Ουρές και …σπάσιμο νεύρων καθημερινά στις τράπεζες (φωτογραφίες)

"Δεν ξέρουμε να χρησιμοποιήσουμε το ΑΤΜ και το internet", τονίζουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι

Ο κορωνοϊός έφερε πολλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Από τις μάσκες και τα αντισηπτικά, τις αποστάσεις μέχρι και τις ατελείωτες ουρές στις τράπεζες. Το φαινόμενο αυτό των τραπεζών, όπου μέσα στο κατάστημα υπάρχουν μόνο οι υπάλληλοι, ένα ταμείο κι ένας εξυπηρετούμενος πολίτης κι έξω από το κατάστημα να συνωστίζονται δεκάδες πολίτες, είναι πλέον μία εικόνα της εποχής. Το ίδιο συμβαίνει και σε όλα τα τραπεζικά καταστήματα του Βόλου, σχεδόν καθημερινά με δεκάδες συμπολίτες να περιμένουν στις ουρές, με τα νεύρα τους να σπάνε και με καυγάδες για το ποιος έχει προτεραιότητα στη σειρά.

Κι ενώ η κίνηση στην εμπορική αγορά είναι ομαλή, με ελάχιστες ή σχεδόν καθόλου αναμονή για την είσοδο των συμπολιτών στα καταστήματα για τις αγορές τους, στις τράπεζες γίνεται το αντίστροφο.
Μέρες όπως οι σημερινές, που έχουν κατατεθεί οι συντάξεις, τα πεζοδρόμια μπροστά από όλα τα τραπεζικά καταστήματα είναι γεμάτα από κόσμο, που περιμένει να εισέλθει στο κατάστημα για να εξυπηρετηθεί.
Το magnesianews.gr βρέθηκε στις ουρές των κεντρικών τραπεζών και συνομίλησε με κόσμο. “Δεν ξέρουμε να χρησιμοποιούμε το μηχάνημα” ήταν η κύρια φράση των περισσότερων και κυρίως των συνταξιούχων, που ανέμεναν και μία ώρα στη σειρά τους για να εξυπηρετηθούν, ενώ ούτε λόγος για διαδικτυακές συναλλαγές, με τους συμπολίτες ηλικιωμένους προφανώς να μην γνωρίζουν τη λειτουργία του.


“Θέλουμε να πάρουμε τη σύνταξη και να πληρώσουμε”, τόνιζαν οι ηλικιωμένοι επισημαίνοντας πως κάτι θα πρέπει να κάνουν οι τράπεζες, προκειμένου να τους εξυπηρετήσουν καθώς λειτουργεί ένα μόλις ταμείο. “Πείτε κάτι κι εσείς για την κατάσταση που επικρατεί. Είναι δυνατόν να περιμένουμε τόσες ώρες για να μπούμε στην τράπεζα; Να βάλουν περισσότερα ταμεία”, σημείωναν κάποιοι.
Όμως στις ουρές βρίσκονται και νέοι άνθρωποι, που θα έλεγε κανείς ότι θα μπορούν εκείνοι να κάνουν τις συναλλαγές τους διαδικτυακά. Κι όμως κάποιοι από αυτούς έλεγαν πως δεν έχουν e-banking για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν, κάποιοι άλλοι βρίσκονταν στις ουρές εξαιτίας των γονιών τους, που τους έστειλαν για τις δικές τους δουλειές, ενώ άλλοι ανέφεραν πως οι δουλειές που έχουν να κάνουν δεν γίνονται ηλεκτρονικά..

Κι ενώ τα παράπονα των συμπολιτών είναι πολλά, η πολύωρη αναμονή φέρνει και εντάσεις. “Στη σειρά σας κύριε”, φώναζε μία κυρία που ανέμενε στη σειρά εξηγώντας πως κάθε φορά που επισκέπτεται την τράπεζα συμβαίνει το ίδιο. “Δεν φτάνει που περιμένουμε τόση ώρα στις ουρές, μας βάζουν και μαλώνουμε για τη σειρά”, έλεγε ένας συνταξιούχος, περιμένοντας τη δική του.
Τα νεύρα και οι εντάσεις λοιπόν δεν λείπουν από τις καθημερινές ουρές στις τράπεζες, όμως δεν λείπει και ο συνωστισμός. Κι αυτό γιατί ενώ τηρούνται κάποιες αποστάσεις στα πεζοδρόμια, στις εισόδους των τραπεζών η απόσταση είναι μία λέξη ξεχασμένη, ενώ οι περισσότεροι πλέον δεν φορούν καν μάσκα. Βέβαια, η χρήση της μάσκας στην τράπεζα είναι προαιρετική, όμως όταν υπάρχει συνωστισμός είναι σχεδόν απαραίτητη.

Ωστόσο μέσα στην ένταση, την αγωνία των συνταξιούχων κι εργαζομένων για τα οικονομικά τους και την όλη κατάσταση, τα νέα δεδομένα με τις ουρές και την ταλαιπωρία, η μάσκα μάλλον είναι ένα αξεσουάρ για λίγους…
Πάντως οι ουρές στις τράπεζες, εάν δεν αλλάξουν τα μέτρα περιορισμού φαίνεται πως θα είναι ένα φαινόμενο που θα μας συνοδεύει για πολύ καιρό ακόμη.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.