Ολοκληρώνεται το “πολύπαθο” έργο της Κάρλας

Αύριο τα εγκαίνια παρουσία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Κορίνας Κρέτσου και του υπουργού Αλ. Χαρίτση

Ολοκληρώνεται επιτέλους το πολύπαθο έργο της επανασύστασης της λίμνης Κάρλας, 20 χρόνια αφότου ξεκίνησε και αποτελεί το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Τα εγκαίνια του μεγάλου περιβαλλοντικού και αρδευτικού και υδρευτικού έργου, θα γίνουν αύριο Παρασκευή στις 10 το πρωί στο αντλιοστάσιο Πέτρας, παρουσία πολλών επισήμων.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, δήλωσε στο «Ράδιο Ένα» ότι τα εγκαίνια θα γίνουν, παρουσία της Ευρωπαίας επιτρόπου περιφερειακής ανάπτυξης κας Κρέτσου, του υπουργού Εσωτερικών, που ήταν υφυπουργός αρμόδιος για το ΕΣΠΑ κ. Αλ. Χαρίτση, όπως και του Γ.Γ. του ΕΣΠΑ κ. Κορκολή. Επίσης κλήθηκαν οι διατελέσαντες υπουργοί Περιβάλλοντος από τον κ. Λαλιώτη τον κ. Σουφλιά μέχρι τον κ. Μανιάτη και τον κ. Σταθάκη σήμερα, όλοι οι πρώην Νομάρχες, όλο το πολιτικό προσωπικό και οι άνθρωποι που δούλεψαν διαχρονικά στο έργο, ενώ ο περιφερειάρχης απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση αν έγινε κάποια παράλειψη.
Ο κ. Αγοραστός είπε ότι κλήθηκαν ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί κομμάτων, αλλά δεν έλαβε απάντηση.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί από το Κέντρο Πληροφόρησης Στεφανοβικείου, στις 10 θα γίνουν τα εγκαίνια στο αντλιοστάσιο της Πέτρας και στη συνέχεια οι προσκεκλημένοι θα μεταβούν στο μουσείο Καναλίων και το «κλου» θα είναι ένα αερόστατο που θα ανεβάζει τους ανθρώπους πάνω από τη λίμνη για να τη βλέπουν πανοραμικά.
Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έγινε γνωστό, ότι «στις 5 Οκτωβρίου η επίτροπος κ. Κρέτσου θα συμμετάσχει στα εγκαίνια του έργου αναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας, για την ολοκλήρωση του οποίου η ΕΕ χορήγησε 125 εκατ. ευρώ τα τελευταία 20 έτη. Στην περιοχή της λίμνης, η οποία είχε αποξηρανθεί εντελώς κατά τη δεκαετία του 1960, έλαβαν χώρα εκτεταμένες εργασίες αναδημιουργίας της με τη συνδρομή της ΕΕ, έτσι ώστε να αποκατασταθεί και να διαφυλαχτεί η βιοποικιλότητα και να τονωθεί η ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού στην περιοχή. Το έργο αυτό θα βελτιώσει την υδροδότηση για τους 75.000 κατοίκους στη γειτονική πόλη του Βόλου».

Δυναμικό σε εξέλιξη έργο

Πρόκειται για ένα δυναμικό έργο, που δεν τελειώνει, γιατί η αναδημιουργία λίμνης Κάρλας είναι επιστροφή της ζωής στην περιοχή και η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής και του τουρισμού στην περιοχή, δήλωσε ο Κώστας Αγοραστός.
«Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την Περιφέρεια Θεσσαλίας, πιέζαμε για το έργο αυτό, που είχαν αναλάβει τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ενώ υπήρχε μια μεγάλη εμπλοκή με την Αρχαιολογία, είχε σταματήσει, ο μηχανολογικός εξοπλισμός είχε καταστραφεί εντελώς, οι εργολάβοι είχαν σταματήσει τις εργασίες, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε πίσω 180 εκ. € και υπήρχε δυσφήμιση για τη χώρα. Το υπουργείο αποφάσισε τον Μάιο του 2014 να κάνει πρόταση στην Περιφέρεια να αναλάβει το έργο», είπε ο περιφερειάρχης.

«Επέστρεψαν 181 είδη πουλιών,
13 είδη ψαριών και οι πελεκάνοι»

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Περιφέρεια δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά και το ανέλαβε, γιατί στην κατάσταση που ήταν, δεν επρόκειτο να τελειώσει ποτέ, συνεργάστηκε με όλες τις κυβερνήσεις και τους υπουργούς, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Τράπεζα της Ελλάδος, επειδή υπήρχαν τα capital controls, πίεσε και τελικά το ολοκλήρωσε.
Το έργο επανασύστασης της λίμνης Κάρλας είναι προϋπολογισμού 700 εκ. € και κόστους 325 εκ. €, που καταρχήν είναι περιβαλλοντικό, καθώς στην περιοχή επέστρεψαν 181 είδη πουλιών, 13 είδη ψαριών και οι πελεκάνοι που δημιούργησαν την τρίτη παροικία πελεκάνων στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, αποκαθίσταται ο υδροφόρος ορίζοντας με το νερό που μπαίνει στη λίμνη και το νερό που έρχεται για να μπει στη λίμνη, από τον Πηνειό κυρίως, διανύοντας απόσταση 40 χλμ, και στη διαδρομή ποτίζει χωράφια, γεμίζει 14 λιμνοδεξαμενές και εμπλουτίζει τον υδροφόρο ορίζοντα, σιγά – σιγά αποκαθιστούνται τα ρήγματα και μέσω της λίμνης Κάρλας έχουν καταστεί ποτιστικές εκτάσεις 150.000 στρ., ενώ τόνισε ότι η περιφέρεια φιλοδοξεί να επεκτείνει τις ποτιστικές εκτάσεις.
Ακόμη έγιναν 28 δοκιμαστικές γεωτρήσεις και συνδέθηκαν τα δύο αντλιοστάσια για την ύδρευση του Στεφανοβικείου, του Ριζομύλου και της γύρω περιοχής, αλλά και του Δήμου Βόλου στο μέλλον.

«Στην επιφάνεια Παλαιολιθικοί οικισμοί»

Με το έργο ήρθαν στην επιφάνεια Παλαιολιθικοί οικισμοί όπως της Παλαιόσκαλας και αναδείχτηκαν άλλα αρχαιολογικά ευρήματα σε τρεις οικισμούς, δημιουργήθηκε ένα καταπληκτικό μουσείο στα Κανάλια και ένα σύγχρονο διαδραστικό κέντρο ενημέρωσης στο Στεφανοβίκειο.
Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι η λίμνη έχει 75 εκατομμύρια κυβικά νερού, η στάθμη ξεπέρασε το οικολογικό όριο και βρίσκεται πάνω από το μισό, ενώ σε πολλές περιοχές έγιναν αντιπλημμυρικά έργα.
«Περιμένουμε και τον φετινό χειμώνα και πιστεύουμε ότι από το ερχόμενο καλοκαίρι, μπορούμε να ποτίζουμε σιγά – σιγά, ενώ για την τουριστική αξιοποίηση έχουν δημιουργηθεί παρατηρητήρια (ήδη έρχονται παρατηρητές απ’ όλο τον κόσμο), ενώ έγιναν το Μουσείο και το Κέντρο Πληροφόρησης, αναδείχτηκαν οι Παλαιολιθικοί οικισμοί», ανέφερε ο κ. Αγοραστός.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.