Οκτώ μήνες από τις πλημμύρες που σάρωσαν τη Θεσσαλία κι ακόμη οι πληγές είναι ανοιχτές

Οκτώ μήνες έχουν περάσει από τις ημέρες του Σεπτεμβρίου 2023 που κανείς – κυρίως από τους κατοίκους της Θεσσαλίας – δεν μπορεί να ξεχάσει… Τότε που άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, συμπολίτες ξεσπιτώθηκαν και καταστράφηκαν οικονομικά, χωριά και τεράστιες εκτάσεις βρέθηκαν κάτω από το νερό, η Λάρισα πέρασε τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Με δεδομένο το χρονικό διάστημα που έχει κυλήσει μπορεί να γίνει ένας πρώτος απολογισμός… Βασικά «ψήγματα» του είναι η ελλιπής διαχείριση από την πλευρά της Κυβέρνησης. Βέβαια… βιασύνη διαπιστώθηκε στην άφιξη της ολλανδικής εταιρείας HVA, η οποία άφησε ένα σχέδιο περιορισμένης χρονικά διαβούλευσης, στα αγγλικά και πλέον φαίνεται πως αυτό το κείμενο θα αποτελέσει τη βάση του σχεδιασμού της Κυβέρνησης. Βέβαια, όλα όσα περιγράφονται στο συγκεκριμένο κείμενο δεν σημαίνει πως είναι λάθος, όμως η σπουδή π.χ. σε ότι αφορά τη διαχείριση του νερού να αναληφθεί από Ανώνυμη Εταιρεία, προκαλεί – τουλάχιστον – προβληματισμό.

Από την πλευρά της η νέα περιφερειακή Αρχή έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, προχωρώντας σε βασικά έργα καθαρισμού και αποκαταστάσεων, έτσι ώστε να γίνουν τα απολύτως απαραίτητα για την κατά το δυνατόν ανθεκτικότητα των  ήδη επιβαρυμένων περιοχών. Συνάμα κατέθεσε κοστολογημένο πακέτο προτάσεων που καλείται να λάβει υπόψη η Κυβέρνηση.

Πάντως, η Θεσσαλία παραμένει ακόμη βαθιά πληγωμένη… Πολίτες δεν έχουν λάβει αποζημιώσεις, γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις βρίσκονται κάτω από το νερό, χωριά ερημωμένα περιμένουν να δοθεί προοπτική ώστε να επιστρέψουν και πάλι οι κάτοικοι και πολλά άλλα…

Εν κατακλείδι η Θεσσαλία – οκτώ μήνες μετά – ακόμη περιμένει πολλά…

 

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.