Λόγω αλλαγής της τιμής αναφοράς, που επιβαρύνει λιγότερο τα ταμεία

Το γεγονός ότι αν και … λαμβάνονται αποφάσεις μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, ο κόσμος εξακολουθεί να πληρώνει ακριβά τα φάρμακα, καθώς η μείωση αυτή δεν φτάνει στην τσέπη τους, τόνισε στο «Ράδιο Ένα» ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Κώστας Ματσιόλης.
Όπως είπε, ενώ μπαίνουν μια σειρά μέτρα που μειώνουν τη φαρμακευτική δαπάνη, αντί να φτάνει η μείωση αυτή στις τσέπες του κόσμου, οι τιμές αυξάνονται!
Ο ίδιος εξήγησε ότι παρά τις πρόσφατες μειώσεις των τιμών στα φάρμακα και ενώ προ ενός μήνα υπήρξε νέα μείωση στη γκάμα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων μεσοσταθμικά κατά 10% «οι κυβερνώντες αλλάζουν την τιμή αναφοράς, δηλαδή το ποσό που καλύπτει το Ασφαλιστικό Ταμείο, με αποτέλεσμα τη διαφορά αυτή να την επιβαρύνεται ξανά ο ασφαλισμένος.

Συνταγές που τις καλύπτει ο ασφαλισμένος!

«Υπάρχουν συνταγές που ο ασφαλισμένος καλύπτει ακόμη και το 99% ή 100% της αξίας του φαρμάκου και η επιβάρυνση για το Ταμείο είναι μηδενική!», δήλωσε ο κ. Ματσιόλης.
Ο ίδιος είπε ότι διαφοροποίηση της τιμής αναφοράς υπάρχει ακόμη και για τα γενόσημα φάρμακα, καθώς τα Ελληνικά γενόσημα είναι από τα ακριβά φάρμακα και υπάρχει μεγάλο ποσοστό εισφοράς του ασφαλισμένου.
Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών είπε ότι κερδισμένη, από αυτή την κατάσταση, είναι η Πολιτεία και συμπλήρωσε ότι υπάρχει συνεχής διεύρυνση της αρνητικής λίστας, δηλαδή όλο και περισσότερα φάρμακα δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ελλείψεις φαρμάκων

Όσον αφορά στα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), ο Κ. Ματσιόλης κατήγγειλε ότι η Πολιτεία έδωσε το δικαίωμα αυθαίρετα, οι φαρμακευτικές εταιρίες να έχουν διαφοροποιημένη τη χρέωση προς τα πάνω, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει σε σημείο, η τιμή τους να έχει υπερδιπλασιαστεί σε ένα χρόνο. Για τις ελλείψεις στα φάρμακα, τόνισε ότι πλέον αποτελεί «Γολγοθά» η κάλυψη μιας συνταγής από τον φαρμακοποιό με την πρώτη, διότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα στις αποθήκες στις ποσότητες που ζητούν οι φαρμακοποιοί, ενώ υπάρχουν ελλείψεις τουλάχιστον 50 γνωστών φαρμάκων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.