Στέλλα Νάνου στο Ράδιο ΕΝΑ: «Σε σοκ και σύγχυση βρίσκονται οι διασωθέντες του ναυαγίου στην Πύλο»

Τι ανέφερε η υπεύθυνη επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Σε σοκ βρίσκεται η ελληνική και η παγκόσμια κοινότητα με το τραγικό ναυάγιο που σημειώθηκε ανοιχτά της Πύλου και με θύματα εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Η κ. Στέλλα Νάνου, υπεύθυνη επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για την κατάσταση των διασωθέντων αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι σε ότι αφορά στην παραμονή τους ή όχι στην Ελλάδα.

«Εάν τελείωσαν οι πόλεμοι θα μειώνονταν κατά 50% οι πρόσφυγες και μετανάστες»

Σύμφωνα με την κ. Νάνου το εν λόγω τραγικό ναυάγιο, αποτελεί πιθανότητα την μεγαλύτερη θαλάσσια τραγωδία που έχει συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, με κλιμάκιό της βρίσκεται στην Καλαμάτα από την πρώτη στιγμή, συνδράμοντας με τις δυνάμεις της στους ανθρώπους που επιβίωσαν αυτής.

«Διαδικασίες ψυχοφθόρες και χρονοβόρες»

Μεταφέροντας η ίδια την κατάσταση των διασωθέντων αισθάνεται κανείς το μέγεθος της τραγωδίας. « Έχουμε μιλήσει με κάποιους ανθρώπους, επιζώντες που βρίσκονται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, είναι σε σοκ, σε σύγχυση, αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους, συνταξίδευαν με φίλους και συγγενείς, τους οποίους αναζητούν και θέλουν να μάθουν εάν είναι καλά. Πολλοί προσπαθούν να επικοινωνήσουν με συγγενείς και την οικογένειά τους πίσω στη χώρα καταγωγής, γιατί η είδηση του ναυαγίου έχει κάνει τον γύρο του κόσμου και θέλουν να τους πουν ότι είναι καλά», επεσήμανε.
Από εδώ και έπειτα, σύμφωνα με την κ. Νάνου ξεκινούν και κάποιες διαδικασίες ψυχοφθόρες και χρονοβόρες, όπως η διαδικασία της ταυτοποίησης σορών και καταγραφής αγνοουμένων.
«Βοηθάμε τις ελληνικές αρχές με παροχή διερμηνείας και είμαστε εκεί να συνδράμουμε όπως μπορούμε, έχουμε μοιράσει και κάποια είδη πρώτης ανάγκης, πολύ βασικά πράγματα κουβέρτες, υπνόσακους, είδη ατομικής υγιεινής για να προσφέρουμε ανθρωπιστική ανακούφιση τουλάχιστον γι’ αυτούς τους ανθρώπους, που και οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες, δεν έχει τελειώσει γι’ αυτούς ακόμη», συμπλήρωσε.

Πιθανή μεταφορά των διασωθέντων στη Μαλακάσα

Σε ότι αφορά στην επόμενη ημέρα όσων διασώθηκαν τους ναυαγίου, η κ. Νάνου μετέφερε πληροφορίες που υπάρχουν από το αρμόδιο υπουργείο, που θέλουν τη μεταφορά των διασωθέντων σε κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, ενδεχομένως σε αυτό της Μαλακάσας τις επόμενες ημέρες. «Όσοι επιθυμούν θα υποβάλλουν αίτημα ασύλου, αυτό θα εξεταστεί κι αν αποφασιστεί ότι χρήζουν διεθνούς προστασίας τότε θα πάρουν το άσυλο και θα έχουν το δικαίωμα να μείνουν στη ν χώρα μας ως πρόσφυγες. Όταν το αίτημα απορριφθεί τότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες επιστροφής στις χώρες καταγωγής τους. Είναι συγκεκριμένες οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε αυτές τις περιπτώσεις. Όμως σε αυτή την περίπτωση πρέπει να δούμε και την ψυχολογική υποστήριξη γιατί πέρασαν από μία τραγωδία, είδαν ανθρώπους να χάνονται μπροστά στα μάτια τους και χρειάζονται πολλή φροντίδα και υποστήριξη», εξήγησε η κ. Νάκου ως προς τις διαδικασίες που ακολουθούνται.
Εάν τελείωσαν οι πόλεμοι θα μειώνονταν κατά 50% οι πρόσφυγες και μετανάστες
Η θλιβερή ημέρα του ναυαγίου συνέπεσε και με τη δημοσίευση της παγκόσμιας στατιστικής έκθεσης της Ύπατης Αρμοστείας για τους αριθμούς των αναγκαστικά εκτοπισμένων στον κόσμο. Σύμφωνα με την κ. Νάκου έχουμε ήδη φτάσει τα 110εκ ωστόσο εάν με κάποιο τρόπο σταματούσα οι συρράξεις σε καίρια σημεία του πλανήτη, πχ Ουκρανία, Συρία κτλ, τότε ο αριθμός των προσφύγων θα μειώνονταν στο μισό.
«Αυτό που θέλουμε είναι ειρήνη. Να σταματήσουν οι πόλεμοι για να επιστρέψουν οι άνθρωποι στις πατρίδες τους σε συνθήκες ασφάλειας, αξιοπρέπειας, γιατί οι πρόσφυγες αυτό θέλουν κάποια στιγμή, να επιστρέψουν στην πατρίδα τους», κατέληξε.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.