Παύλος Μαλινδρέτος: Εξιτήριο για νοσηλευόμενο αιμοκαθαιρόμενο με κορωνοϊό

«Υποπτεύομαι ότι το ποσοστό κορωνοϊού στην κοινότητα είναι μεγαλύτερο από το 8%»

Τη θετική είδηση πως ένας αιμοκαθαιρόμενος με κορωνοϊο που νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο Βόλου έλαβε εξιτήριο κι επέστρεψε στο σπίτι του μετέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών και Κέντρων Υγείας Μαγνησίας κ. Παύλος Μαλινδρέτος, με αφορμή τα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε αιμοκαθαιρόμενους στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Βόλου. Ο γιατρός-νεφρολόγος τόνισε πως από τη στιγμή που ο ιός υπάρχει στην κοινότητα και οι αιμοκαθαιρόμενοι έχουν κοινωνικές επαφές και μετακινούνται για την αιμοκάθαρσή τους, είναι λογικό να υπάρχουν κρούσματα, ενώ μίλησε και για το θέμα μεταξύ πίστης και επιστήμης.

Πιστεύουμε, αλλά όταν ασθενούμε πηγαίνουμε στον γιατρό
Ο κ. Μαλινδρέτος μιλώντας από καρδιάς προσπάθησε να στείλει το δικό του μήνυμα σε όσους συγχέουν τα θέματα της πίστης με την επιστήμη, με αφορμή και τα κρούσματα κορωνοϊού στον κλήρο και στα Ανώτατα στελέχη του, όπως ο Αρχιεπίσκοπος.
«Προσωπικά πιστεύω, πάω στην εκκλησία, εξομολογούμαι. Δεν πρέπει να νιώθουμε άσχημα όσοι είμαστε πιστοί. Το να πας στην εκκλησία και να μιλήσεις γι’ αυτά που βαραίνουν την ψυχή σου και να φύγεις από την εκκλησία ανακουφισμένος , είναι ευλογία Θεού. Μην συγχέουμε την πίστη με την ιατρική. Δεν πάω στην εκκλησία τόσο συχνά όσο ίσως πάει ένας καλός χριστιανός, αλλά όταν πηγαίνω γυρίζω ανακουφισμένος.
Δεν λέω μην κρίνετε, για να μην κριθείτε. Όλα θα πρέπει να τα επεξεργαζόμαστε και να τα αναλύουμε για να μην κάνουμε τα ίδια λάθη. Από κει και πέρα και μεταξύ των ιερωμένων θα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν θα εσφαλμένη άποψη και μεταξύ των γιατρών υπάρχουν άνθρωποι με εσφαλμένη γνώμη και μεταξύ δημοσιογράφων που παρουσιάζουν τα πράγματα με μια εσφαλμένη εικόνα. Οπότε και μεταξύ των ιερωμένων υπάρχουν άνθρωποι  όπως και στους πιστούς, που συγχέουν την πίστη με την ιατρική. Εγώ δεν είδα ποτέ την πίστη απέναντί μου, η ορθόδοξη πίστη ήταν πάντα στο πλάι μου και όσο μπορώ να προσφέρω και προσπαθώ να είμαι χρήσιμος τόσο είναι στο πλάι μου. Ναι,  κάνουμε την προσευχή μας, ανάβουμε το κερί, πιστεύουμε, από κει και πέρα εάν ασθενούμε απευθυνόμαστε στον γιατρό, στην κλινική στο Νοσοκομείο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαλινδρέτος.

Μεγαλύτερο το ποσοστό κορωνοϊού στην κοινότητα
Με αφορμή τη διασπορά του κορωνοϊού σε ασθενείς στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Βόλου, που είχε ως αποτέλεσμα να νοσήσουν οκτώ ασθενείς συγκεκριμένης βάρδιας, ενώ νοσεί ένας γιατρός και τρεις νοσηλευτές, ο κ. Μαλινδρέτος σημείωσε πως τα τα περισσότερα περιστατικά σχετίζονταν με τον ασθενή «μηδέν».
Ωστόσο, ο ίδιος βλέποντας ότι υπήρχαν και κρούσματα άσχετα μεταξύ τους, από άσχετη περιοχή και σε άσχετο χρόνο, άλλες ώρες, άλλη μέρα και σε άλλη βάρδια, υποπτεύθηκε, όπως μετέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ  ότι το ποσοστό του κορωνοϊού στην πόλη είναι μεγαλύτερο από αυτό που πιστεύεται κι αποδεικνύεται από τα rapid τεστ που γίνονται από τον Δήμο και την Περιφέρεια.
Επιπλέον, η πεποίθηση αυτή του γιατροί έγκειται και στα αποτελέσματα των ασθενών της Μονάδας, οι οποίοι περνούν από screening, δηλαδή από συνεχή τεστ.
«Το ποσοστό εξάπλωσης του κορωνοϊού στην κοινότητα είναι μεγαλύτερο από 8% που πιστεύαμε, άρα και το ποσοστό των νεφροπαθών που φέρουν τον ιό είναι αντίστοιχο με αυτό που θα είναι στην κοινωνία. Είναι και μια ευαίσθητη ομάδα που είναι επιρρεπής σε λοιμώξεις και θα πρέπει να προσέχει», επεσήμανε ο κ. Μαλινδρέτος.
Ο ίδιος σημείωσε πως και πριν το εν λόγω περιστατικό με τον ασθενή μηδέν που φέρεται να μετέδωσε τον ιό και σε άλλους αιμοκαθαιρόμενους, αλλά και μετά γίνονται συνεχή τεστ στους ασθενείς, ενώ τα μέτρα που έχει λάβει η Μονάδα είναι αυστηρότατα.
Σημειώνεται δε, πως οι θετικοί στον ιό αιμοκαθαιρόμενοι, που σε σύνολο είναι 15 βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους όμως προσέρχονται στο Νοσοκομείο για τη θεραπεία τους, η οποία γίνεται σε διαφορετική και συγκεκριμένη βάρδια από τους υπόλοιπους αιμοκαθαιρόμενους. Παράλληλα, στη Μονάδα πλέον έρχονται για αιμοκάθαρση και πέντε θετικοί στον κορωνοϊό αιμοκαθαιρόμενου, που μέχρι πρότινος επισκέπτονταν ιδιωτικές κλινικές για τη θεραπεία τους.
Ο κ. Μαλινδρέτος σημείωσε πως ο γιατρός της Μονάδας που νοσεί, βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι του και είναι καλά στην υγεία του καθώς τα συμπτώματά του είναι ήπια, ενώ ο ίδιος με τον Διευθυντή της Μονάδας είναι οι δύο εναπομείναντες ιατροί. «Σηκώνουμε αυτό το βάρος , όσο δύσκολο κι αν είναι με χαρά για να προσφέρουμε. Ακόμη κι ένας γιατρός να μείνει, πάλι θα συνεχίσει να σηκώνει αυτό το βάρος και να προσφέρει στους ασθενείς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Όσα αναλώσιμα κι αν μας φέρουν, τα καταναλώνουμε
Σε ότι αφορά τα αναλώσιμα υλικά κι αν υπάρχει επάρκεια ή μη σε αυτά, ο κ. Μαλινδρέτος σχολίασε πως όσα και να παρέχει η πολιτεία, αυτά καταναλώνονται.
«Τα γάντια πρέπει να τα αλλάζεις από ασθενή σε ασθενή. Και φοράμε και διπλά γάντια και μάσκες διπλές και τριπλές ανάλογα με την ανάγκη. Οταν μπαίνεις σε ένα περιβάλλον με ασθενείς που νοσούν, θα φορέσεις διπλά γάντια και μάσκες και στολή για να προστατεύσεις και αυτούς και τους ανθρώπους έξω από το Νοσοκομείο. Εξυπηρετούμε ασθενείς θετικούς στον κορωνοϊό, γι’ αυτό και ντυνόμαστε με τις ολόσωμες στολές, λαμβάνονται αυστηρότατα μέτρα προστασίας και για μας και για τους υπόλοιπους», τόνισε ο ίδιος, ο οποίος έδωσε και τη θετική είδηση της ημέρας πως ένας από τους δύο αιμοκαθαιρούμενους θετικούς στον κορωνοϊό που νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο Βόλου, έλαβε χθες εξιτήριο και συμπλήρωσε πως οι υπόλοιποι βρίσκονται στα σπίτια τους, προσέρχονται για τη θεραπεία τους και μόνο εάν χρειαστεί θα νοσηλευτούν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.