Ο παγκόσμιος Βόλος

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους μετανάστες, μετά την απογραφή του 2021

Αλήθεια, έχουμε αναρωτηθεί ποτέ, πόσοι και από ποιες χώρες αλλοδαποί, έχουν βρει «καταφύγιο» στη Θεσσαλία, αλλά και στη Μαγνησία ιδιαίτερα, αλλά και πόσες διαφορετικές κουλτούρες, ήθη, έθιμα και παραδόσεις, «αναμειγνύονται» με έναν μαγικό και ιδιαίτερο τρόπο, με τα όσα «κουβαλούμε» ως ντόπιοι όλοι εμείς οι υπόλοιποι; Έχουμε αναρωτηθεί, πόσοι εκπρόσωποι… «φυλών» του κόσμου, κυκλοφορούν ανάμεσά μας, εργάζονται, δραστηριοποιούνται, συναναστρέφονται αλλά, προσπαθούν να μάθουν παράλληλα, για την Ελλάδα και τους Έλληνες και πηγαίνουν ακόμη και σε σχολεία ή παρακολουθούν σεμινάρια και μαθήματα για την ελληνική γλώσσα;
Εάν διαβάσετε την έρευνα του «Volos City», ίσως εκπλαγείτε, για το γεγονός, ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και τα όσα προκύπτουν από την τελευταία απογραφή του 2021 στη Θεσσαλία, ως νόμιμος πληθυσμός έχει απογραφεί από δεκάδες χώρες, τόσο της Ε.Ε. όσο και έξω από αυτήν …Στοιχεία που, εκτός των άλλων, είναι απαραίτητα για την αυτογνωσία μας (πόσοι και ποιοι είμαστε τελικά;) Οι Αλβανοί πάντως, παραμένουν πολυπληθέστεροι απ΄τους εκτός της Ε.Ε. και οι Βούλγαροι απ ΄τους εντός… Στο νομό μας επίσης, συναντά κανείς αλλοδαπούς δεκάδων χωρών, μέχρι απ΄την Γκάνα, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν!

Έρευνα – επιμέλεια: Ηλίας Κουτσερής

Ένας γύρος… σε όλο σχεδόν τον κόσμο!
Ας πάρουμε … βαθιά ανάσα και αρχίζουμε! Στη Θεσσαλία, συναντούμε αλλοδαπούς, των εξής χωρών ΕΕ εκτός Ελλάδας: Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος, Λιθουανία, Ουγγαρία, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Φινλανδία, Σουηδία. Των Χωρών Ευρώπης, αλλά εκτός ΕΕ: Αλβανία, Λευκορωσία, Βόρεια Μακεδονία, Μολδαβία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο. Των χωρών Αφρικής: Αλγερία, Καμερούν, Κονγκό, Δημοκρατία του Κονγκό, Αίγυπτος, Γκάνα, Μαρόκο, Νιγηρία, Σομαλία. Των χωρών Καραϊβικής, Νότιας ή Κεντρικής Αμερικής: Βραζιλία και από άλλη χώρα της Καραϊβικής, Νότιας ή Κεντρικής Αμερικής. Των χωρών Βόρειας Αμερικής: Καναδάς, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και από άλλη χώρα της Βόρειας Αμερικής. Των χωρών Ασίας: Αφγανιστάν, Αρμενία, Μπανγκλαντές, Κίνα, Γεωργία, Ινδία, Ιράκ, Ιράν, Καζακστάν, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Συρία, Ουζμπεκιστάν, Παλαιστίνη, καθώς και από άλλη χώρα της Ασίας που δεν κατονομάζεται.
Των χωρών της Ωκεανίας: Αυστραλία, ενώ έχουν καταγραφεί μέχρι αλλοδαποί, που είναι χωρίς δηλωθείσα ιθαγένεια καθώς και ορισμένοι , χωρίς Ιθαγένεια ή Αδιευκρίνιστη Ιθαγένεια!

Ο γενικότερος πληθυσμός
Γενικότερα πάντως, μείωση κατά 6,1% καταγράφεται στον μόνιμο πληθυσμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπως προκύπτει από την απογραφή του πληθυσμού 2021 της ΕΛΣΤΑΤ, σε σύγκριση με αυτήν του 2011. Αντίθετα, μικρή αύξηση παρουσιάζει ο αριθμός των νοικοκυριών, αρκετά εκ των οποίων είναι νοικοκυριά αλλοδαπών.
Συγκεκριμένα, από ενημέρωση της ΕΛΣΤΑΤ με τίτλο «Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021: Αποτελέσματα Μόνιμου Πληθυσμού κατά Ομάδες Ηλικιών, Ιθαγένεια, Τόπο Γέννησης, Οικογενειακή Κατάσταση και Μέγεθος και Σύνθεση Νοικοκυριού» (δεν υπάρχει διαχωρισμός της Μαγνησίας, αλλά απ΄το 2021 και έπειτα, το γενικότερο σύνολο όλης της Θεσσαλίας), προκύπτει ότι στους 688.255 ανέρχονται οι πολίτες στη Θεσσαλία, ενώ 272.409 είναι τα νοικοκυριά. Από τους κατοίκους, σύμφωνα την ΕΛΣΤΑΤ, οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες, με ποσοστό 50,8% (349.669) έναντι 49,2% (338.586).

 

Το… «top10» ξένων υπηκόων
Από τους μόνιμους κατοίκους της Περιφέρειας, το 95,2% δηλώνει πως έχει ελληνική ιθαγένεια, ενώ οι υπόλοιποι 4,8% υπήκοοι άλλης χώρας. Συγκεκριμένα, οι δέκα επικρατέστερες χώρες προέλευσης επί του συνόλου, είναι: Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Γερμανία, Συρία, Κύπρος, Ρώσικη Ομοσπονδία.
Τη μεγαλύτερη αύξηση εμφάνισαν οι υπήκοοι του Αφγανιστάν οι οποίοι από 123 το 2011 έγιναν 574 το 2021, αλλά και αυτοί της Συρίας που από 36 έφτασαν τους 435 λόγω φυσικά των συρράξεων…
Η μεγαλύτερη μείωση εντοπίστηκε στους υπηκόους Βουλγαρίας που από 3.573 το 2011 μειώθηκαν στους 1.152 το 2021. Παράλληλα, μειώθηκαν και οι υπήκοοι Αλβανίας που από 32.421 το 2011 έπεσαν στους 22.650 το 2021.

Στη Μαγνησία
Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την Απογραφή Πληθυσμού Κατοικιών 2021, σχετικά με τον Μόνιμο Πληθυσμό της χώρας, που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, στη χερσαία Μαγνησία, (μεταξύ αυτών και οι αλλοδαποί) απογράφηκαν 177.448 κάτοικοι και στα νησιά 13458, δηλαδή συνολικά 190.906. Στον Δήμο Βόλου απογράφηκαν 139.670 κάτοικοι, στον Δήμο Αλμυρού 16072,
στο Ν. Πηλίου 8274, στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου 4562, στον Δήμο Ρήγα Φεραίου 8870, στον Δήμο Σκιάθου 5802, στον Δήμο Σκοπέλου 4518 και στον Δήμο Αλοννήσου 3138 κάτοικοι.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.