Περιφερειακό Συμβούλιο: “Ναι” σε εργοστάσιο ανακύκλωσης απορριμμάτων, “όχι” στο srf

Οι υπόλοιπες παρατάξεις καταψήφισαν τη μελέτη

Υπό τις ισχυρες αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν πέριξ του κτιρίου της Περιφέρειας της Λάρισας και με την παρουσία Βολιωτών που διαμαρτύρονταν για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής srf, το περιφερειακό συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά, σε εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων, όμως τέθηκε κατά στην παραγωγή ποσότητας srf/rdf. Οι υπόλοιπες παρατάξεις καταψήφισαν τη μελέτη για εργοστάσιο παραγωγής srf ενώ αντιτάχθηκαν και στην καύση εν γένει.

Τέσσερις σχεδόν ώρες διήρκησε η συζήτηση στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, για την Περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου «Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων Βόλου.
Η πρόταση που επικράτησε και αποτέλεσε ουσιαστικά θέση της περιφερειακής αρχής ήταν εκείνη της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη η οποία στήριξε την δημιουργία εργοστασίου, τέθηκε όμως κατά της παραγωγής srf.

Δωροθέα Κολυνδρίνη: Δεν συμφωνώ με την παραγωγή
ενός υλικού που προσφέρεται μόνο για καύση


Η Αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως συμφωνεί με τη δημιουργία εργοστασίου, το οποίο όμως δεν θα παράγει, σε καμία ποσότητα το υλικό SRF και RDF.
«Οι λόγοι για τους οποίους διαφωνώ για την παραγωγή του εν λόγω εναλλακτικού καυσίμου, είναι οι ίδιοι για τους οποίους ψήφισα και εισηγήθηκα την παύση της καύσης RDF και SRF, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Δεν μπορώ να συμφωνήσω με την παραγωγή ενός υλικού που προσφέρεται μόνο για καύση και αυτό γιατί διαθέτω μνήμη ελέφαντα σε αντίθεση με πολλούς.
Κυκλική οικονομία σημαίνει παραγωγή ύλης, από την αξιοποίηση και την επεξεργασία αποβλήτων, η οποία δε προκαλεί επιπρόσθετη βλάβη στο περιβάλλον, κάτι για το οποίο προς στιγμήν δεν έχω πεισθεί.
Διαφωνώ λοιπόν ως προ το σκέλος της παραγωγής 20.000 τόνων SRF το χρόνο από το εν λόγω εργοστάσιο ασχέτως του αν είναι λίγη ή μικρή η ποσότητά του. Συμφωνώ με το να διατεθεί το όποιο υπόλειμμα σε χώρους υγειονομικής ταφής, αφού μετά από διαλογή στην πηγή, μετά από κατάλληλη επεξεργασία, μπορούν να προκύψουν, ανακυκλώσιμα υλικά, κομποστοποίηση, αδρανή υλικά.
Θεωρώ ότι η κυκλική οικονομία είναι μονόδρομος, ωστόσο επαναλαμβάνω, διαφωνώ με την παράμετρο που αφορά την παραγωγή του συγκεκριμένου εναλλακτικού καυσίμου», σημείωσε σχετικά.
Η ίδια τόνισε πως το Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν το μοναδικό πολιτικό όργανο, που πήρε σαφή θέση δύο φορές για την καύση rdf, ενώ καταδίκασε κάθε μορφής βία, με αφορμή τα επεισόδια στο συλλαλητήριο του Σαββάτου.
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν το λόγο πήρε το μέλος της Επιτροπής Πολιτών κ. Στέλιος Λημνιός, ο οποίος έκανε λόγο για αδράνεια της περιφερειακής αρχής, αναφορικά με το δίκτυο σταθμών μέτρησης στο Βόλο, που δεν υπάρχει, με την κ. Κολυνδρίνη να τον αποκαλεί ανεκδιήγητο και να λέει πως «Οι μαγκιές σας δεν περνάνε. Εδώ είναι η Βουλή της Θεσσαλίας».

Κώστας Αγοραστός: Εμείς διαφυλάττουμε τη δημόσια υγεία

Ο Περιφερειάρχης από την πλευρά του εξέθεσε για ακόμη μία φορά όσα έχει πράξει και όσα προωθεί η περιφέρεια στον τομέα του περιβάλλοντος, έριξε τα βέλη του στην ομάδα Γουργουλιάνη- Σαχαρίδη, χαρακτηρίζοντας «ύποπτο» το χρόνο έκδοσης των αποτελεσμάτων της έρευνάς τους για την αέρια ρύπανση στο Βόλο, ενώ είπε χαρακτηριστικά πως «Εμείς υπερασπιζόμαστε την υγεία των πολιτών. Θα πάμε στον εισαγγελέα, όσους λοιδορούν το Βόλο».
Για την παρουσία της αστυνομίας έξω από το κτήριο της Περιφέρειας, ο κ. Αγοραστός δέχτηκε την αντίδραση περιφερειακού συμβούλου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που ζήτησε να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις από το κτήριο, με τον περιφερειάρχη να αναφέρει πως «Σεβόμαστε τους δημοκρατικούς θεσμούς και την ελευθερία λόγου. Το θέμα της ασφάλειας των πολιτών είναι θέμα δημόσιας τάξης και ευθυνη της αστυνομίας».
Στην αρχή της τοποθέτησής του υποστήριξε πως είναι η ώρα της αλήθειας και πως θα πέσουν οι μάσκες για να ακουστεί αλήθεια. Τόνισε πως αυτοί που δημιουργούν το πρόβλημα, σπέρνουν διχόνοια στην κοινωνία, έκανε λόγο για fake news, καθώς η Περιφέρεια δεν λαμβάνει απόφαση για το εργοστάσιο, μιας και ο ρόλος της είναι γνωμοδοτικός, επισημαίνοντας πως ο εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων γίνεται από το Υπουργείο και την κυβέρνηση.

Αλ. Μεϊκοπουλος: Έκτο σενάριο η παραγωγή srf στη διαχείριση των απορριμμάτων

Παρών στο περιφερειακό συμβούλιο ήταν ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και τόνισε πως οι τεχνικές παραγωγής srf για τη διαχείριση των απορριμμάτων βρίσκονται στο 6ο κατά σειρά σενάριο, καθώς πρώτα γίνεται η ανακύκλωση στην πηγή κι έπειτα άλλες παρεμβάσεις.
«Πρώτα κάνουμε την ανακύκλωση στη πηγή και μετά υπάρχουν επτά σενάρια. Το 6ο είναι οι τεχνικές παραγωγής srf. Σε καμία πρωτεύουσα νομού στη Θεσσαλία δεν έχουμε εξαντλήσει την ανακύκλωση.
Μεταφέρω την αγωνία των Βολιωτών και δεν είναι αδικαιολόγητη. Υπάρχουν εθνικοί σχεδιασμοί, αλλά υπάρχουν και ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Δεν είναι μόνο οι τσιμεντοβιομηχανίες, αλλά τα ΙΧ, τα τζάκια. Στο Βόλο , έχουμε «πλάτη» το βουνό και δεν μπορεί να υπάρξουν αέρια ρεύματα για να καθαρίσουν ατμόσφαιρα. Υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για καύση δευτερογενών εναλλακτικών καυσίμων. Υπάρχει κρατικός φορέας που να πιστοποιεί ότι η ΑΓΕΤ καίει σωστά; Για να έχουμε εικόνα πρέπει να έχουμε δίκτυο μετρητών. Ο ένας μετρητής της Περιφέρειας μετά τα ΡΜ 2,5 και ΡΜ 10, όμως δεν καταγράφει άλλους ρύπους. Να ζητήσετε τερματισμό κάθε βιομηχανικής εγκατάστασης που ρυπαίνει, να έρθετε στο Βόλο να γίνει δημόσια διαβούλευση μαζί με επιστημονικούς φορείς. Θα είστε πράσινος Περιφερειάρχης αν ακούσετε το κόσμο του Βόλου και γίνεται κομμάτι της λύσης» είπε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναλύοντας τη γνώμη του και απευθυνόμενος στο τέλος στον Περιφερειάρχη.

Καταψήφισαν οι μειοψηφίες

Οι υπόλοιπες παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου είχαν αρνητική στάση στην γνωμοδότηση για το εργοστάσιο srf ενώ δήλωσαν αντίθετοι και σε οποιαδήποτε μορφής καύση. Το λόγο έλαβε και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί για το Βόλο» κ. Ιάσονας Αποστολάκης, αλλά και ο πρώην Βουλευτής του ΚΚΕ κ. Στεργίου που σχολίασε ως παραπλανητική την τοποθέτηση της κ. Κολυνδρίνη. Παρών ήταν και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Στυλιανός Διαμαντίδης που ανέφερε πως η χώρα πρέπει να απορροφήσει τα κονδύλια για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ είπε πως ο Αχ. Μπέος έλαβε 58% γιατί οι πολίτες γνώριζαν ότι θα γίνει το εργοστάσιο και δεν έκρυψε κάτι. Με αυτό το δεδομένο ψηφίστηκε το 2017.

Βολιώτες με πανό στη Λάρισα υπό τον αστυνομικό κλοιό


Έξω από το κτήριο της Περιφέρειας στη Λαρισα βρέθηκαν από νωρίς το απόγευμα πολλοί Βολιώτες, οι οποίοι πραγματοποίησαν κινητοποίηση αντιδρώντας στη δημιουργία του εργοστασίου srf. Οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν πολύ ισχυρές, ευτυχώς όμως δεν υπήρξε ένταση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.