Πέτρος Βαφίνης στο Ράδιο ΕΝΑ: «Στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου επικρατεί μια έρημος»

Ο Δήμαρχος Αλοννήσου με την ολόσωμη στολή για την προστασία του από τον κορωνοϊό τη στιγμή της συνδρομής του στη μεταφορά ασθενούς από την Αλόννησο στο Νοσοκομείο Βόλου
Ενώ «σαπίζουν» μηχανήματα αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

Μέχρι και τον οδηγό ασθενοφόρου έκανε την Τρίτη ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης προκειμένου να μεταφερθεί με ασφάλεια στο Νοσοκομείο Βόλου, 72χρονος ασθενής με κορωνοϊό. Μιλώντας ο Δήμαρχος στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για την περιπέτεια αυτή, ήρθε στην επιφάνεια η τραγική υποστελέχωση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου του νησιού, το οποίο πλέον στηρίζεται σε μόλις δύο αγροτικούς ιατρούς, ενώ ιατρικά μηχανήματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ «σαπίζουν» μιας και δεν υπάρχει προσωπικό να τα χειριστεί.

Για έρημο και όχι για …απλή υποστελέχωση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Αλοννήσου κάνει λόγο ο Δήμαρχος του νησιού, ο οποίος μέσα από το Ράδιο ΕΝΑ για ακόμη μία φορά μετέφερε την τραγική εικόνα που επικρατεί στο νησί των Β. Σποράδων στον χώρο της υγείας.
« Μέχρι το 2010 το Περιφερειακό Ιατρείο ήταν πλήρως στελεχωμένο. Είχε 10 άτομα προσωπικό. Γιατί μέχρι το 2010 ήταν στελεχωμένο; Τι κάνανε όλοι οι προηγούμενοι; Δεν ξέρω τι μυστικό είχαν βρει και ήταν στελεχωμένο. Δεν μπορείς να έχεις ακτινολογικό μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας , που κοστίζει πάνω από 150.000 ευρώ και προήλθε από δωρεά και αυτή τη στιγμή να σαπίζει. Και να πέσω να γλιστρήσω και να πονάει το χέρι μου πρέπει να πάω στον Βόλο για ακτινογραφία, ενώ μπορώ να το κάνω εδώ αλλά δεν έχω χειριστή ακτινολογικού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαφίνης.
Μέχρι και το καλοκαίρι υπήρχε χειρίστρια του ακτινολογικού όμως υπήρξε κάποιος διαγωνισμός για μονιμοποιήσεις, όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος και η εν λόγω χειρίστρια πέρασε στην πόλη καταγωγής της, ενώ ακόμη η θέση στο Ιατρείο Αλοννήσου δεν έχει πληρωθεί.
Μάλιστα, το ακτινολογικό μηχάνημα είναι τόσο σύγχρονο, που η ακτινογραφία μπορεί να σταλεί στον Βόλο, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα και να γίνει εξ αποστάσεως ακόμη και διάγνωση εάν δεν υπάρχει εξειδικευμένος γιατρός.
Το Περιφερειακό Ιατρείο όμως ήταν πλήρως στελεχωμένο καθώς είχε και παιδίατρο και μαία και παρασκευαστή, μέχρι και οδοντίατρο!
«Στον κάτω όροφο του Ιατρείου υπάρχει ένα οδοντιατρείο υπερσύγχρονο, εκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2011 υπήρχε και οδοντίατρος, όμως τελείωσε η σύμβασή του και τέλος. Είχαμε και παιδίατρο, με τη θέση να προβλέπεται, όμως κάποιοι θεωρούν πλέον αυτή την ειδικότητα περιττή για εμάς», υπογράμμισε ο κ. Βαφίνης.
Αυτή τη στιγμή στο Περιφερειακό Ιατρείο υπηρετούν μόλις δύο αγροτικοί ιατροί, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τις πανεπιστημιακές σπουδές τους κι έχουν κάνει ένα μήνα από την ειδικότητά τους.
Ο Δήμαρχος τους ευχαριστεί για την προσφορά τους και μάλιστα τους αποκαλεί και παιδιά του, όμως τονίζει πως δεν μπορούν δύο αγροτικοί ιατροί να είναι στο Ιατρείο μόνοι τους. Πρέπει να υπάρχει ένας Διευθυντής, ένας ειδικευμένος γιατρός γενικής ιατρικής ή παθολογίας. Για το λόγο αυτό ο κ. Βαφίνης είχε καταθέσει και μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα.
«Δεν ιδρώνει το αφτί κανενός; Όταν ένας Δήμαρχος κάνει μια παρατυπία για το παραμικρό πάει στον Εισαγγελέα. Όταν όμως θα χαθεί μια ζωή από την αμέλεια είτε Υπουργού, Υφυπουργού δεν θα ιδρώσει κανενός το αφτί. Ας σοβαρευτούμε, ας κοιτάξουμε τα νησιά, όλα τα νησιά της Ελλάδας, γιατί ιδίως τα μικρά νησιά έχουν το ίδιο πρόβλημα, όπως και τα ορεινά χωριά. Τουλάχιστον στο κομμάτι της υγείας. Μπορεί να λείπει ένας γυμναστής από ένα Γυμνάσιο, λες δεν πειράζει, αν και το θέλουμε όλοι τα σχολεία μας να είναι πλήρως καλυμμένα. Αλλά εάν δεν έχουμε γιατρό, μπορώ να κάνω τον οδηγό ασθενοφόρου όταν χρειαστεί, όταν έχουν εξαντληθεί οι βάρδιες, αλλά δεν μπορώ να κάνω τον γιατρό. Όσο και να θέλω, όσο και φιλότιμο να έχω, δεν μπορώ», υπογράμμισε ο Δήμαρχος, ο οποίος ανέφερε πως εκείνος που επικοινώνησε μαζί του ήταν ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Λιούπης, ο οποίος του μετέφερε πως θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να στελεχωθεί το περιφερειακό ιατρείο.
«Στο γραφείο μου έχω έναν τεράστιο φάκελο που γράφει Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου και είναι γεμάτος με επιστολές. Τους έχω επισκεφθεί όλους, εκτός από τις επιστολές. Πήγα στο γραφείο τους, έστειλα μετά επιστολές. Μιλάμε, όχι για υποστελέχωση αλλά για έρημο. Δεν υπάρχει τίποτα. Δεν υπάρχει ένας διευθυντής, ήρθε η νοσηλεύτρια τις προάλλες να μου ζητήσει ένα φαξ για τις συνταγές και έδωσα το δικό μου. Συνέχεια συνδράμουμε και βοηθάμε, αλλά πρέπει να υπάρχει ένας Διευθυντής που εκτός από τα ιατρικά θα ασχοληθεί και με τα διοικητικά. Ποιος θα κάνει τον Διευθυντή, ο αγροτικός που ήρθε για οκτώ μήνες; Το πρόβλημα αυτό υπάρχει από το 2010, δεν έγινε χθες», κατέληξε ο κ. Βαφίνης.
Τέλος, να σημειωθεί πως ο ίδιος έχει θέσει τον εαυτό του σε κατ’ οίκον περιορισμό καθώς συμμετείχε στην μεταφορά ασθενούς με κορωνοϊό από την Αλόννησο στον Βόλο και όπως ανέφερε αν και είχε λάβει όλα τα μέτρα, είχε φορέσει την ειδική στολή, θεώρησε σωστό να αυτοπεριοριστεί για μερικές ημέρες, να υποβληθεί σε τεστ, προκειμένου να διαφυλάξει την δημόσια υγεία και να μην θέσει σε κίνδυνο κανέναν συμπολίτη του.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.