Νίκος Μόσχος: Τον δρόμο της δικαιοσύνης θα πάρουν οι …«αδήλωτες» χορηγίες της ΑΓΕΤ

Τι είπε στο Ράδιο ΕΝΑ ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας

Εκτεθειμένος πολιτικά, διοικητικά και οικονομικά φέρεται πως είναι ο Δήμος Βόλου με τις χορηγίες και δωρεές της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ, οι οποίες ωστόσο είναι «αδήλωτες» καθώς δεν φαίνονται πουθενά στα οικονομικά του Δήμου ότι έχουν γίνει, σύμφωνα με τις νόμιμες και ισχύουσες διαδικασίες. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, ο έμπειρος νομικός και δημοτικός σύμβουλος της «Συμμαχίας για τον Βόλο» κ. Νίκος Μόσχος υπογράμμισε πως οι «αδήλωτες» αυτές χορηγίες της ΑΓΕΤ θα πάρουν τον δρόμο της δικαιοσύνης, τονίζοντας εμφατικά ότι όταν πρόκειται για δημόσιο χρήμα οι διαδικασίες πρέπει να είναι διαφανείς.

 

Εντύπωση προκάλεσε η απάντηση του Αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Γιώργου Τόρη στο δημοτικό συμβούλιο όταν μετά από ερώτηση της Συμμαχίας για τον Βόλο σχετικά με τις δωρεές και χορηγίες της ΑΓΕΤ που δεν φαίνονται πουθενά στα έγγραφα του Δήμου, εκείνος απάντησε ότι η τσιμεντοβιομηχανία έδωσε στον Δήμο τσιμέντο και νερό κι έφτιαξε μία παιδική χαρά… εξαίροντας τις καλές προθέσεις της εταιρείας.

Την ίδια στιγμή να σημειωθεί πως η τσιμεντοβιομηχανία παρουσιάζεται ως μεγάλος χορηγών πολλών εκδηλώσεων του Δήμου και ιδίως των Χριστουγεννιάτικων.

«Όταν έχουμε να κάνουμε με διοίκηση ενός Δήμου δεν έχουμε να κάνουμε με προθέσεις, όπως απάντησε ο κ. Τόρης, αντιδήμαρχος οικονομικών. Έχουμε να κάνουμε με το τι λένε οι νόμοι, οι διαδικασίες. Προφανώς και δεν έχουμε πειστεί. Η απάντηση αυτή είναι για γέλια και για κλάματα. Εάν δεν αφορούσε δημοτικό χρήματα και τον τρόπο που υπάρχουν συναλλαγές με τέτοιου είδους εταιρείες θα ήταν για γέλια, αλλά επειδή αφορά δημοτικό χρήμα, αφορούν συναλλαγές τελικά μάλλον για κλάματα είναι η απάντηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσχος.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως ο λόγος που υπάρχουν διαδικασίες, που σε μερικούς μπορεί να φαίνονται κουραστικές, είναι για να προασπίζονται και να διαφυλάττονται κάποια πράγματα.

«Δεν μπορεί οποιοσδήποτε αιρετός να έρχεται σε απευθείας συναλλαγή με την οποιαδήποτε εταιρεία, όπως κι αν λέγεται αυτή, πολύ δε όταν μιλάμε για κολοσσούς κι όλα αυτά να καλύπτονται από ένα πέπλο αδιαφάνειας . Γι’ αυτό λέει η νομοθεσία ότι εάν θέλεις να δωρίσεις κάτι στον δήμο, θέλεις να κάνεις κάτι χορηγία , ένα μολύβι πχ, το αρμόδιο όργανο πρέπει να πει πόσο κάνει αυτό το μολύβι και αποδέχεται την δωρεά του 1 ευρώ που κάνει το μολύβι κι αυτό να αποτυπωθεί και στα έσοδα του Δήμου», εξήγησε ο δημοτικός σύμβουλος σε ότι αφορά στη διαδικασία σημειώνοντας ότι η διαδικασία αυτή γίνεται κυρίως για να γνωρίζουν και οι δημότες ποιος αποδέχεται και ποιος δωρίζει το οποιοδήποτε ποσό.

Στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Μόσχο  μία μεγάλη τσιμεντοβιομηχανία, που το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα στον Βόλο είναι ιδιαίτερα επαχθές, παρουσιάζεται τουλάχιστον στις τελευταίες εκδηλώσεις ως μεγάλος χορηγός μαζί με μια μεγάλη τράπεζα.

«Βλέπουμε το εξής φοβερό. Για τη μεν τράπεζα έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες, φαίνεται πόσα χρήματα έκανε χορηγία , πόσα χρήματα δώρισε, υπάρχουν αποφάσεις αναρτημένες στη διαύγεια, έχουν γραφεί σε κωδικούς κτλ. και η τσιμεντοβιομηχανία που ήταν στα ίδια banner, στα ίδια έντυπα και φαινόταν κι εκείνη ως μεγάλος χορηγός ξαφνικά δεν υπάρχει πουθενά τι ποσό έχει δώσει», επεσήμανε ο κ. Μόσχος.

Υπογράμμισε πως η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και δεν ακολουθήθηκε είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα κατά την εκτίμηση της Συμμαχίας για τον Βόλο και δεν θα αφήσει το ζήτημα μόνο σε επίπεδο ερώτησης στο δημοτικό συμβούλιο.

« Ό,τι έχει να κάνει με δημοτικό χρήμα, διαφάνεια και τέτοιου είδους συναλλαγές, οι οποίες δεν συνάδουν κατά τη γνώμη μας με τη νομιμότητα,  έχουμε υποχρέωση να ακολουθούμε τον δρόμο που πρέπει. Τον δρόμο της δικαιοσύνης», τόνισε ο κ. Μόσχος.

Οι πολίτες του Βόλου μπορούν να διαπιστώσουν τη «γύμνια» της δημοτικής αρχής

Μάλιστα ο κ. Μόσχος ανέφερε ότι οι πολίτες του Βόλου, εάν παρακολουθούσαν εάν ή δύο δημοτικά συμβούλια θα μπορούσαν να διαπιστώσουν τη «γύμνια» της συγκεκριμένης δημοτικής αρχής,

«Πόσο γυμνό είναι όλο αυτό, πόσο έχει καλυφθεί από ΜΜΕ , μέσα από έργα καθαρά βιτρίνας και ήσσονος σημασίας θα αποκαλυπτόταν όλη η γύμνια. Αντιδήμαρχοι που δεν ξέρουν τα θέματά τους, που δεν είναι διαβασμένοι, αντιδήμαρχοι οι οποίοι δεν μιλάνε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, δεν έχουμε ακούσει τη φωνή τους», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να παίζει ρόλο στην άποψη των πολιτών η στάση δημοτικών συμβούλων και αντιδημάρχων όταν έχουν λάβει 1000 και πλέον σταυρούς ή λαμβάνουν αποζημιώσεις και αντιμισθίες.

Απροκάλυπτα ο δήμαρχος είπε ότι το Δημοτικό Θέατρο δεν έχει άδεια!

Στο μεταξύ ο κ. Μόσχος συνδέοντας το θέμα της «γύμνιας» της δημοτικής αρχής αναφέρθηκε σε δύο θέματα που ήρθαν στο δημοτικό συμβούλιο και απαντήθηκαν από τον δήμαρχο με πολύ επιφανειακό τρόπο, όπως είπε ο δημοτικός σύμβουλος. Το ένα αφορούσε στο δημοτικό θέατρο και το άλλο στις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις.

«Για το δημοτικό θέατρο είχαμε κάνει μία ερώτηση και ρωτούσαμε εάν έχει παραδοθεί το έργο, εάν έχει πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας, εάν έχει βγει άδεια. Κι έχουμε τον δήμαρχο να λέει ότι δεν υπάρχει άδεια, απροκάλυπτα χωρίς κανένα πρόσχημα την ίδια στιγμή που έχουν γίνει εγκαίνια , έχουν γίνει παραστάσεις, την ίδια ημέρα υπήρχε βράβευση αθλητών σε αυτό το εργοτάξιο μπαινοέβγαινε πάρα πολύς κόσμος. Θα πρέπει να γίνει κάποιο ατύχημα;», είπε ο δημοτικός σύμβουλος της Συμμαχίας για τον Βόλο.

Συνέχισε δε με το δεύτερο θέμα αυτό των ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων λέγοντας ότι ο δήμαρχος λέει νούμερα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

« Λέει ότι πληρώνουμε απαλλοτριώσεις παλαιότερων ετών, λες και είναι δάνεια. Έχουμε έναν δήμαρχο 10 χρόνια και δεν έχει καταλάβει πως λειτουργεί το σχέδιο πόλης, πως λειτουργούν οι απαλλοτριώσεις και περηφανεύεται ότι κάνει αποδεσμεύσεις, ότι δίνει πίσω ακίνητα στον κόσμο, ακίνητα που έχουν δεσμευτεί από το σχέδιο πόλης και προορίζονται για σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς κοινόχρηστους χώρους κι αποδεσμεύονται επειδή ο δήμος δεν πληρώνει, με αποτέλεσμα να χάνονται από το σχέδιο πόλης, να χάνονται από την πόλη», εξήγησε ο κ. Μόσχος τονίζοντας ότι στα δέκα χρόνια δεν έχει γίνει ούτε μία σχολική αίθουσα.

Μάλιστα, ο κ. Μόσχος αναφέρθηκε και στην ευθύνη που έχει ο κάθε δημότης για την κατάσταση που επικρατεί επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να φροντίζει να ενημερώνεται, να ενημερώνεται σωστά, να παρακολουθεί και όταν έρθει η ώρα να ψηφίζει για το συμφέρον της πόλης.

«Φαίνεται πολύ ιδεατό το 2024 σε μια πόλη με δημοτική αρχή τον Μπέο, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος», σχολίασε.

Εικονική πραγματικότητα όσα παρουσιάζει μερίδα των ΜΜΕ

Σε ότι αφορά στο κομμάτι της ενημέρωσης, ο κ. Μόσχος επεσήμανε ότι υπάρχει πρόβλημα ενημέρωσης στην πόλη.

«Την πραγματικότητα την αποτυπώνουν μόνο 2-3 μέσα , εκ τω οποίων η ΜΑΓΝΗΣΙΑ και το ΡΑΔΙΟ ΕΝΑ από την πρώτη στιγμή. Δηλώνει ο δήμαρχος ότι δεν έχει παραληφθεί το δημοτικό θέατρο κτλ και βγαίνει μία τοπική εφημερίδα και το παρουσιάζει τελείως διαστρεβλωμένα, ότι θα παραδοθεί σε λίγο το θέατρο με κάθε λαμπρότητα. Εικονική πραγματικότητα. Αυτό δεν είναι πρόβλημα;», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Τέλος, σε ότι αφορά στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Πανθεσσαλικό» θέμα που είχε έρθει προς συζήτηση, αλλά τελικά αποσύρθηκε ο κ. Μόσχος σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν για τις ζημιές και για όλα τα άλλα οι δημότες.

«Ο Δήμος ας κοιτάξει να βρει χρήματα να καθαρίσει ακόμη τις λάσπες από γειτονιές που έχουμε από τον Σεπτέμβριο. Δεν έχουμε κάνει ακόμη τα βασικά, τον καθαρισμό, δεν μιλάμε για αντιπλημμυρικά και την θωράκιση της πόλης. Τα υπόλοιπα έρχονται σε δεύτερη μοίρα», κατέληξε.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

 

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.