Εθελοντές προχώρησαν σε 120 διασώσεις στη Μαγνησία …

Τραυματισμένων, ορφανών και εγκαταλειμμένων θηλαστικών, πουλιών, ερπετών, θαλασσίων οργανισμών…

Πέντε χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος η προσκοπική ομάδα ΠΟΔΑΣ, που ιδρύθηκε στις 3 Μαρτίου 2019, σήμερα αριθμεί 300 μέλη Πανελλαδικά – 15 στο Ν. Μαγνησίας – και έχει αποστολή την περισυλλογή των τραυματισμένων ορφανών και εγκαταλειμμένων θηλαστικών, πουλιών, ερπετών, θαλασσίων οργανισμών και άλλων και αποτελούν έναν σημαντικό συντελεστή στην προστασία της άγριας ζωής.
Τα παραπάνω ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Ιωάννης Σκοτεινιώτης μέλος της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Βόλου, ο οποίος είπε ότι την ημερομηνία αυτή (3 Μαρτίου), που είναι η Παγκόσμια Ημέρα για την Άγρια Ζωή, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, επέλεξε να οργανώσει μια ομάδα διάσωσης άγριας ζωής, την προσκοπική ομάδα ΠΟΔΑΣ.

Μοναδική πρωτοβουλία

Ο κ. Σκοτεινιώτης ανέφερε ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι μοναδική και εκφράζει ως δομή τη στρατηγική και την επιλογή του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων για τη διερεύνηση των κοινωνικών παρεμβάσεων και τη συμμετοχικότητα, αναφορικά με την περισυλλογή των τραυματισμένων ορφανών και εγκαταλειμμένων θηλαστικών, πουλιών, ερπετών, θαλασσίων οργανισμών και άλλων και αποτελούν έναν σημαντικό συντελεστή στην προστασία της άγριας ζωής. «Συνάμα είμαστε συνεπίκουροι των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των κέντρων διάσωσης και περίθαλψης που υπάρχουν στη χώρα μας», τόνισε.
Ο παλιός πρόσκοπος είπε ότι στο 2019 που η όλη προσπάθεια ήταν στα σπάργανα, έγιναν οι πρώτες εκπαιδεύσεις και δειλά – δειλά έγιναν πράξη όσα οι πρόσκοποι διδάχτηκαν. «Η δική μας συμβολή αφορά στην περισυλλογή των τραυματισμένων ασθενών της άγριας ζωής. Δεν έχουν τις γνώσεις για να προσφέρουμε πρώτες βοήθειες», επισήμανε.

Σε πέντε χρόνια 120 διασώσεις

Σύμφωνα με τον κ. Σκοτεινιώτη, στο Ν. Μαγνησίας αυτά τα πέντε χρόνια έγιναν 120 διασώσεις περίπου και από την Ένωση Παλαιών Προσκόπων του 6ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Βόλου, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2023, έγιναν 10 διασώσεις.
Ο ίδιος είπε ότι υπάρχει συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, δηλαδή αν γίνει μια περισυλλογή τραυματισμένων άγριων ζώων από τους προσκόπους που πιθανόν έχουν ειδοποιηθεί από τους εθελοντές πολίτες, πρώτη ενέργεια είναι να φωτογραφηθεί η ασθενής, η φωτογραφία να σταλεί στην ανάλογη οργάνωση, που δίνει τις ανάλογες οδηγίες και να τον φροντίσουν για 10-12 ώρες που μένει στην περιοχή μας πριν τη μεταφορά του.
Ο παλιός πρόσκοπος ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Υπεραστικού ΚΕΛ Μαγνησίας κ. Δ. Κολυνδρίνη που είναι αρωγός στην προσπάθεια και η μεταφορά ασθενών γίνεται σε όποιο κέντρο απαιτείται με τα λεωφορεία δωρεάν.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.