Πιο γρήγορη πλέον η διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα και ευκολότερες οι θεραπείες

Όπως ανέφερε ο Σωτ. Ρουσογιάννης πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας Μαγνησίας

Άλλαξαν τα δεδομένα τα τελευταία χρόνια ως προς τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα, με γρήγορη διάγνωση και ευκολότερες θεραπείες, σύμφωνα με τον Σωτήρη Ρουσογιάννη χειρουργό και πρόεδρο του παραρτήματος Μαγνησίας Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Ο κ. Ρουσογιάννης μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή και αφορμή επιστημονική εκδήλωση με θέμα τον καρκίνο που πνεύμονα διοργανώνει σήμερα Σάββατο 17 Φεβρουαρίου στις 18:00 στο Συνεδριακό Κέντρο «Forum», στην οδό Δεληγιώργη 9 στον Βόλο, το παράρτημα Μαγνησίας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας.
Όπως ανέφερε, αυτό που θα αναλυθεί στην εκδήλωση είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση. Συντονιστής θα είναι ο καθηγητής Ιατρικής του Π.Θ κ. Κώστας Γουργουλιάνης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης ομιλητές θα είναι ο κ. Γιώργος Καπότσης πνευμονολόγος από τον Βόλο, που θα μιλήσει για τις μεθόδους διακοπής του καπνίσματος και η κ. Ελένη Καρέτση, διευθύντρια του Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας, που θα αναφερθεί στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα.

Βοηθά η αξονική τομογραφία
χαμηλής ακτινοβολίας

Ο κ. Ρουσογιάννης ανέφερε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι κυρίως για τους συμπολίτες μας, για να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν στη διακοπή του καπνίσματος και στα οφέλη που προσφέρει στη μείωση των επιπτώσεων του καρκίνου του πνεύμονα, όσο και στις άλλες πνευμονοπάθειες, αλλά και να ενημερωθεί για τις σύγχρονες μεθόδους έγκαιρης διάγνωσης, όπως η αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας, που έχει φανεί από μελέτες ότι βοηθάει πολύ στη μείωση της θνητότητας από τον καρκίνο του πνεύμονα.
«Πλέον υπάρχουν οι μέθοδοι , της πιο γρήγορης διάγνωσης και όσο πιο γρήγορα έχουμε τη διάγνωση, τόσο πιο εύκολες είναι οι θεραπείες. Η αλήθεια είναι ότι ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας από τους πιο φονικούς καρκίνους στην ιατρική, είναι η κυριότερη αιτία θανάτου από καρκίνους στην Ελλάδα, τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες», τόνισε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπιστεί.

Υπάρχει ελπίδα ότι κάποια στιγμή
θα μπει σε πρόγραμμα Πανελλήνιο

Ο ένας είναι να τον προλάβουμε, με δράσεις που μειώνουν το ποσοστό των ανθρώπων που νοσούν, με κυριότερη δράση τη διακοπή του καπνίσματος, στο οποίο οφείλεται το 80% των νόσων του πνεύμονα και το μήνυμα είναι ότι αν κόψουμε το κάπνισμα, θα μειωθούν κατά πολύ τα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα.
Επίσης η έγκαιρη διάγνωση είναι πολύ σημαντική, γιατί είναι άλλο να βρίσκεις έναν καρκίνο σε αρχικό στάδιο που είναι θεραπεύσιμος και η ιάσιμος και άλλο να τον βρεις σε προχωρημένο στάδιο, οπότε η πρόληψη αρχίζει και μπαίνει στην ιατρική φαρέτρα και υπάρχει ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα μπει σε πρόγραμμα Πανελλήνιο ώστε οι καπνιστές ηλικίας άνω των 60 ετών να μπορούν να υποβάλλοντα σε αξονικές τομογραφίες και να βρίσκονται καρκίνοι σε μικρά στάδια, που να μπορούν να θεραπευτούν.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη συνέχεια, και μετά τις ενημερωτικές ομιλίες, στον χώρο του συνεδριακού θα πραγματοποιηθεί και η κοπή πίτας του παραρτήματος Ν. Μαγνησίας συνοδεία των μουσικών Εύας Παυλακούδη στο τραγούδι, Ανδρέα Αγγελή στο μπουζούκι και Νίκου Βελέντζα στην κιθάρα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.