Περιορισμός μετακινήσεων και εργασία από το σπίτι για την πλειοψηφία των πολιτών (ηχητικό)

Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα έρευνας του ΑΠΘ με τη συμμετοχή και Βολιωτών

O αριθμός αλλά και ο τρόπος των μετακινήσεων όλων των Ελλήνων έχουν αλλάξει δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας των μέτρων που έχουν παρθεί για τον κορωνοϊό, με τα πρώτα συμπεράσματα να έρχονται στο προσκήνιο από την έρευνα που εκπονεί το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Αυτά τα πρώτα συμπεράσματα παρουσίασε μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102.5 και στον Ηλία Κουτσερή, ο επίκουρος καθηγητής συγκοινωνιακού σχεδιασμού και διαχείρισης κινητικότητας, Ιωάννης Πολίτης, τα οποία αφορούν και τη Μαγνησία, μιας και η έρευνα διεξάγεται σε πανελλαδικό επίπεδο.

«Ουσιαστικά το ερωτηματολόγιο καλεί τους πολίτες να θυμηθούν την προηγούμενη ημέρα, από τις πρωινές έως τις βραδινές μετακινήσεις και μπορεί ο καθένας να αποτυπώσει αυτές τις μετακινήσεις. Ως πρώτο συμπέρασμα είναι σίγουρα το ότι έχει μειωθεί αρκετά ο αριθμός των μετακινήσεων αλλά και ότι  πάρα πολύς κόσμος δουλεύει εξ αποστάσεως» ανέφερε αρχικά ο κ. Πολίτης, χωρίς να αποκλείει πάντως τα τελικά αποτελέσματα να επιφυλάσσουν εκπλήξεις, αφού στόχος είναι να διαπιστωθεί και το αν υπάρχουν διαφορές στο προφίλ μετακίνησης ανάμεσα σε περιφέρειες ή σε μικρές και μεγάλες περιοχές, με τον ανάλογο πληθυσμό, στο πλαίσιο αναλύσεων κοινωνικοοικονομικών χαρακτηριστικών.

Σύμφωνα με τον κο Πολίτη, το βασικό αντικείμενο της έρευνας είναι η μελέτη και αξιολόγηση του συστήματος μεταφορών, που αυτή τη στιγμή τα δεδομένα την καθιστούν μοναδική. «Θέλουμε να δούμε σε τι βαθμό οι πολίτες συνεχίζουν να κάνουν τις δραστηριότητές τους, πώς μετακινούνται ακριβώς και ποιες είναι οι ανάγκες που θέλουν να καλύψουν. Παράλληλα αναζητούμε και κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά, αν για παράδειγμα συνεχίζουν και αισθάνονται το ίδιο αίσθημα ασφάλειας, εάν έχουν αλλάξει τα χαρακτηριστικά ως προς τον σκοπό μετακίνησης» σημείωσε ο  κ. Πολίτης. Παράλληλα ανέφερε ότι απώτερος σκοπός είναι να γίνουν κάποιες προβλέψεις όπως είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία, στην κοινωνική διάσταση και στο περιβάλλον, σε ό,τι αφορά τις μεταφορές.

Η έρευνα πάντως θα συνεχιστεί όσο βρίσκονται σε ισχύ τα μέτρα, αφού παραμένει άγνωστο αν αυτά στη συνέχεια θα αυστηροποιηθούν. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στους ερευνητές να διαπιστώσουν αν ανάλογα με τα μέτρα μεταβάλλονται και τα χαρακτηριστικά μετακίνησης. Oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στην έρευνα μέσω του εξής συνδέσμου:  https://changeisp.limequery.com/861566?lang=en

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.