Ν. Καπούλα: Όχι στην τροποποίηση της ΑΕΠΟ της ΑΓΕΤ- Ευθύνη της Περιφέρειας η Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου

Καταστρατήγηση του μνημονίου συνεργασίας της Ελλάδας με την τσιβεντοβιομηχανία

Την πλήρη αντίθεσή της στην τροποποίηση της ΑΕΠΟ της ΑΓΕΤ, για χρήση βιομηχανικών αποβλήτων,  εξέφρασε η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας κ. Νάνσυ Καπούλα, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Γιώργο Καρεκλίδη, επισημαίνοντας πως ένα τόσο θεμελιώδες θέμα, θα έπρεπε να ακολουθήσει την αρχική διαδικασία με τη γνωμοδότηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Επεσήμανε πως η τροποποίηση είναι ένας έμμεσος τρόπος παράκαμψης της τοπικής κοινωνίας, ενώ σημείωσε πως υπεύθυνη για τη σύσταση της Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου, η οποία ορίζεται από το μνημόνιο συνεργασίας της χώρας με τις τσιμεντοβιομηχανίες, είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία έχει και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Όχι στην τροποποίηση της ΑΕΠΟ της ΑΓΕΤ

«Οι τροποποιήσεις των ΑΕΠΟ είναι ένας έμμεσος τρόπος παράκαμψης της τοπικής κοινωνίας και των απόψεων των  φορέων και των ανθρώπων που μένουν στην περιοχή.  Αυτό δεν είναι σωστό, δεν αποτυπώνει τον νόμο στην ουσία, γιατί όταν ξεκινά μία επιχείρηση να πάρει την ΑΕΠΟ  πάντα ακολουθείται μία διαδικασία , η οποία είναι και τυπικού αλλά και κοινωνικού ελέγχου. Αυτό δεν μπορεί να καταστρατηγείται στις τροποποιήσεις όταν ειδικά σ ‘αυτές συμπεριλαμβάνονται νέες αρχές και νέα δεδομένα για τα οποία θα έπρεπε να περνούν ξανά τη διαδικασία της ευρείας διαβούλευσης και των εγκρίσεων όλων των φορέων , έτσι όπως κάνουμε στην αρχική διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Βόλου.

Σημείωσε ακόμη πως τροποποιήσεις στις ΑΕΠΟ γίνονται για πολύ τυπικά πράγματα, όπως για την αλλαγή χωροθέτησης ενός μηχανήματος και όχι για πράγματα που αλλάζουν τον χαρακτήρα της αρχικής ΑΕΠΟ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση της ΑΓΕΤ, η κ. Καπούλα έκανε λόγο  για θεμελιώδη αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του εργοστασίου, άρα  θα έπρεπε να ακολουθηθεί όλη η διαδικασία, να ακουστούν οι φορείς, το δημοτικό συμβούλιο , το περιφερειακό συμβούλιο, το ΤΕΕ και να μπορέσει να λάβει το Υπουργείο τις γνώμες. Επεσήμανε πως μέσα από τις γνωμοδοτήσεις καταδεικνύονται προβλήματα και τόνισε πως το ΤΕΕ έχει αποδείξει πως όταν γνωμοδοτεί , το κάνει επιχειρήματα που παραμένουν ατράνταχτα και στο πέρασμα του χρόνου.

Η Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου πρέπει να συσταθεί από την Περιφέρεια

Αναφορικά με την Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου, η οποία πρέπει να συσταθεί και να ενεργεί, αλλά εδώ και χρόνια δεν υπάρχει η κ. Καπούλα τόνισε πως η ύπαρξης της εν λόγω Επιτροπής προβλέπεται από το μνημόνιο συνεργασία της Ελλάδας με τις τσιμεντοβιομηχανίες.

« Είναι κάτι που επιβάλλεται να υπάρχει σε κάθε περιοχή που υπάρχει τσιμεντοβιομηχανία, για να μπορεί να υπάρχει ένας κοινωνικός έλεγχος. Προσωπικά πιστεύω ότι θα έπρεπε να ενταχθούν κι άλλες βιομηχανίες στον έλεγχο της Επιτροπής», σχολίασε η κ. Καπούλα.

Συνέχισε δε, λέγοντας πως σε παλαιότερη συνάντηση με τον τότε Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελλο είχε  ζητηθεί από τον Περιφερειάρχη να συγκροτήσει την Επιτροπή.

«Δεν μπορεί να τη συγκροτήσει κανείς άλλος, γιατί η Επιτροπή πρέπει να έχει ένα θεσμικό χαρακτήρα, να έχει δυνατότητα πραγματικού ελέγχου και να μην είναι επιτροπή στα χαρτιά. Αυτός που πρέπει να τη συγκροτήσει είναι αυτός που έχει τον ελεγκτικό μηχανισμό. Αυτός που το έχει αυτό είναι η Περιφέρεια. Αυτή ελέγχει τις βιομηχανίες για το περιβάλλον, θεσμικά από το κράτος.  Η Επιτροπή όταν συγκροτηθεί θα πρέπει να κάνει αυτοψία στην ΑΓΕΤ. Εάν δεν στείλει επίσημο έγγραφο η Περιφέρεια για να ανοίξει το εργοστάσιο, πως θα μπει η Επιτροπή;  Αυτός που θα έχει ευθύνη της Επιτροπής είναι η Περιφέρεια. Εμείς, ως ΤΕΕ έχουμε δηλώσει τη διάθεσή μας να είμαστε στην Επιτροπή.  Παραμένει όμως  να γίνει η συγκρότηση. Περιμένουμε την  Περιφέρεια για τη συγκρότηση της Επιτροπής», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Να βγει η δημοτική αρχή και να πει ότι τέτοια θέματα πρέπει να περνούν από το ΔΣ

Σύμφωνα με την κ. Καπούλα, στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει λαθεμένη ερμηνεία του νόμου, παρακάμπτοντας έτσι όλους τους φορείς, που θα έπρεπε να προσεγγίσουν το θέμα μέσω διαβούλευσης.

«Ο νόμος δεν λέει ότι μετά την αρχική ΑΕΠΟ ανά πάσα ώρα και στιγμή θα αλλάζει ένα εργοστάσιο θεμελιώδη θέματα της λειτουργίας του. Εδώ μιλάμε για θεμελιώδη θέματα για το τι θα χρησιμοποιεί ένα εργοστάσιο», είπε και προκάλεσε και την δημοτική αρχή ώστε να πάρει θέση για το θέμα, λέγοντας πως είναι αστοχία του Δήμου, εάν μέχρι στιγμής δεν έχει πει κάτι πάνω σ’ αυτό.

« Θέλουμε τα θέματα αυτά να περνούν από το Δ.Σ. Προκαλούμε τη δημοτική αρχή να βγει και να πει πως αυτά τα θέματα πρέπει να περνούν από Δημοτικό Συμβούλιο», είπε η κ. Καπούλα και συμπλήρωσε πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνεδρίαση των επιστημονικών φορέων προκειμένου να συζητηθεί το θέμα.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.