Πόσο σκληρή είναι η ακρίβεια; Οι Βολιώτες απαντούν

Τα χρήματα παραμένουν τα ίδια, τα έξοδα αυξάνονται

Δεν υπάρχει κάτοικος αυτής της χώρας που να μην έρχεται αντιμέτωπος με το κύμα της ακρίβειας που σαρώνει την αγορά. Σε όλα τα είδη και τις υπηρεσίες, το κόστος έχει ανέβει σε δυσθεώρητα πολλές φορές ύψη, και οι περικοπές για να τα βγάλουν πέρα τα νοικοκυριά είναι πιο απαραίτητες από ποτέ.

Αυτό λένε και οι κάτοικοι του Βόλου τους οποίους ρωτήσαμε για το πώς βιώνουν και πώς αντιμετωπίζουν την όλη κατάσταση. Οι απόψεις συγκλίνουν και η στάση στις περισσότερες αν όχι σε όλες τις περιπτώσεις είναι ανάλογη. Τα χρήματα παραμένουν ίδια αν όχι λιγότερα, τα έξοδα ωστόσο αυξάνονται και όλοι και όλες προσπαθούν να μειώσουν την κατανάλωση και ν’ αρκεστούν στα απολύτως απαραίτητα.

Ρεπορτάζ: Χρυσόστομος Τρίμμης

Αργυρώ Προσμίτη-Ιδιωτική υπάλληλος

«Η κατάσταση δεν βελτιώνεται»

Προσωπικά δεν βλέπω την κατάσταση να βελτιώνεται, αλλά να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Τα απαραίτητα είδη για την καθημερινή επιβίωση έχουν γίνει πανάκριβα. Οι τιμές αυξάνονται συνέχεια. Στο σούπερ μάρκετ κοιτάμε να ψωνίσουμε μόνο προϊόντα σε προσφορά. Οι μειώσεις 5% και τα καλάθια του νοικοκυριού δεν δίνουν λύσεις. Τα Market Pass είναι σταγόνα στον ωκεανό για μία οικογένεια. Για εξόδους, δεν το συζητάμε καν, έναν καφέ αν πιούμε και πάλι κι αυτός έχει ακριβύνει αρκετά.

Δήμητρα Χατζή-Ιδιοκτήτρια κέντρου κομμωτικής

«Από το κακό στο χειρότερο»

Όλα πάνε από το κακό στο χειρότερο όσον αφορά το θέμα της ακρίβειας, εδώ και πάρα πολύ καιρό. Από την κυβέρνηση, από τα μεγάλα κεφάλια ξεκινάει το κακό και αυτοί θα πρέπει να δουν το θέμα και να δώσουν τις λύσεις που είναι άκρως απαραίτητες. Έχουμε κόψει τα πάντα, και στο σούπερ μάρκετ και στη διασκέδαση και τις εξόδους, και σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας, για να μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα στις υπόχρεώσεις μας.

Ελένη Χατζηχαραλάμπους-Συνταξιούχος

«Με έναν μισθό ή μία σύνταξη δεν τα βγάζεις πέρα»

Mε έναν απλό μισθό ή με μία μέση σύνταξη δεν τα βγάζεις πλέον πέρα, ακόμη και μόνος σου να είσαι. Τι να πρωτοπληρώσεις; Οι λογαριασμοί έρχονται συνεχώς φουσκωμένοι, οι τιμές στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης αυξάνονται κάθε εβδομάδα, τα φάρμακα είναι αναγκαία και δεν μπορείς να τα παραλείψεις. Τι άλλο να κόψουμε από την καθημερινότητά μας. Οι τιμές στα ράφια είναι τσουχτερές και τα λεφτά που παίρνουμε δεν φτάνουν.

Βασιλεία Σελανίκη-Γραφίστρια

«Όταν έχεις οικογένεια…»

Είναι πολύ δυσβάσταχτο πλέον το καθημερινό κόστος για όλα τα νοικοκυριά. Έχουμε κόψει πολλά πράγματα και μένουμε σε κάποια βασικά είδη πρώτης ανάγκης, ενώ έχουμε περιορίσει στο μέγιστο τις εξόδους σε καταστήματα εστίασης και διασκέδασης. Πλέον, προτιμούμε να αγοράζουμε προϊόντα ιδιωτικών ετικετών σούπερ μάρκετ και όχι επώνυμα. Παλαιότερα δεν τα προτιμούσαμε. Όταν έχεις παράλληλα οικογένεια, δεν μπορείς να κάνεις «εκπτώσεις» στην κατανάλωση αγαθών που ζητούν τα παιδιά. Όταν τα παιδιά ζητάνε, οι γονείς δεν μπορούν να πουν εύκολα όχι.

Αποστολία Γεωργίου-Φοροτεχνικός

«Ακριβά και τα απολύτως απαραίτητα»

»Η κατάσταση γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο δύσκολη. Πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ και για 2-3 απολύτως βασικά πράγματα, πληρώνουμε 20 και 30 ευρώ. Οι αγορές του μήνα θέλουν έναν ολόκληρο μισθό, ειδικά αν έχεις μικρά παιδιά. Μετά είναι και η θέρμανση, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα καύσιμα που παραμένουν σταθερά ψηλά, και αν έχεις να δώσεις και ενοίκιο, τότε και δύο άτομα να δουλεύουν παράλληλα, δεν μπορούν να τα βγάλουν εύκολα πέρα. Ουσιαστικά δεν ζουν, απλά προσπαθούν να επιβιώσουν!

Γιάννης Λουλούδης-Συνταξιούχος

«Eίναι ευθύνη της κυβέρνησης»

Υπάρχει φουλ ακρίβεια σε όλα τα είδη. Κάθε τόσο αγοράζουμε πράγματα, οι τιμές των οποίων ανεβαίνουν συνεχώς και δεν βλέπω πότε μπορεί να πέσουν. Δεν μπορούμε να κάνουμε άλλο υπομονή.  Είναι ευθύνη της κυβέρνησης όλη αυτή η κατάσταση και θα πρέπει να βρει άμεσα οριστικές και αποτελεσματικές λύσεις για να μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Λάδι αγοράζουμε και έχει 18 ευρώ το μικρό μπουκάλι! Δεν μπορούμε ν’ αγοράσουμε τίποτα πια και δεν ξέρω πόσο ακόμη μπορεί να αντέξει ο Έλληνας απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις.

Κατερίνα Κράβαρη-Ιδιοκτήτρια καταστήματος εστίασης

«Δεν μπορείς να μην ανεβάσεις τις τιμές»

Κάθε εβδομάδα ανεβαίνουν οι τιμές σε πολλά προϊόντα. Είναι προφανές ότι υπάρχει ακρίβεια σε όλα τα είδη. Αυτό το βλέπουμε και στο σπίτι μας και στις προμήθειες που κάνουμε για την επιχείρηση. Καμία επιχείρηση δεν μπορεί ν’ αντέξει χωρίς ν’ ανεβάσει τις τιμές στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχει. Αναγκαστικά θα το κάνει, και όσο περισσότερο αργεί, τόσο μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει.

Αγγελένα Μαυρίκη-ιδιωτική υπάλληλος

«Οι τιμές διπλασιάστηκαν»

Με την ακρίβεια κυριολεκτικά υποφέρουμε. Έχουμε μόνο έναν μισθό που μπαίνει στο σπίτι μας και τα βγάζουμε δύσκολα πέρα. Όλα τα προϊόντα έχουν ακριβύνει πάρα πολύ. Μιλάμε πλέον για διπλάσιες τιμές σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Έχετε δει πόσο έχει φτάσει το ελαιόλαδο για παράδειγμα. Είναι απλησίαστο, έχει γίνει… χρυσάφι. Κάθε μήνα έχουμε 600 ευρώ πάγια έξοδα σε λογαριασμούς κτλ. Μένουν 100-120 ευρώ για να καλύψουμε όλα τα υπόλοιπα. Οπότε δυσκολευόμαστε πάρα πολύ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.