Νίκος Αγγελής: Απογοητευμένοι και χωρίς μέλλον πλέον οι αγρότες

«Κάποιοι εκμεταλλεύονται καταστάσεις και …τα προϊόντα φτάνουν πανάκριβα στην αγορά»

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει μέλλον για τον αγροτικό τομέα τόνισε στο «Ράδιο ΕΝΑ» και τον Ηλία Κουτσερή, ο Νίκος Αγγελής αγροτοσυνδικαλιστής της περιοχής Αερινού- Βελεστίνου, που βλέπει τα προβλήματα να διαιωνίζονται και να μη δίνονται λύσεις. Όπως είπε, πρέπει να δοθούν λύσεις στα προβλήματα, να ξεκινήσει ξανά η οικονομία και από κοινού, σε ήρεμα πλαίσια να επιβιώσουμε όμορφα και ήρεμα στον τόπο μας.

Απογοητευμένος από την κατάσταση που επικρατεί, ο Νίκος Αγγελής, τόνισε ότι οι αγρότες δεν έχουν διάθεση για καλλιέργειες, πλέον δεν βάζουν δυναμικές καλλιέργειες όπως σιτάρι και κριθάρι, βαμβάκι, ντομάτες και τεύτλα …

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο αγρότης, για 400 κιλά σιτάρι θα έχει εισόδημα 50 €, τη στιγμή που ένας τόνος λίπασμα κοστίζει 500 €, κάτι που δημιουργεί αγανάκτηση στους αγρότες που βλέπουν ότι δεν μπορούν να βγάλουν ούτε το κόστος καλλιέργειας κάθε χρονιά.

«Πρόβλημα επιβίωσης»

Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή οι αγρότες αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, ενώ τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα με την ανεργία, μαγαζιά έκλεισαν για τον κορωνοϊό και δεν μπορούν να ανοίξουν ξανά. Όπως είπε αναφερόμενος και στις συνήθεις τα τελευταία χρόνια εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των αγροτών που φέτος δεν έχουν τη μορφή των προηγούμενων ετών, αν είχαμε μεγαλύτερες συμμετοχές στα συλλαλητήρια και στις κινητοποιήσεις όλα τα χρόνια, η κατάσταση θα ήταν λίγο καλύτερη, αλλά σήμερα η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, γιατί το κίνημα έχει «καθίσει» και ο κόσμος δεν παίρνει μπροστά.                                  Φέτος λόγω της πανδημίας, έγιναν συμβολικές κινητοποιήσεις στις πόλεις, όπως η κάθοδος των αγροτών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο Βόλο, ενώ εντός των ημερών θα αποφασιστεί νέα συμβολική κινητοποίηση με αυτοκίνητα στον ΕΛΓΑ για να γίνει διάλογος.

Αναφερόμενος στα αγροτικά προϊόντα, ο κ. Αγγελής είπε ότι υπάρχει ένα ζήτημα με τις εξαγωγές. Πολλά επιτραπέζια σταφύλια δεν είχαν φύγει πέρυσι και έμειναν στα κλήματα, με αποτέλεσμα να γίνει μεγάλη ζημιά, τα φρούτα και τα οπωρολαχανικά, όπως και ελιές Καλαμών που κάποιοι παραγωγοί, έχουν περυσινές ακόμη.

«Αίτημα οι εγγυημένες κατώτερες τιμές»

Οι τιμές των προϊόντων, τόνισε, είναι χαμηλές. Πουλήσαμε το κριθάρι 0,13 € τον Ιούνιο μήνα και σήμερα η τιμή είναι 0,24 €, το καλαμπόκι τον Οκτώβριο 016-0,17 € και σήμερα κοστίζει 0,25-0,26 €.

«Το θέμα είναι ότι πέρα από μας που χάνουμε χρήματα και δεν μπορούμε να καλύψουμε το κόστος παραγωγής, επιπτώσεις έχουν και όσοι σήμερα αγοράζουν πανάκριβες ζωοτροφές», τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής. Όπως είπε, αίτημα είναι οι εγγυημένες κατώτερες τιμές, που θα βγάζει το κόστος παραγωγής και ένα κέρδος στον αγρότη, ώστε η τιμή να είναι ανταγωνίσιμη και στον κτηνοτρόφο και γενικότερα στην αγορά.

«Κάποιοι εκμεταλλεύονται και …τα

προϊόντα φτάνουν πανάκριβα στην αγορά»

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελή μέχρι το 1994 που υπήρχε η ΚΥΔΕΠ και η Αγροτική Τράπεζα, οι αγρότες λειτουργούσαν σε αυτή τη βάση, αλλά στη συνέχεια δεν υπάρχει χρηματοδότηση από τις τράπεζες και οι αγρότες πωλούν τα προϊόντα τους «κοψοχρονιάς» για να μπορέσουν να λειτουργήσουν, στην πορεία το εκμεταλλεύονται κάποιοι και τα προϊόντα φτάνουν πανάκριβα στην αγορά.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής επανέλαβε ότι το κόστος παραγωγής είναι μεγάλο, δεν υπάρχουν υποδομές και οι συντάξεις για αγρότες που πλήρωναν μια ζωή, είναι μόλις 420-440 €, ενώ δεν προβλέπονται συντάξεις χηρείας αν αποβιώσει κάποιος.

Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ

Τα καιρικά φαινόμενα έχουν αλλάξει εδώ και περίπου 20 χρόνια, με χαμηλές θερμοκρασίες ακόμη και ον Μάρτιο και ο ΕΛΓΑ καλείται από τις 15 Μαρτίου και μετά, ενώ οι ζημιές που γίνονται πιο πριν χρονικά, εντάσσονται σε ΠΣΕΑ και υπάρχει αναμονή 2-3 χρόνια για αποζημίωση, επισήμανε ο κ. Αγγελής.  Η αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ, ανέφερε, είναι ένα αίτημα που συζητάμε χρόνια, αλλά καμία κυβέρνηση δεν το ακουμπάει, γιατί είναι θέμα χρημάτων. Και αυτό γιατί αν καλύψει ζημιές πριν τα μέσα Μαρτίου, θα πρέπει να πληρώσει παραπάνω. «Οι αγρότες πληρώνουν ασφάλεια, για τις καλλιέργειες, χωρίς αντίκρισμα και είμαστε απλήρωτοι για ζημιές που έγιναν τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2020 από χαλάζι», τόνισε ο κ. Αγγελής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.