Ρευστότητα για υποχρεώσεις που δημιούργησε η πανδημία ζητούν οι έμποροι του Αλμυρού

Στην περίοδο της πανδημίας συσσωρεύτηκαν χρέη και αναστολές πληρωμών και γραμματίων

Ρευστότητα με τη μορφή της επιδότησης και όχι ξανά δάνεια, ζητούν οι επαγγελματίες του Αλμυρού, προκειμένου να καλύψουν τις υποχρεώσεις που δημιούργησε η πανδημία, μέχρι η αγορά να βρει τον βηματισμό της και η οικονομία να αυτορυθμιστεί.
Ο Παναγιώτης Μπούντης, πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων επαρχίας Αλμυρού, μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή και ανέφερε ότι τις μέρες γιορτών του Πάσχα, στην εμπορική αγορά του Αλμυρού, οι επαγγελματίες έπιασαν το 50 ως 60% του τζίρου του 2019, κάτι που θεωρείται μήνυμα αισιοδοξίας, γιατί πέρυσι τα καταστήματα ήταν εντελώς κλειστά με μηδενικούς τζίρους.
Σύμφωνα με τον κ. Μπούντη, η κινητικότητα σιγά σιγά δείχνει να ανεβαίνει, ο κόσμος αρχίζει να ενδιαφέρεται, αρχίζουν να δημιουργούνται κίνητρα για διάφορες εκδηλώσεις, όπως γάμοι, βαφτίσεις και εκτίμησε ότι τον Μάιο σταδιακά θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

«Κλειδί» οι εμβολιασμοί

«Πιστεύω ότι θα υπάρχει κίνηση που θα ανεβαίνει σιγά – σιγά, αλλά δε νομίζω να υπάρχει η κίνηση του «ελατηρίου» και δεν θα ξέρουμε δηλαδή, από που να μαζέψουμε τους πελάτες και πώς να τους βάλουμε στη σειρά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, ανέφερε ότι το κλειδί για την ομαλοποίηση της κατάστασης στην αγορά και την επιτυχία, είναι οι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό.
Ο ίδιος είπε ότι το click inside και το click away αίρονται από τις 15 Μαΐου, οπότε η είσοδος των καταναλωτών στα καταστήματα θα είναι ανάλογα με την επιφάνεια του κάθε καταστήματος, όπως ήταν και πέρσι το καλοκαίρι.
“Θα ομαλοποιηθούμε σιγά-σιγά και η οικονομία θα αυτορυθμιστεί, ωστόσο, οι επαγγελματίες και έμποροι ζητούν χρηματοδοτικά εργαλεία, διότι στην περίοδο της πανδημίας συσσωρεύτηκαν χρέη, αναστολές πληρωμών και γραμματίων, χωρίς οι επαγγελματίες να φέρουν ευθύνη, προκειμένου να βοηθηθούν οι ίδιοι και όσοι βρίσκονται πίσω απ’ αυτούς όπως η μεταποίηση και οι προμηθευτές, που περιμένουν ρευστότητα”, επισήμανε ο κ. Μπούντης.

Αναφερόμενος στα όσα ακούγονται σχετικά με την επιδότηση παγίων με τη μορφή κουπονιών, εκτίμησε ότι βοηθάει σε μελλοντικές υποχρεώσεις που θα δημιουργηθούν, αλλά όχι τώρα που οι επαγγελματίες θέλουν ρευστότητα.
Για το πρόγραμμα e -lianiko, που είχε στόχο τη δημιουργία σελίδων για e-shop, ο κ. Μπούντης ανέφερε ότι προχώρησε κατά ένα μέρος αλλά πλέον δεν προχωράει, ακριβώς διότι απαιτεί να πληρωθεί η δαπάνη και στη συνέχεια κάποιος να πάρει τα χρήματα.

«Προχωράει το ηλεκτρονικό mall»

Τέλος, για το ηλεκτρονικό mall που δημιούργησαν οι επαγγελματίες του Αλμυρού, ο κ. Μπούντης είπε ότι προχωράει, την άλλη εβδομάδα θα γίνει αναμόρφωση της σελίδας, ενώ εκτίμησε ότι τώρα που μπαίνει η αγορά σε ομαλότητα, θα υπάρχουν και νέες συμμετοχές. Όπως είπε, κάποια καταστήματα πωλούν πράγματα μέσω του mall, που αποτελεί βιτρίνα για όσους έχουν μπει, ενώ με τις αλλαγές που θα γίνουν, θα γίνει προσελκύσιμο και πιο ευέλικτο.
Ο πρόεδρος της Ένωσης, είπε ότι στόχος είναι να βοηθηθούν τα μέλη για να δουν πως θα μπορέσουν να πάνε στην επόμενη μέρα, τόσο για τους παλιούς εμπόρους, όσο και για τα νέα παιδιά που τολμούν να ανοίξουν καταστήματα με ρούχα, παπούτσια, αρώματα κλπ. στην περιοχή του Αλμυρού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.