Νικήτας Μυλόπουλος στο Ράδιο ΕΝΑ: «Αντιεπιστημονικό το master plan των Ολλανδών»

Η Νέα Αριστερά θέλει να «σηκώσει» το θέμα της Θεσσαλίας

Τον γνωρίζουμε ως έμπειρο και έγκριτο ακαδημαϊκό και ερευνητή, Καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντή του Εργαστηρίου Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων. Ο κ. Νικήτας Μυλόπουλος ωστόσο εκτός της ακαδημαϊκής του ιδιότητας συστήνεται στους πολίτες και ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής με την Νέα Αριστερά, η οποία στο πρόσωπό του μετουσιώνει την Θεσσαλία σε ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, διεκδικώντας λύσεις πράσινες, σύγχρονες, αναπτυξιακές.

 

Ο κ. Μυλόπουλος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη τόσο για την πρόταση και την αποδοχή από μέρους του της Νέας Αριστεράς να συμπεριληφθεί στους υποψηφίους Ευρωβουλευτές, αλλά και σχολίασε το περιβόητο master plan των Ολλανδών για την Θεσσαλία, χαρακτηρίζοντάς το αντιεπιστημονικό.

 

Η Νέα Αριστερά θέλει να «σηκώσει» το θέμα της Θεσσαλίας

Αναφερόμενος ο κ. Μυλόπουλος στην υποψηφιότητά του ως Ευρωβουλευτής τόνισε πως η Νέα Αριστερά αποφάσισε να «σηκώσει» το ζήτημα της Θεσσαλίας και να το συμβολοποιήσει στο πρόσωπό του, καθώς εδώ και 25 χρόνια μέσα από την επιστημονική του πορεία αναδεικνύει τα προβλήματα, τις ιδιαιτερότητες αλλά και τις προοπτικές της Θεσσαλίας.

«Η υποψηφιότητα προέκυψε από την ενασχόλησή μου την επαγγελματική , επιστημονική και ερευνητική εδώ και πάνω από 25 χρόνια στο ΠΘ με τα των νερών και των φυσικών πόρων της Θεσσαλίας, την οποία θεωρώ ένα υπόδειγμα, ένα μοντέλο πολιτικής διαχείρισης του περιβάλλοντος αρνητικό μέχρι σήμερα και με την αρνητική συγκυρία της κλιματικής κρίσης των πλημμυρών κτλ η Νέα Αριστερά αποφάσισε να το «σηκώσει» το ζήτημα πολύ ψηλά και να το συμβολοποιήσει με την υποψηφιότητά μου», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Η έκθεση των Ολλανδών είναι αντιεπιστημονική

Ο έμπειρος Καθηγητής και ερευνητής αναφέρθηκε και στο master plan των Ολλανδών αλλά και στην πρότασή τους για τη δημιουργία ενός Οργανισμού Διαχείρισης των Υδάτων κατακεραυνώνοντας ουσιαστικά τους Ολλανδούς και τονίζοντας ότι η πρότασή τους είναι αντιεπιστημονική. Μάλιστα, σημείωσε ότι κατέθεσε μαζί με τους υπόλοιπους ερευνητές του Εργαστηρίου Υδρολογίας τα αρνητικά τους σχόλια την περίοδο της διαβούλευσης του master plan και ανέφερε ότι τα σχόλια που κατατέθηκαν από επιστήμονες εν γένει ήταν όλα όχι απλώς αρνητικά, αλλά απαξιωτικά.

Ο κ. Μυλόπουλος δεν αντέδρασε στο άκουσμα ότι η Ολλανδική εταιρεία είναι ειδική, λέγοντας χαρακτηριστικά «Ειδικός βαφτίζεται ο καθένας. Από που κι ως που είναι ειδικοί;

Πρώτον είναι ειδικοί λόγω εθνικότητας, επειδή οι Ολλανδοί έκαναν τα μεγάλα έργα; Τα έκαναν αλλά έλυσαν τελείως διαφορετικό υδραυλικό πρόβλημα από αυτό που έχουμε εμείς τώρα. Άλλο να σταματάς τη θάλασσα κι άλλο να αντιμετωπίζεις την πλημμύρα.

Δεύτερον δεν πρόκειται για μια γνωστή εταιρεία υδραυλικών έργων ή διαχείρισης υδραυλικών έργων. Εμπορική εταιρεία του Άμστερνταμ είναι η οποία ειδικεύτηκε στο εμπόριο γης και ζάχαρης σε ολλανδικές αποικίες και σε χώρες του τρίτου κόσμου».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι Μεσόγειος και έχει να αντιμετωπίσει ένα ειδικό πρόβλημα σε ότι αφορά στην κλιματική κρίση, πράγμα που αποδεικνύεται με τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές και την ξηρασία.

«Η έκθεση που κατέθεσε ήταν αντιεπιστημονική με την έννοια ότι μάζεψαν ό,τι έργα, προτάσεις, λύσεις έχουν ακουστεί κατά καιρούς όλων, τις έριξαν σε ένα καζάνι κι αυτό είναι. Δεν υπάρχει μία συνέπεια επιστημονική, μία διαδικασία, μία μέθοδος, μία αξιολόγηση να πει γιατί από εδώ φτάνω εκεί. Απλώς αναφέρουμε προβλήματα και λύσεις. Δεν είναι δομημένη πρόταση και δεν προσφέρει τίποτα στο πως θα τα αξιολογήσεις όλα αυτά», επεσήμανε μιλώντας για το master plan που πρότειναν οι Ολλανδοί.

Έφερε δε ως παράδειγμα αυτό του βαμβακιού και της πρότασης περί αντικατάστασης της εν λόγω καλλιέργειας. «Δεν είμαι φίλος του βαμβακιού, είναι υδρόφιλο κτλ, αλλά άλλο αυτό κι άλλο ότι βγάζω το βαμβάκι για να βάλω ρίγανη. Δεν υπάρχει καμία μελέτη, δεν προκύπτει από πουθενά αυτό», είπε.

Σε ότι αφορά στον Οργανισμό, στον φορέα διαχείρισης των Υδάτων, ο κ. Μυλόπουλος φάνηκε θετικός ως προς την ιδέα τελείως όμως αρνητικός με την εταιρική του υπόσταση. Σημείωσε πως η έννοια ενός φορέα διαχείρισης των υδάτων δεν είναι καινούργια, καθώς είναι κάτι που προτείνεται εδώ και 30 χρόνια, η αντίρρησή του έγκειται όμως στο γεγονός ότι οι Ολλανδοί προτείνουν αυτός ο Οργανισμός να είναι Ανώνυμη Εταιρεία που να λειτουργεί υπό το καθεστώς της ιδιωτικής οικονομίας.

«Τι μας λύνει αυτό; Εκτός ότι μας «φορτώνει» και μας πηγαίνει σε ιδιωτικοποιήσεις του νερού. Ποιο πρόβλημα μας λύνει να είναι η εταιρεία ΑΕ και να λειτουργεί με κανόνες ιδιωτικής οικονομίας; Είδαμε και στα τρένα και παντού, που μπήκε η ιδιωτικοποίηση και τι καλά τα κάνανε. Δεν είναι λογικές αυτές, δεν είναι βάση για να συζητήσουμε, εξ’ ου και δεν είναι μόνο η αριστερά που αντιδρά σχεδόν όλος ο κόσμος αντιδρά», τόνισε ο ίδιος εμφατικά και χαρακτήρισε ως ασχολίαστο το γεγονός ότι στο master plan αναφέρεται και η δομή, αλλά και οι μισθοί των στελεχών του εν λόγω Οργανισμού.

Ο Καθηγητής του ΠΘ και υποψήφιος Ευρωβουλευτής εξήγησε ότι στην Ελλάδα, μέχρι τώρα υπήρχαν ασυντόνιστα, οι φορείς διαχείρισης των ευαίσθητων περιοχών Κάρλας , οι γραμματείες νερού στα Υπουργεία, οι ΤΟΕΒ κτλ, δομές που άλλες κλείσανε και άλλες απαξιώθηκαν.

« Υπήρχε ένα δυναμικό, που δεν λειτουργούσε σωστά αλλά χρειάζονταν εμπλουτισμό και να ενοποιηθεί με ένα άλλο πνεύμα και τρόπο. Να πάρουμε ό,τι είχαμε φτιάξει όλα αυτά τα χρόνια , να πάρουμε τα καλά του , να τα ενώσουμε και να φτιάξουμε έναν φορέα που θα λειτουργεί άμεσα, αποτελεσματικά κτλ.

Εδώ ξεκινάνε από την αγιοποίηση, την εμμονή της ιδιωτικοποίησης και ετοιμάζουν πρώτα πρώτα τους μισθούς. Αυτό είναι το πρόβλημα σε μία  περιφέρεια που οδηγείται στην ερημοποίηση; Ήδη έχουμε τεράστια προβλήματα νερού, αέρα, εδάφους ήδη έχουμε την κλιματική κρίση που χτυπά κάθε τρεις και λίγο και είναι πλέον η κανονικότητά μας. Ήδη έχουμε ένα έδαφος που δεν ξέρουν εάν μπορούμε να το καλλιεργήσουμε, έχουμε ανθρώπους που δεν ξέρουμε που θα ζήσουν του χρόνου και το πρόβλημά μας είναι αυτό; Είναι λίγο ντροπιαστική όλη αυτή η ιστορία», κατέληξε.

Τουλάχιστον 1-1,5 χρόνος για να φύγουν τα νερά από την Κάρλα

Φυσικά ο κ. Μυλόπουλος αναφέρθηκε και στην Κάρλα, λέγοντας ότι για να φύγουν τα λιμνάζοντα νερά θα χρειαστεί ένας ή και ενάμισης χρόνος ακόμη, ενώ μίλησε και για την περιβόητη σήραγγα εξηγώντας πως αυτή αφορά μία πλημμύρα στο μέλλον.

« Γιατί δεν λέει κανένας ότι όποια σήραγγα και να ανοίξουν δεν αφορά αυτά τα νερά και αυτή την πλημμύρα, αλλά την επόμενη και πως θα την αντιμετωπίσουμε.  Γιατί δεν λέει κανείς ότι εάν δούμε ζεστά το θέμα της επέκτασης της Κάρλας στα 60.000 στρέμματα, που δεν είναι καθόλου κακή ιδέα, θα λυθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό το πρόβλημα και ίσως να μην χρειαστεί και καθόλου σήραγγα. Αυτά τα προβλήματα τίθενται σε λάθος βάση και με λάθος σκεπτικό», επεσήμανε.

Ακόμη αναφέρθηκε και στο σχέδιο που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου έχει δώσει τη γνώμη του όμως σημείωσε ότι η Περιφέρεια και ο Δημήτρης Κουρέτας δεν είναι αυτοί που βρίσκονται μπροστά στο πρόβλημα.

«Μακάρι να ήταν, εάν ήταν θα το κάναμε αλλιώς. Φαίνεται ότι δεν τους ακούν ούτε αυτούς. Φαίνεται ότι έχουν πάρει άλλες αποφάσεις ερήμην μας», σχολίασε ο κ. Μυλόπουλος σε σχέση με τα κέντρα λήψης αποφάσεων για το μέλλον της Θεσσαλίας.

Ξεπερασμένης λογικής η μερική εκτροπή του Αχελώου

Κι ενώ τα προηγούμενα χρόνια ακόμη όμως και τώρα προτείνεται ως λύση για την κάλυψη ενός ποσοστού του υδατικού ελλείματος στη Θεσσαλία από τη μερική εκτροπή του Αχελώου ο κ. Μυλόπουλος χαρακτήρισε αυτή την λύση ξεπερασμένη από τον χρόνο, την εποχή, τις νομοθεσίες και είναι μία λανθασμένη λύση, μιας και το πρόβλημα και η λύση του πρέπει να τεθεί από την αρχή.

« Επιμένω στα ζητήματα και στις λύσεις περιορισμού της σπατάλης του νερού , που θα φέρουν πολύ περισσότερα εκατομμύρια κυβικά από ότι ο Αχελώος. Θέλει όμως έργα άλλου πνεύματος, άλλης λογικής, από την αρχή.

Και το δυστύχημα- ευτύχημα είναι ότι είναι μία ευκαιρία που μπορείς να χτίσεις από το μηδέν και να φτιάξεις μία περιφέρεια Θεσσαλίας πράσινο μοντέλο για την Ευρώπη και όλο τον κόσμο κι αντ’ αυτού γυρνάμε σε λύσεις του περασμένου αιώνα.

Ειδικά για τον Αχελώο ρωτάω ποιος θα το πληρώσει αυτό το έργο; Η ΕΕ δεν πρόκειται. Θα γίνει αποκλειστικά με εθνικούς πόρους, που θα τους βρούμε; Γιατί να μην διαλέξουμε άλλα έργα που είναι και πιο οικολογικά και πιο αναπτυξιακά και που θα  πληρωθούν από την ΕΕ», τόνισε ο κ. Μυλόπουλος και κατέληξε για το master plan των Ολλανδών πως  προτείνονται οι λύσεις που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα, ως φάρμακα. «Θέλουμε θεραπεία γιατί μιλάμε πάνω σε ένα πλημμυρισμένο και κατεστραμμένο έδαφος», υπογράμμισε ο ίδιος.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.