Σπύρος Κούριας: «Στόχος μας να μάθουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν δημιουργικά την τεχνολογία»

Παιδιά από τον Βόλο ταξιδεύουν σε παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής στη Μασαχουσέτη

Γνώρισαν σε πολύ μικρή ηλικία την ρομποτική, έμαθαν να γράφουν κώδικες, διδάχθηκαν τον προγραμματισμό, συμμετείχαν σε διαγωνισμούς και κατάφεραν να ξεχωρίσουν λαμβάνοντας ένα εισιτήριο συμμετοχής σε έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς ρομποτικής στον κόσμο, στην Μασαχουσέτη. Ο λόγος για την ομάδα talodia, τις ρομποτικής ομάδας του Εργαστηρίου Talos του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που πολύ πρόσφατα κατάκτησε αυτή τη διάκριση και τώρα θα δείξει τα κατορθώματά της παγκοσμίως.

Η ομάδα talodia συμμετείχε στον διαγωνισμό Πανελλήνιο διαγωνισμό Ρομποτικής Έρευνας και Καινοτομίας FIRST LEGO LEAGUE κατακτώντας την 4η θέση και το 1ο βραβείο Innovation Project, παρουσιάζοντας ένα «ζωντανό» μουσείο για ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Η ιδέα των παιδιών από τον Βόλο ενθουσίασε και η ομάδα στις αρχές του καλοκαιριού θα συναντηθεί με άλλες 99 ομάδες από όλο τον κόσμο, στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, όπου θα συναντηθούν, θα ανταλλάξουν απόψεις και θα διαγωνιστούν πάνω στη ρομποτική.

Ο  επιστημονικός υπεύθυνος ομάδας Talos κ. Σπύρος Κούριας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη για την ομάδα talodia που κατάφερε και πέτυχε αυτή τη διάκριση αλλά και για τον στόχο της ομάδας Talos του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το όνομα talodia, δόθηκε στην ομάδα από τα ίδια τα παιδιά και σύμφωνα με τον κ. Κούργια είναι ο συνδυασμός της λέξης talos, που αφορά στην ομάδα εκπαιδευτικής ρομποτικής, που ιδρύθηκε το 2016 και ασχολείται με προγραμματισμό κώδικα και ρομποτική για παιδιά μέχρι και εφήβους και της λέξης καλώδια, ενώ την ομάδα απαρτίζου μαθητές της Ε΄ και Στ΄ τάξεων του Δημοτικού και των Α’ και Β’ τάξεων του Γυμνασίου.

«Στα προγράμματά μας οι διαβαθμίσεις είναι ηλικιακές. Σίγουρα τα παιδιά πρέπει να είναι κοντά όταν εργάζονται πάνω σε κάποια project μικρότερης κλίμακας και προσπαθούν να μάθουν πάνω σε αυτά. Όταν πρόκειται για αγωνιστικές ομάδες στις οποίες οι απαιτήσεις είναι υψηλότερες και πολύ μεγαλύτερο το εύρος δραστηριοτήτων και απρόβλεπτο είναι θεμιτό οι ηλικίες να είναι διαφορετικές ώστε ο ενθουσιασμός του μικρότερου να παντρεύεται με την εμπειρία και τη γνώση του λίγου μεγαλύτερου και να βγαίνει ένα αποτέλεσμα κοινό μέσα από τη συνεργασία», επεσήμανε ο κ. Κούριας σχετικά με τη συνεργασία παιδιών διαφορετικών ηλικιών.

Αναφερόμενος στο πρακτικό κομμάτι της ομάδας talodia ο ίδιος μετέφερε ότι ουσιαστικά τα παιδιά με τη βοήθεια της ρομποτικής δίνουν εντολές στις κατασκευές που δημιουργούν και με τη χρήση κώδικα… τις «ζωντανεύουν».

« Στην ουσία, τις κατασκευές lego που όλοι μας παλαιότερα δημιουργούσαμε και ήταν στατικές και αντικατόπτριζαν τη φαντασία μας και μόνο, πλέον σήμερα αυτές οι κατασκευές αποκτούν ζωή, υπακούουν σε εντολές που οι ίδιοι οι χρήστες, τα παιδιά , εξυπηρετούν ανάγκες στο πλαίσιο επίλυσης προβλημάτων, είναι παιχνίδια σχεδόν «ζωντανά» και ζωντανεύουν από τη χρήση κώδικα που γράφουν τα παιδιά.

Δηλαδή έχουμε και το κατασκευαστικό κομμάτι, να φτιάξουμε την κατασκευή που πρέπει να λειτουργεί μηχανικά και μηχανολογικά ορθά κι από εκεί και μετά έχουμε και το κομμάτι του προγραμματισμού που είναι ένα αυτόνομο κομμάτι που αλληλεπιδρά με την ίδια την κατασκευή», εξήγησε ο κ. Κούριας τονίζοντας ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι παιδιά  που προβληματίζονται, μαθαίνουν, διατυπώνουν υποθέσεις, λύνουν προβλήματα και συνθέτουν δύο διαφορετικούς κόσμους, της τεχνολογίας και της κατασκευής.

Βασικός στόχος της ομάδας Talos δεν είναι απαραίτητα να παραχθούν επιστήμονες σε συγκεκριμένα πεδία αν και αυτό κάποιες φορές είναι σχεδόν αναπόφευκτο.

«Ο βασικός σκοπός είναι τα παιδιά να μάθουν να χρησιμοποιούν δημιουργικά την τεχνολογία, να λύνουν προβλήματα που έχει έναν ολόκληρο κύκλο διαδικασίας, όπως το να εντοπίσουμε το πρόβλημα, να σκεφτούμε λύσεις, να δοκιμάσουμε τις λύσεις, να διαλέξουμε τη βέλτιστη μέχρι να καταλήξουμε στο σωστό αποτέλεσμα» υπογράμμισε ο επιστημονικά υπεύθυνος της ομάδας.

Τα παιδιά δημιουργώντας αυτές τις δεξιότητες είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούν στο μέλλον στα μηχανήματα του μηχανικού, όλων των ειδικοτήτων και με την έλευση της τεχνητή νοημοσύνη νέα πεδία έρχονται στο προσκήνιο. Μάλιστα παιδιά της ομάδας Talos μεγαλώνοντας στράφηκαν σε επιστήμες γύρω από την ρομποτική και τη μηχανολογία και πλέον είναι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Αναφερόμενος ο κ. Κούριας και στον διαγωνισμό αυτό της Μασαχουσέτης, σημείωσε ότι ο εν λόγω διαγωνισμός έχει σε όλο τον κόσμο τοπικούς, περιφερειακούς και τελικούς διαγωνισμούς.

«Σε έναν περιφερειακό Θεσσαλίας συμμετείχαν τα παιδιά, συμμετείχαν επίσης στον τελικό της Θεσσαλονίκης και μέσα από τις 58 ομάδες,  οι έξι πρώτες κέρδισαν το εισιτήριο για τέσσερις διεθνείς διαγωνισμούς, στο Σίδνεϋ, στο Χιούστον, στη Μασαχουσέτη και στη Νορβηγία. Εμείς καταλαμβάνοντας την 4η θέση πανελλαδικά έχουμε το δικαίωμα συμμετοχής στο open ρομποτικής της Μασαχουσέτης, που είναι από τα μεγαλύτερα event κάθε χρόνο και θα συμμετέχουν  μαζί μας και άλλες 99 ομάδες, από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και όλο κόσμο», είπε ο κ. Κούριας συμπληρώνοντας ότι η ομάδα talodia θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ για τον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής από τις 7 έως τις 9 Ιουνίου, γεγονός που αναμένεται με μεγάλη προσμονή από όλους.

Προκειμένου δε να συλλεχθούν και χρήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες του ταξιδιού θα δημιουργηθεί ένα διαδικτυακό crowdfunding- διαδικτυακός «έρανος»- ενώ ήδη οι υπεύθυνοι αναζητούν χορηγούς για να διαφημιστούν από τα κατορθώματα των μικρών επιστημόνων.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.