Νίκος Μόσχος: «Η διαχείριση του δημοτικού χρήματος χρειάζεται προσοχή και μεγάλη διαφάνεια»

Ο δικηγόρος κ. Νίκος Μόσχος.
Τι ανέφερε ο πρώην Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας για τον Δήμο Βόλου

Στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη μίλησε ο πρώην Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και δικηγόρος κ. Νίκος Μόσχος για τα οικονομικά του Δήμου και των Δημοτικών Επιχειρήσεων και τη διαχείριση αυτών, με αφορμή τον συμβιβασμό του ΣΥΔΙΣΑ και την καταβολή ποσού 368.000 ευρώ με εξωδικαστικό συμβιβασμό. Ο κ. Μόσχος υπογράμμισε πως η διαχείριση του δημοτικού χρήματος χρειάζεται προσοχή και μεγάλη διαφάνεια, ενώ σε ότι αφορά τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς τόνισε πως αυτοί θα πρέπει να έχουν αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Ο κ. Μόσχος, επεσήμανε πως υπάρχει εξωδικαστική επίλυση διαφορών με την προϋπόθεση ότι υπάρχει γνωμοδότηση από έναν δικηγόρο, ενώ την τελική απόφαση τη λαμβάνουν τα συλλογικά όργανα. Το θέμα, με τον ΣΥΔΙΣΑ  και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό είχε θίξει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο κ. Παπαπέτρος.

«Αυτό που θίγει ο κ. Παπαπέτρος στην ανακοίνωσή του είναι ότι καταρχάς δεν έχουμε μία αγωγή, η οποία ήταν ενός μικρού ποσού και υπήρχαν στοιχεία για να λυθεί εξωδικαστικά. Εδώ έχουμε μία μεγάλη εταιρεία, η οποία αξίωνε από το ΣΥΔΙΣΑ με την αγωγή 368.000 ευρώ. Δεν μιλάμε για 1000 ευρώ. Είναι ένα πολύ σοβαρό ποσό. Με αφορμή την αγωγή, ήρθε η γνωμοδότηση για εξωδικαστικό συμβιβασμό», εξήγησε ο κ. Μόσχος, τονίζοντας πως μετά από αυτή τη συμφωνία προκύπτουν πολλά ζητήματα.

«Από το κείμενο της γνωμοδότησης προκύπτει ότι δεν υπήρχε κάποια συμφωνία μεταξύ του ΣΥΔΙΣΑ και της εταιρείας. Υπήρχε μία προφορική συμφωνία και μπαίνουν εδώ αμείλικτά ερωτήματα. Για ένα τέτοιο ποσό οι συμφωνίες που κάνει ο ΣΥΔΙΣΑ είναι προφορικές; Όταν υπάρχει ένας συμβιβασμός υπάρχουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και από τα δύο τα μέρη. Από τον συμβιβασμό προκύπτει ότι ο εργολάβος θα πάρει όλο το ποσό και αυτό που κερδίζει ο ΣΥΔΙΣΑ είναι ένας διακανονισμός.  Η διαχείριση του δημοτικού χρήματος θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, πολύ μεγάλη διαφάνεια, δεν γίνεται για τόσο μεγάλα ποσά να γίνονται μονομερείς συμβιβασμοί υπέρ ενός εργολάβου. Στα ερωτήματα είναι γιατί δεν είχε κατοχυρωθεί ο ΣΥΔΙΣΑ τόσο καιρό με άλλες διαδικασίες που προβλέπονται και ερχόμαστε με μια απλή γνωμοδότηση να δίνουμε όλα αυτά τα λεφτά;», επεσήμανε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι η διαδικασία του συμβιβασμού δεν είναι παράνομη, ούτε και ασυνήθιστη.

«Δεν μπορεί όμως για τόσο μεγάλα ποσά να ακολουθούνται τέτοιες πρόχειρες λύσεις, χωρίς διαφάνεια , λογοδοσία και να μην ξέρει ο κόσμος που πηγαίνει το δημοτικό χρήμα», ανέφερε ο κ. Μόσχος.

Πέρασαν δέκα χρόνια και δεν έχει αποπεμφθεί το ξενοδοχείο στην Αγριά

Παράλληλα, ο κ. Μόσχος αναφέρθηκε και στην υπόθεση της διοικητικής αποβολής ξενοδοχείου Valis, καθώς τμήμα του βρίσκεται σε δημόσιο δρόμο.

Ο κ. Μόσχος εξήγησε ότι επί της δημοτικής αρχής Σκοτινιώτη, στην οποία ήταν και ο ίδιος Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, είχε εντοπιστεί το θέμα, κινήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες, συντάχθηκε η έκθεση αυθαιρέτου, επιβλήθηκε το πρόστιμο και η ξεκίνησε η δικαστική διαδικασία.

«Κάποια στιγμή ξέρω ότι τα δικαστήρια ολοκληρώθηκαν υπέρ του Δήμου κι από εκεί και πέρα υπάρχει μια μεγάλη σειρά σοβαρότατων ερωτημάτων, γιατί μία τέτοια υπόθεση η οποία χρονολογείται από 2012-2013 έχουν περάσει 10 χρόνια, γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί, γιατί δεν έχει αποδοθεί ο χώρος στον Δήμο Βόλου και στους πολίτες. Και γι’ αυτό τον λόγο έχει φτάσει η υπόθεση στα δικαστήρια και θα περιμένουμε να δούμε τι θα αποφανθεί», ανέφερε ο ίδιος.

Σχολίασε δε και την μετέπειτα συνεργασία του εν λόγω ξενοδοχείου με την ποδοσφαιρική ομάδα του Αχ. Μπέου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στην πόλη μας τα τελευταία χρόνια οι γραμμές στα αυτονόητα έχουν χαθεί. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν αδιανόητο ένας δήμαρχος να ήταν και πρόεδρος ποδοσφαιρικής ΠΑΕ και να υπήρχαν συναλλαγές μεταξύ Δήμου και ποδοσφαιρικής ΠΑΕ.  Είναι εκτός της δικής μου προσωπικής λογικής. Έχουμε μία δημοτική αρχή, που ασχέτως το τι λέει και τι θέλει να βγάζει προς τα έξω, εξυπηρετεί συμφέροντα λίγων και συγκεκριμένων ατόμων. LNG, πάρκινγκ Φιλελλήνων, το ξενοδοχείο στην Αγριά, συμβιβασμοί με συγκεκριμένες εργολαβικές εταιρείες. Είναι ένα μοτίβο».

Τέλος, σχολίασε αναφορικά με την αποδέσμευση απαλλοτριώσεων ότι η πλειοψηφία όσων προωθούνται είναι προς όφελος τραπεζών και όχι μικροϊδιοκτητών.

Ομολογία αποτυχίας διαχείρισης το πάρκινγκ στη Φιλελλήνων

Ο κ. Μόσχος αναφέρθηκε και στο πάρκινγκ στη Φιλελλήνων και στην απόφαση του Δήμου Βόλου να προχωρήσει σε διαγωνισμό για τη μίσθωσή του με ποσό εκκίνησης 5000 ευρώ.

«Είναι ομολογία αποτυχίας διαχείρισης. Υπήρχαν φωνές από τις αντιπολιτεύσεις που θέτανε θέματα κόστους και ορθής διαχείρισης του πάρκινγκ της Φιλελλήνων.  Ο Δήμαρχος όχι μόνο δεν τα άκουγε, αλλά χλεύαζε όποια άλλη φωνή, κατέβαλε ένα πολύ μεγάλο ποσό 7,5-8 εκ για την ολοκλήρωση του έργου από τα δημοτικά ταμεία. Το τελείωσε και διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε το κέρδος που υπολόγιζε και το βγάζει για ένα κομμάτι ψωμί. Τα δημοτικά χρήματα θα αποσβεστούν μετά από 150 χρόνια. Αυτό είναι ορθή διαχείριση; Δεν πρέπει να λογοδοτήσουν από τη στιγμή που είχαν επισημανθεί αυτά τα θέματα;», επεσήμανε ο κ. Μόσχος.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.