Σταμόπουλος: «Να επανεξετάσει ο Δήμος Αλμυρού την ανακοίνωσή του για την σίτιση των αδέσποτων»

Σφοδρές αντιδράσεις από φιλόζωους

Σφοδρές αντιδράσεις έφερε στον Δήμο Αλμυρού η ανακοίνωση του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Γιάννης Εκίζογλου που καλεί τους κατοίκους να μην σιτίζουν και να μην παρέχουν νερό σε αδέσποτα τόσο έξω από οικίες όσο και σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους διότι αφενός, όπως σημειώνει,  δημιουργούνται αγέλες, αφετέρου το αδέσποτο που δέχεται τροφή στα σημεία αυτά, τα θεωρεί “δικό” του χώρο και αποκτά επιθετική συμπεριφορά προς τους διερχόμενους πολίτες. Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος στην ανακοίνωσή του τονίζει πως οι παραβάτες θα τιμωρούνται και με πρόστιμα.

Οι φιλόζωοι της περιοχής ξεσηκώθηκαν και αντέδρασαν με την προτροπή αυτή, χαρακτηρίζοντάς την απάνθρωπη αλλά και μη ισχύουσα από το νομικό πλαίσιο. Ο πρόεδρος του Κτηνιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Παύλος Σταμόπουλος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή τονίζοντας ότι τίθεται και νομικό αλλά πρωτίστως ηθικό ζήτημα.

«Είναι ένα μέτρο που κινείται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση , γιατί πέρα από τις νομικές προεκτάσεις που έχει, έχει και ηθικές. Σε ότι αφορά τη νομοθεσία, ορίζεται σαφώς πως η παροχή τροφής και νερού και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες υγιεινής για όλους καθώς και οι κανόνες ευζωίας των ζώων.

Ο νόμος είναι ξεκάθαρος σε αυτό το κομμάτι. Θεωρώ ότι ο Δήμος θα πρέπει να επανεκτιμήσει την απόφασή του αυτή γιατί αντιτίθεται στο ισχύον νομικό πλαίσιο. Σε ότι αφορά στο νομικό κομμάτι τίθεται αυτομάτως μία ευθεία παρέμβαση στο νομικό πλαίσιο που ισχύει.

Δεν μπορεί μία απόφαση Δήμου, ή δημοτικού συμβουλίου να υπερβαίνει ένα ισχύον νομικό πλαίσιο κι αυτό καθιστά την εν λόγω ανακοίνωση προβληματική ειδικά στο σημείο που αναγράφει ότι προκύπτουν και πρόστιμα από αυτή την ενέργεια των δημοτών», εξήγησε ο κ. Σταμόπουλος.

Ωστόσο, ο ίδιος δεν έμεινε μόνο στο νομικό πλαίσιο, αλλά κυρίως πρόταξε το ηθικό ζήτημα που προκύπτει, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

«Θεωρώ ότι είναι λάθος ένα μέτρο που αφορά στη στέρηση νερού και φαγητού σε αδέσποτα ζώα. Εφόσον μιλάμε για αδέσποτα, αυτά βρίσκονται υπό την ευθύνη και την εποπτεία των Δήμων. Αυτό ισχύει και σε προηγούμενα νομικά πλαίσια, οπότε πρακτικά ο Δήμος είναι υπεύθυνος. Κατανοούμε φυσικά ότι ο Δήμος Αλμυρού έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τα αδέσποτα, είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο δεν έχει καταφέρει να επιλύσει. Χρειάζεται πολύ «γερή» χρηματοδότηση ειδικά για τον Δήμο Αλμυρού για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτό το πρόβλημα. Δυστυχώς όμως με τη λήψη τέτοιων μέτρων τίθεται θέμα ευζωίας των ζώων», σημείωσε.

Υπογράμμισε πως εάν αυτή η ανακοίνωση δεν ανακληθεί, τότε εείναι σημαντικό  ο Δήμος να φροντίσει για τη σίτιση των ζώων, τοποθετώντας τουλάχιστον ταΐστρες σε συγκεκριμένα σημεία ώστε να μπορούν τα ζώα να τρέφονται.

«Είναι λάθος να μιλάμε για στέρηση φαγητού και νερού τόσο από νομική πλευρά πολύ δε περισσότερο από την ηθική πλευρά. Θεωρώ ότι θα πρέπει ο δήμος να επεξεργαστεί άλλα μέτρα που ίσως και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οδηγήσουν σε μία επίλυση του προβλήματος.

Είναι ανήθικο να στερούμε φαγητό και νερό από ζώα, γιατί μόνο τα αδέσποτα ζώα δεν φταίνε για την παρουσία τους στους δρόμους. Πάντα φταίμε εμείς, που δεν λάβαμε μέτρα ή δεν εφαρμόσαμε νόμους ώστε να περιορίσουμε το θέμα αυτό», κατέληξε ο κ. Σταμόπουλος, ο οποίος έγινε δέκτης πολλών παραπόνων και αντιδράσεων από κατοίκους του Αλμυρού και όχι μόνο για την ανακοίνωση αυτή που εκδόθηκε.

Τέλος, ο ίδιος αναφέρθηκε και στις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει οι κτηνίατροι, αναφορικά με την τροποποίηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου για τα αδέσποτα, επισημαίνοντας ότι ο νόμος είναι προβληματικός και ανεφάρμοστος και αυτό φαίνεται καθώς ήδη έχουν γίνει 65 τροποποιήσεις.

«Περιμένουμε συγκεκριμένα άρθρα του νόμου, όπου θίγεται ευθέως το επάγγελμα του κτηνιάτρου, κι εκεί δεν έχουμε δει ακόμη βασικές αλλαγές που διασφαλίζουν και κατοχυρώνουν τον κτηνίατρο ως προς την άσκηση του επαγγέλματος», επεσήμανε.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.