Ολοκληρωμένη μελέτη το 2020 για την ποιότητα του αέρα στο Βόλο

Σε συνδυασμό με τις ασθένειες που εκδηλώνονται στον πληθυσμό

Ο πρώτος ελληνικός οικολογικός πλοηγός μετακίνησης είναι γεγονός, εφαρμόζεται από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ της Μαγνησίας και ο άνθρωπος που τον δημιούργησε μίλησε στη σημερινή ημερίδα του Ομίλου Καρεκλίδη.

Ο Γιώργος Κ.Δ. Σαχαρίδης καθηγητής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας είναι διπλωματούχος Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης με μεταπτυχιακό (DEA) και διδακτορικό δίπλωμα (Doctorat) από την Ecole Centrale Paris το 2002 και το 2006 αντίστοιχα, μελετώντας προβλήματα χρονικού προγραμματισμού σε χημικές βιομηχανίες.

Η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται επίσης σε θέματα περιβάλλοντος και πιο συγκεκριμένα σχετίζεται με τη μείωση των ρύπων στις οδικές μεταφορές. Τα πιο πρόσφατα ερευνητικά του αποτελέσματα επικεντρώνονται στον υπολογισμό των ρύπων και της κατανάλωσης καυσίμου στις οδικές μεταφορές στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος GreenRoute και του εθνικού χρηματοδοτούμενου προγράμματος EnvRouting.

Το σύστημα που ανέπτυξε λέγεται LIFE Green Your Move για τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες.

“Η βασική του ιδέα είναι να ενώσουμε όλη την Ελλάδα, με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δηλαδή με τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες”, δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Γιώργος Κ.Δ. Σαχαρίδης, στο πλαίσιο της σημερινής του παρουσίασης του πρώτου Ελληνικού Οικολογικού Πλοηγού Μετακίνησης με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς LIFE Green Your Move. Είναι ένα Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον άξονα για το περιβάλλον – LIFE14 ENV/GR/000611, το Πράσινο Ταμείο και την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Πρόκειται για μια συνεργασία συνολικά 6 εταίρων με επικεφαλής το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, και εταίρους από την Ελλάδα, την Τσεχία και τη Σλοβακία.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το LIFE Green Your Move χαρτογραφεί αρχικά όλο το δίκτυο των δημόσιων μέσων μεταφοράς (τρένο, προαστιακός, μετρό, τραμ, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, τρόλεϊ) σε 16 μεγάλες ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Χαλκίδα, Φλώρινα, Ιωάννινα, Κατερίνη, Κομοτηνή, Λαμία, Λάρισα, Πάτρα, Σέρρες, Θήβα, Τρίκαλα, Βόλο, Ξάνθη και Ρόδο), τα δρομολόγια, τις στάσεις τους, καθώς επίσης και οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία με αυτά. Ο πλοηγός μετακίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς έχει ξεκινήσει να είναι διαθέσιμος από υπολογιστή, κινητά και tablet από το Ιούλιο 2018 ενώ οι μαθηματικοί αλγόριθμοι και τα μοντέλα υπολογισμού των εκπομπών θα ενσωματωθούν στους προσεχείς μήνες σε παρόμοια συστήματα τα οποία βρίσκονται ήδη σε λειτουργία στην Τσεχία, τη Σλοβακία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μελλοντικά αναμένεται όχι μόνο η επέκταση της λειτουργίας του πλοηγού σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες, αλλά και η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού πλοηγού μετακίνησης σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς που σέβεται το περιβάλλον.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον, καθώς εισάγει πρότυπες μεθόδους βελτιστοποίησης διαδρομών. Οι μαθηματικοί αλγόριθμοι αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου από τη χρήση των μέσων μεταφοράς και επιτρέπουν στο χρήστη να συνδυάζει διαφορετικά μέσα μαζικής μεταφοράς και να ακολουθεί πάντα τον πιο γρήγορο και φιλικά περιβαλλοντικό τρόπο μετακίνησής του.

Ο ίδιος παρουσίασε το πρόγραμμα green your air που αφορά μετρήσεις για την ποιότητα του αέρα στο αστικό περιβάλλον και υπάρχει συνεργασία με το Νοσοκομείο του Βόλου.

Το πρόγραμμα μετρά με 12 μετρητές μικροσωματίδια και την ποιότητα του αέρα. Είπε πως οι μετρητές σήμερα έδειξαν 22 μικρογραμμάρια ανα κυβικό μέτρο και στην Καρτάλη 12 μικρογραμμάρια ανα κυβικό μέτρο ενώ την Τετάρτη είχαμε 200 μικρογραμμάρια . Η πόλη του Βόλου χωρίστηκε σε πέντε ζώνες και θα γίνονται μετρήσεις για έναν ολόκληρο χρόνο ώστε να εκπονηθεί μια μελέτη σοβαρή για την ποιότητα του αέρα με ταυτόχρονη ανάλυση της κυκλοφορίας. Οι αναλύσεις θα γίνουν σε συνεργασία με το Νοσοκομείο του Βόλου και την πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημιακού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.