Σχεδίασαν βακτήρια που… στέλνουν μήνυμα στο κινητό!

Η ομάδα που κέρδισε στο διαγωνισμό του 2020
Φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πρώτευσαν σε παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής Βιολογίας

Για τη συμμετοχή της διεπιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον μεγαλύτερο διαγωνισμό συνθετικής Βιολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο iGEM, μίλησε στο «Ράδιο Ένα 102,5» και στον Ηλία Κουτσερή, ως μέλος της ομάδας ο φοιτητής του τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας, Βενέτιος Μιχελιουδάκης, καθώς η ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έφτασε στην κατάκτηση του χρυσού βραβείου!
Συνήθως ο διαγωνισμός λαμβάνει χώρα στη Βοστώνη των ΗΠΑ, ωστόσο φέτος λόγω του κορωνοϊού τα σχέδια των συμμετεχόντων παρουσιάστηκαν διαδικτυακά, με τη θεσσαλική ομάδα να αποτελείται από δέκα άτομα, από διάφορα τμήματα του Πανεπιστημίου. Τι είναι όμως η συνθετική Βιολογία; Όπως εξήγησε ο κ. Μιχελιουδάκης, πρόκειται για τη μελέτη βιολογικών συστημάτων χαρακτηρίζοντάς τα ως μηχανές, ώστε να γίνει χρήση τους σε καθημερινές ανάγκες.

«Γενετική τροποποίηση βακτηρίων»

Το σχέδιο της θεσσαλικής ομάδας ήταν η γενετική τροποποίηση βακτηρίων που εξετάζουν τις ελλείψεις στοιχείων στο ανθρώπινο έντερο που ταλαιπωρείται από χρόνιες φλεγμονές, και μέσα σε μία εδώδιμη κάψουλα μπορεί ο λήπτης να λάβει ακόμη και μήνυμα στο κινητό του για τις ελλείψεις αυτές!
«Εμείς εμπνευστήκαμε από δικούς μας ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα των χρόνιων παθήσεων φλεγμονώδους εντέρου. Κάναμε λοιπόν ένα διαγνωστικό και ένα θεραπευτικό κομμάτι, με το πρώτο να γίνεται φέτος. Του χρόνου που ο διαγωνισμός θα μεταφερθεί στο Παρίσι, θα ολοκληρώσουμε το σχέδιο με το θεραπευτικό κομμάτι» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά το μέλλον; Όπως τονίζει ο κ. Μιχελιουδάκης, στην Αμερική ξεκινούν πολλές start up επιχειρήσεις από τα iGEM project, και πέρυσι γύρω στις 100 ομάδες συζήτησαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όσον αφορά το θεσσαλικό σχέδιο πάντως, επεσήμανε ότι υπάρχει θέμα όσον αφορά το νομικό πλαίσιο με τις γενετικές τροποποιήσεις για τα εδώδιμα στοιχεία. «Για να βγει ένα τέτοιο προϊόν στην αγορά θα πρέπει να γίνουν πολλοί έλεγχοι. Εμείς απλά αποδείξαμε ότι αυτό μπορεί να γίνει με την γενετική τροποποίηση των βακτηρίων» κατέληξε ο κ. Μιχελιουδάκης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.